„Menekültünk, de jött utánunk” – varjaktól féltik a gyerekeiket a budapesti játszótéren az anyukák





Április és június között mindig megnő a varjútámadások száma, ám most már a játszóterek közelében is veszélyt jelenthetnek a madarak.



Megosztás
Szerző: P.P.
Létrehozva: 2023.05.14.
Módosítva: 2023.05.14.
varjútámadás Budapest

Érdemes körültekintőnek lennünk azokon a helyeken, ahol madárfészkek lehetnek, ugyanis a varjak költési szezonban különösen agresszívak. 

Támadnak a varjak Budapesten/Illusztráció – Forrás: Pexels

Féltik a gyermekeiket

Több kerületben is megjelentek a varjak, már Újpesten és Újhegyen is történtek varjútámadások, bár a legveszélyesebb helyszín mind közül talán a kőbányai, ahol egy játszótér közelében próbálják védelmezni fiókáikat a varjak.

A Gőzmozdony utcai játszótérnél egy dolmányosvarjú-fióka a földön ugrál ide-oda, nem tud még repülni, a szülők védik. Több embert is megtámadtak, többek között engem is. Hátulról nekirepült a tarkómnak. Egy idősebb hölgyre háromszor is rátámadtak

– mesélte egy hölgy, és a történteket egy közösségimédia-oldalon is megosztotta, amire többen is válaszoltak:

A másfél éves gyerekem ezen a játszótéren játszik, és más pici gyerek is

– szólt hozzá egy aggódó szülő a poszthoz.

Menekülnek a varjak elől

Egy hölgy elmesélte a Metropolnak, hogy a 10. kerületben már többször találkozott varjakkal. A legutóbbi ilyen eset pár napja volt, amikor végül meg is támadta egy varjú. A madár szárnyainak ütései a tarkóját érték, szörnyen megrémült.

Menekültünk, de folyamatosan jött utánunk, alig tudtunk megszabadulni tőlük

– mesélte Andrea, aki azt is hozzátette, hogy júniusig megpróbál más útvonalon hazajárni, mivel eléggé megrémítették a madarak.

Szerencsére a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megosztotta, hogy mit tegyünk, ha egy ilyen állattal találjuk szemben magunkat: „Hasonlóan kell eljárni, mint a támadó kutyáknál: nem szabad elfutni, hanem szembe kell fordulni az állattal, és kitárt karokkal érzékeltetni a méretbeli különbséget, valamint érdemes hangosan rá is kiáltani. (...) Rámenősebb madarak esetén védekezésre lehet használni kézben lévő könnyű táskát vagy szatyrot, kabátot.”

Miért támadnak a varjak?

Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak április-júniusi fiókareptetésekor számíthatunk félelmet keltő madártámadásokra a talajra kerülő fiókáikat védelmező szülőktől – írták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. Ennél a rövid ideig tartó, természetes és kiszámítható viselkedésnél jóval ijesztőbb és veszélyesebb eseteket okozhatnak a lakosság által otthon (illegálisan) felnevelt, majd elengedett vagy elszabaduló varjúfélék, elsősorban szintén a vetési varjak fiókái, amikor a megijedő ember elesik vagy kiszalad az útra – tették hozzá.

 





 





Ezeket olvastad már?
Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás