RETRO RÁDIÓ

Interjú a honvédelmi miniszterrel, aki szövetségbe hívja a magyar fiatalokat – Videó!





A Magyar Honvédség toborzó kampányáról és a fiataloknak kínált katonai karrierről is beszélgetett a Ripost a honvédelmi miniszterrel és a miniszterelnök főtanácsadójával.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.14.
Módosítva: 2023.02.14.
Magyar Honvédség

Magyarországnak megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, komoly, tiszteletre méltó hadsereg kell, ehhez jól kiképzett, megfelelően felszerelt, magas morálú, fizikailag fitt, nyelveket beszélő fiatalokra van szüksége

Azt ajánlom a magyar fiataloknak, hogy lépjünk szövetségre és dolgozzunk együtt a jövőben. Csatlakozzanak ahhoz a modern magyar haderőhöz, amit most építünk 

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, amikor megnyitotta a honvédség toborzását támogató kampány első rendezvényét február 13-án hétfőn a Bálna Budapestben. Az eseményen a tárcavezető és a miniszterelnök főtanácsadója, Nyitrai Zsolt interjút adott a Ripostnak.

Fotó: Nagy Zoltán

Miért ajánlja a katonaságot egy pályakezdő fiatalnak? Mit tud kínálni számára a hadsereg? 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: „Aki belép a magyar hadseregbe, a bátrak közösségéhez tartozhat. Ez a nemzet évszázadokon keresztül bizonyította a bátorság erényét és a mai modern katonák ennek az érzésnek, ennek az erénynek a bajnokai.” 

Mik azok a készségek, képességek, amik egy mai fiatalt jó katonává tehetnek?

Sz-B. K.: „Ez a hadsereg egészen más, mint az akár egy-két évtizeddel ezelőtti. Ma már ez egy high-tech haderő. Az, amit egy mai fiatal ifjú korában, a digitális kultúra gyermekeként elsajátított készség szinten, annak továbbfejlesztése a katonai képzés. Minden, amit ott, a digitális kultúrában tapasztalt, az a világ, amit megismert, az várja a magyar haderőben. Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem téved ismeretlen terepre, sőt egy olyan dologban kell helytállnia, amiben nagy rutinja van.” 

Fotó: Nagy Zoltán

Milyen kihívásokat és sikereket találhat magának a mai Magyar Honvédségben egy pályakezdő?

Sz-B. K.:  „Számos területen kipróbálhatja magát, ráadásul teheti ezt a legmodernebb, új eszközök segítségével, azokon keresztül. Megismerheti a szárazföldi, a légvédelmi, vagy akár a kiber hadviselést is. Ma már a katona egyéni felszerelése is olyan digitalizációs szinten áll, ami leginkább a számítógépes játékok világára emlékeztet, amihez a fiataloknál jobban senki sem ért.”

Nyitrai Zsolt: „Leginkább a fiatalok gondolhatják úgy, hogy katonának állnak, hiszen ez egy nagyon szép és nemes hagyományokra visszatekintő hivatás Magyarországon.”

Mi az, amit csak a hadseregben kaphat meg egy fiatal? 

Sz-B. K.:  „Azokat az élményeket és értékeket, amiket csak az idén 175 éves Magyar Honvédség tagjaként érhetnek el. Az összetartozás, az azonos célért való szolgálat öröme, az egyenruhaviselés büszkesége, a haza szolgálatának magasztos érzése, de említhetném a fárasztó kiképzések után a tábortűznél eltöltött idő hangulatát és természetesen azokat az örök, életre szóló barátságokat, amelyek a seregben köttetnek.” 

A vezérkari főnök kihívta a honvédelmi minisztert

Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök kihívást intézett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez: a magyar honvédség 175. évfordulója tiszteletére négyfős csoportok 175 kilométer lefutását vállalják április 7-ig: 175 éve ezen a napon nevezték ki hadügyminiszterré Mészáros Lázárt az első felelős magyar kormányban, 1848-ban. A vezérkari főnök arra hívta a honvédelmi minisztert, csatlakozzon hozzá és Pálinkás Szilveszterhez, a toborzókampány egyik arcához, valamint Rozs Gergelyhez, aki januárban kezdte meg alapkiképzését, és együtt teljesítsék a távot.

Fotó: Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka (balra) Fotó: Nagy Zoltán

Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok, nem vagyunk tejszínhabok!

– nyomatékosította a honvédség parancsnoka a kihívást, amit a honvédelmi miniszter el is fogadott. 





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás