RETRO RÁDIÓ

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Az elmúlt években egyre többen estek áldozatul varjaknak. Vannak olyanok, akiket szinte minden alkalommal megtámadnak a nagytestű madarak. A szakértő elmondta, hogyan lehet védekezni a támadások ellen.Megosztás
Szerző: M. N.
Létrehozva: 2024.02.24.
varjútámadás varjú Budapest

Egyre több alkalommal számolnak be varjútámadásokról Budapesten. Az elmúlt években biciklisekre, babakocsit toló anyukákra de a kutyafuttatóban játszó állatokra is lecsaptak már a nagytestű madarak. Ezúttal Erzsébetvárosban támadtak meg egy nőt. 

A szemtelen madarak kifosztják a budapesti kukákat is /Fotó: Dobak Judit Piroska

Vannak olyanok, akiket lassan már nem is ér meglepetésként, hogy évről-évre megtámadják a varjúk. Az egyik hatodik kerületben élő nőnek idén és tavaly is meggyűlt a baja a dolmányos varjúkkal. 

Az idén nagyon korán kezdték a varjak a támadást! Gondolom ilyenkor még biztos nincsenek fiókák. A Kodály körönd és a Bajza utca között van egy pár, aki már tavaly is megtámadott minket a kutyusommal, de akkor csak követett minket és alacsonyan repült. De ma reggel háromszor (!!!) is hátulról rászállt a fejemre, szerencsére a hideg miatt vastag kapucni volt rajtam, így bajom nem lett és a kutyát sem bántotta. Pedig még csak nem is ugatott rá a kutyám

 – tette közzé egy nő az egyik 6. kerületi Facebook csoportban. 

Féltik a gyerekeket 

Több kerületben is megjelentek a varjak, többen között Újpesten és Újhegyen is. Ezeken a részeken tavaly több varjútámadás is történt. A legveszélyesebb ezek közül talán a kőbányai volt, ahol egy játszótér közelében csaptak le a varjak, hogy megvédjék a fiókáikat.

"A Gőzmozdony utcai játszótérnél egy dolmányosvarjú-fióka a földön ugrál ide-oda, nem tud még repülni, a szülők védik. Több embert is megtámadtak, többek között engem is. Hátulról nekirepült a tarkómnak. Egy idősebb hölgyre háromszor is rátámadtak" – mesélte korábban egy hölgy.

"A másfél éves gyerekem ezen a játszótéren játszik, és más pici gyerek is" – mondta egy másik aggódó szülő.

Támadnak a varjak Budapesten/Illusztráció – Forrás: Pexels

Mit tehetünk, ha egy varjú támad ránk

Lapunk korábban felkereste Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjét, aki hasznos tanácsokkal látta el olvasóinkat a dolmányos varjakkal kapcsolatban.

"Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a megmagyarázhatatlan madártámadásokról beszámoló hírek" – árulta el akkor a szakember, aki hozzátette:

"Kivédeni ezeket a varjútámadásokat nem lehet, mivel ez egy természetes viselkedése a madaraknak. Nem kell megijedni, szembe kell fordulni a madárral, rá kell kiabálni, ha van a kezünkben valami, oda kell csapni" – tanácsolta Orbán Zoltán lapunknak. 

 

Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás