Érkezik az utolsó fagyosszent! Vajon milyen időt hoz magával Szent Orbán?

A magyar népi hagyomány szerint a május 12. és 14. közötti időszak, vagyis Pongrác, Szervác és Bonifác napjai után május 25-én, Orbán napján zárul a fagyos szentek időszaka. Utánajártunk, hogy milyen idő várható ekkor és azt is kiderítettük, hogy ebből mire lehet majd következtetni a néphagyomány szerint.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.05.23.
Módosítva: 2024.05.23.
időjárás meteorológia fagyosszentek néphiedelem

A májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet az év többi hőmérséklet-csökkenésével szemben, mert ez az az időszak, amikor a még törékeny, friss növényzet a leginkább ki van téve a hideg időnek. A májusi fagyokat a kényesebb növények palántái sínylik meg leginkább. Ezek közé tartozik például az uborka, a paradicsom vagy a bab. A tapasztalatokon alapuló szokások ezért úgy alakultak, hogy ezeket a növényeket csak a fagyosszentek után ültették ki a szabadba.

Főleg a szőlőre és ezáltal a bortermesztésre van nagy hatással a fagyosszentek utolsó, május 25-i napja (Fotó: Grape Things / Pexels – Képünk illusztráció)

A fagyosszentek jelenséggel a meteorológia is foglalkozik, tehát létező dologról, nem pedig holmi népi babonáról van szó. Ebben a májusi időszakban Északnyugat-Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomásminimum közepe Magyarország. A hirtelen lehűlés jelenségét Ausztriában, Németországban, valamint Lengyelországban is megfigyelték a szakemberek.

Szombaton, május 25-én érkezik az utolsó fagyosszent, Orbán, vagyis I. Orbán pápa, aki a második században uralkodott a 17. pápaként. Egyaránt szentje a római katolikus egyháznak, valamint a keleti ortodox egyházaknak is.

Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható. A néphagyomány szerint ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzték. Nos, ami a május 25-i, szombati időjárást illeti, jó hírünk van a hazai szőlészeteknek, illetve a borok szerelmeseinek: az előrejelzések szerint sok napsütésre számíthatunk és egyre kevesebb helyen van esély záporok, illetve zivatarok kialakulására. A déli-délkeleti szél ugyan többfelé megélénkülhet, de ezzel együtt is akár 29 fokig melegedhet majd a levegő hőmérséklete a délutáni órákra – írja a köpönyeg.hu.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás