RETRO RÁDIÓ

Zajlanak a munkálatok a Várban! Így áll most a Budavári Palota felújítása - Videó!





Hamarosan régi pompájában tündökölhet az elhanyagolt épületegyüttes. A palota kívűl-belül megújul.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.23.
I. kerület felújítás Budavári Palotanegyed Rekonstrukció Budapest szépül

A magyar kormány a Nemzeti Hauszmann Program meghirdetésével úgy döntött, hogy a Budavári Palotanegyed második világháború utáni méltatlan állapotát megszüntetve az épületeket régi pompájában állítja helyre - írja a Ripost.

Budavári Palotanegyed egykori Munkásmozgalmi Múzeum
Kívül-belül megújul az egykori Munkásmozgalmi Múzeum Fotó: Wolf Géza / Ripost

2021. augusztus 20-án nyílt meg a Budavári Palota eredeti formájában visszaépített első épületrésze, a déli összekötőszárny és benne az újjászületett Szent István-terem. Idén elkezdődött az északi rész helyreállítása, jövőre pedig elindul a báltermi szárny rekonstrukciója, ami igazán látványosnak ígérkezik.

A legimpozánsabb külső és belső terek, a Bálterem, a Buffet-galéria, a Habsburg-terem és a Trónterem lenyűgöző szépségű megújulásának lehetünk tanúi: ugyanis visszaépítik a főbejárati előcsarnokot, a fedett belső udvart, az elegáns előteret, a Munkácsy-előszobát és a kapcsolódó termeket, itt a jövőben palotatörténeti kiállítás várja majd az érdeklődőket.

Innen indul az enfilade nevű szabadon bejárható, egybenyitható teremsor, amely a második leghosszabb Európában, csak a trianoni békeszerződés megkötésének helyszínéül szolgáló versailles-i kastélyban van ennél is nagyobb egybefüggő teremsor.

Budavári Palotanegyed Trónterem
A visszaépülő Trónterem Fotó: Robert Gutowski Architects

A palotát az eredeti századfordulós terveket követve, de a 21. századi kihívásoknak megfelelően építik újjá. A rekonstrukció hosszú, éveket át tartó folyamat, amely a falkutatásokkal és diagnosztikai feltárásokkal kezdődött, és most ér a leglátványosabb szakaszába. 

A munkának nagy része a kutatás, levéltári nyomozás, falfeltárás, az előkerült töredékek összerakása, ami segíti, hogy a Hauszmann-kori állapotok szerint újuljon meg minden, hiszen az eredeti tervek hiányosak, fotók is csak fekete-fehérben állnak rendelkezésre. Ráadásul ezeket az épületeket a háború után nem helyreállították, hanem környezetidegen szocreál stílusban átépítették a belső tereket. Ezeket fogjuk most visszaépíteni. Hogy az építkezés milyen ütemben haladhat, azt a gazdasági helyzet szabja meg

- nyilatkozta a lapnak Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Szerencsére a háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek nem akadályozták az építkezést, így a projekt fennakadások nélkül folytatódhatott.

Aki épít, örök optimista. Mi azok vagyunk. Az Országház, a Szent István-bazilika és a budavári királyi palota kupoláinak hármasa újra Budapest éke lesz. Rekonstruáljuk a hauszmanni kupolát, amelynek csúcsát a Szent Korona mása díszítette

- árulta el Gutowski Róbert, a Budavári Palota rekonstrukciójának vezető építésze, akinek építészirodája Helsinki, Vilnius, Jekatyerinburg, Milánó és Sencsen kulturális építészeti tervpályázatain is ért már el sikereket. 

Az Ybl- és Pro Architectura-díjas szakember szerint a palota Rákosi és Kádár alatti átépítése egy közel ezeréves hagyományt tört derékba, sebet ütve fizikai örökségünkben.

Budavári Palotanegyed
A tényleges építkezések mindig a feltárások befejeztével indulhatnak Fotó: Wolf Géza / Ripost

 





 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás