Döbbenetes! Így jósolják meg az időt ezek az állatok





Miről árulkodnak a szúnyogok, hangyák, varjak, halak, juhok, vadlibák?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.25.
varjú béka szúnyog

Habár sokaknak a barlangjából előbújó medve jut eszébe, amikor időjós állatokról van szó, más fajok is képesek előre jelezni hőmérséklet változásait. A Fanny magazin összeállításából megismerhetünk jó néhány állatot, amelyek különös módon megmutathatják, ha például eső vagy vihar közeleg.

Csípős megfigyelés

A rovarok megérzik a légnyomás változását, így a közelgő esőt is képesek megjósolni, ami elől igyekeznek védett helyre húzódni. A népi megfigyelések szerint az eső közeledtével a szúnyogok csípnek.

Fotó: Pixabay

Hangyás előrejelzés

Ha a járdákon hosszú sorokban látjuk menetelni a hangyákat, várhatóan felhőszakadás lesz. Akkor is számíthatunk erre, amennyiben magas hantokat halmoznak fel a földön, ezzel ugyanis a csapadék ellen védekeznek. Nagy eső közeledtével a hangyatojásokat is igyekeznek biztonságos járatokba vinni.

Red,Imported,Fire,Ant,action,Of,Fire,Ant
Fotó: OMG Studio / Shutterstock

Amikor alacsonyan szállnak

Sokan ismerik a mondást, miszerint ha alacsonyan szállnak a madarak, eső várható. Ennek az oka a rovarok viselkedésére vezethető vissza, akiknek a szárnyai elnehezülnek a nedvesség hatására, így nem tudnak magasan repülni. A madarak pedig rovarokkal táplálkoznak, így kihasználják a helyzetet.

Béka a létrán

A megfigyelések szerint a békák sokkal hangosabban kezdenek kuruttyolni, ha közeleg a vihar. Az állatot időjárás-előrejelzés céljából más módon is használták. Egy nagy befőttesüvegbe vizet, moszatot és egy kis létrát helyeztek, majd beletettek egy békát. Úgy tartották, ha a kétéltű a létra tetejére ül, napos idő várható, azonban esőre lehet számítani, ha bent marad a vízben.

Fotó: Pixabay

Hova ugranak a halak?

Ha a halak elkezdenek kiugrálni a vízből, eső várható. Azonban amikor esőzéskor a felszín alatt úszkálnak, arra lehet számítani, hogy nemsokára érkezik a szebb idő. Szélsőségesebb időjárás esetén, legyen szó nagy viharról vagy forróságról, belefúrják magukat az iszapba.

Fotó: Pexels/Daniel Franco (Képünk illusztráció)

Ha nyugtalanok a juhok

A megfigyelések szerint eső érkezik, amennyiben a juhok maguktól elindulnak le a völgy felé. Ugyanez vonatkozik arra is, amikor zavarodottan viselkednek, sokat bégetnek, illetve reggel nem akarnak kijönni az akolból.

Fotó: Pexels/Matthias Zomer

Varjak szállják meg a várost

A hideg idő hirtelen közeledtével számos varjú érkezik a városok parkjaiba. Amennyiben a madarak a tél vége felé állandóan a városban vagy a faluban állomásoznak csapatostul, hosszan tartó hideg évszakra lehet számítani.

Fotó: Pexels/Mike Bird

Merre repülnek?

A népi megfigyelések szerint a hazánkban fészkelő vadlibák repülési irányából is levonhatunk következtetéseket az időjárásra vonatkozóan. Ha észak felé haladnak, meleg idő várható, ha viszont dél felé repülnek, hidegre lehet számítani.

Különleges érzékek

Számos megfigyelésből az derül ki, hogy sok állatfaj képes megérezni a közelgő természeti katasztrófákat. A földrengéseket megelőzően gyakran zavartan viselkednek és próbálnak elmenekülni. A kutyák rohangálnak és szüntelenül ugatnak, a macskák előbújnak nappali rejtekükből és szaladgálni kezdenek. Egy Kr. e. 373-ból származó feljegyzés szerint a kígyók, a patkányok és a menyétek napokkal a görög Helicét sújtó földrengés előtt elmenekültek.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás