Robotkatona jelentett a miniszternek – megnyílt a Magyar Honvédség történetét bemutató kiállítás





A magyar huszároktól a két világháborún át egészen napjaink modern hadviseléséig mindent felölel a Bálnában ingyenesen megtekinthető honvédelmi kiállítás.



Megosztás
Szerző: J.K.
Létrehozva: 2023.05.02.
Módosítva: 2023.05.02.
honvédség interaktív kiállítás történelem

Az, hogy mennyire újszerű, modern, és formabontó hadtörténeti kiállítás nyílt meg május 2-án a Bálnában, már a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf érkezéskor kiderült, ugyanis egy robotkutya kísérte a politikust a tárlathoz, ahol egy robothonvéd jelentett neki. A gépek után pedig az embereké lett a főszerep és azé a 175 évé, amióta honvédek védik nemzetünket. 

Mérföldkőhöz értünk... Egy új útra lépünk, egy olyan útra, amit még múzeum bizonyosan nem tett meg. Másképp mutatjuk be, ami a szívnek oly kedves és a hazának oly fontos, a 175 éves Magyar Honvédséget. Nemcsak a honvédelmünk múltját, de jelenét és jövőjét is megismerhetik az ide- látogatók

– fogalmazott nyitóbeszédében a honvédelmi miniszter, aki maga is megtekintette a kiállítást, sőt ki is próbálta az interaktív eszközöket. 

Robothonvéd jelentett a honvédelmi miniszternek Fotó: Bánkúti Sándor

A huszároktól a drónokig 

Felsorolni is nehéz, mennyi minden megtekinthető a Bálnában megnyitott kiállításon, ami nem mellesleg teljesen ingyenes, pusztán regisztrációhoz kötött. Nemcsak a haditechnika, a hadtörténet iránt rajongók, de az informatikai, az egészségügyi érdeklődésűek, sőt a fizika, a kémia szerelmesei is megtalálják a számításaikat. A történelmi zászlóktól a kézi fegyvereken át az ágyúkig, lóval vontatott mozgókonyhától a hadiröppentyűig minden megtalálható a több szinten megrendezett kiállításon. 

Tesztelte a célba lövő tudását a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf   Fotó: Bánkúti Sándor

Céllövészet és fegyversimogató 

Egészen más dolog egy vitrinben megnézni egy gépkarabélyt, mint azt kézbe venni, érezni annak a súlyát, amire lehetőség nyílik a fegyversimogatóban. Ugyanekkora, ha nem nagyobb élmény nyújt a repülőgép-szimulátor, ahol átélhetjük azt, amit csak kevesen, hogy milyen érzés is egy vadászgépet irányítani. Ha ez nem lenne elég, tesztelhetjük azt is, hogy mennyire tudunk jól célozni a lőtéren, ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf is megtette, aki több fegyverrel is próbálkozott. 

Aki többet szeretne tudni a kiállításról, részleteket talál az mh175.hu oldalon. 

Tekintsd meg videónkat a megnyitóról:





 





Ezeket olvastad már?
„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás