Kiakadtak az óbudaiak: itt a madarak is „guberálnak” a rossz kukák miatt!





Horrorfilmbe illő mennyiségű madár és szemét tanyázik az óbudai Máltai játszótér környékén. Varjak, szarkák és galambok csapnak össze az élelmet jelentő „zsákmányért”, szétszórva a kukában található szemetet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.23.
III. kerület szeméthegyek

Nem megfelelő kukákra és szemetes környezetre panaszkodtak a III. kerületi lakók egy zárt Facebook-csoportban, ezért lapunk ellátogatott a kifogásolt Lajos utcai és Árpád fejedelem útja közötti zöld lakóövezetbe. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a parkos részen hemzsegnek a varjak, szarkák és galambok. A madarak egymással vetekednek a fedél nélküli kukák tartalmáért, ezzel a szemetet is szétszórva. A Metropol felkereste a Budapesti Közműveket és a divízió tagját, az FKF-et, hogy tudnak-e a problémáról és terveznek-e megoldást találni rá, illetve, hogy ha már ez a helyzet, miért nem szállítják el gyakrabban a szemetet az ilyenfajta kukákból, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Varjak és galambok küzdenek a kuka tartalmáért és széthordják a szemetet – Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

„Csak azt nem értem, miért nem lehet fedett kukákat kihelyezni”

Megkérdeztük a helyieket, akik szerint egy fedett kukával orvosolható lenne a régóta bosszantó és nem túl esztétikus probléma.

„Ez nem újkeletű probléma, már megszoktuk, hogy hemzsegnek errefelé a madarak, csak azt nem értem, miért nem lehet fedett kukákat kihelyezni, hogy ne legyen tiszta szemét a környék” – mondta a környéken lakó Piroska.

A rovarhotelek és méhlegelők mellé itt vannak a madáretető kukák is” – jegyezte meg ironikus mosollyal egy sétaló férfi.

„Ez a drótos, régi típusú kuka sajnos nem jó, mert a szél, a madarak és a hajléktalanok is könnyedén kiszedik a szemetet belőle. Itt a madarak is „guberálnak” a rossz a kukák miatt” – mondta lapunknak Szabolcs.

Az is megoldás lenne, ha gyakrabban ürítenék a kukákat – Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Májusban elindult egy kísérleti program, de még semmi eredményről nem hallani

Városszerte problémát jelentenek azok a közterületi kukák, amelyek fedél nélküliek. Ezek ugyanis vonzzák a galambokat, varjúféléket, a csókákat és a szarkákat, amelyek széthordják a szemetet. Az FKF és a Főkert kísérleti program keretében eddig 20 hulladékgyűjtőre szerelt fedelet Budapesten, mint írják közösségi oldalukon: három kritikus területen. A Népligetben 10-et, a Tabánban 6-ot és a Horváth-kertben 4-et. A program során kétféle tetőt szereltek fel a nyitott kukákra, az egyik egy teljesen zárt, felhajtható tető. A másik pedig egy olyan fedél, amelyen van egy kis nyílás, ahol a kisebb szemetet a fedél felhajtása nélkül is be lehet helyezni. Mint írják: „Amint kiderül, hogy melyik válik be jobban, folytatjuk a hulladékgyűjtők befedését a »nyertes« fedéllel.”

A több mint fél éve tartó kísérleti program egyik eleme a zárt tető – Fotó: Facebook

Kaotikus a kukahelyzet Budapesten

A III. kerületi helyzet is aggasztó, de ott legalább van kuka. 2020-ban a főpolgármester spórolásra hivatkozva leszereltette a köztéri szemetesek 30%-át, összesen 3000 darabot. Hetek alatt elöntötte a fővárost a szemét, a kukákból ma is „folyik” a hulladék. Karácsonyék ráadásul nem is tesznek azért, hogy elszállíttassák a szemetet, pedig kevesebb kuka esetén értelemszerűen sűrűbben kellene üríteni a megmaradt kukákat. Végül Horváth Csabának, Zugló MSZP-s polgármesterének elege lett a dagadó pesti kosztengerből, és június 12-én a Hír TV-ben beismerte: hibás döntés volt a 2020-as tömeges kukaleszerelés.

Karácsonyék a kerületekre hárították a feladatot

Korábban a Metropol megkereste az összes ellenzéki polgármestert, hogy megtudjuk, mi a véleményük a kukák leszereléséről. Ebből kiderült, hogy szinte mindenki rákényszerült arra, hogy a főváros helyett kerületi költségvetésből, maga finanszírozza a leszerelt kukák okozta szemétproblémát, több helyen edényeket is kihelyeztek.

Általános kép Budapesten – Fotó: Facebook

Margitszigeti szeméttenger

A Metropol korábban foglalkozott a Margitszigetet érintő szemétproblémával is. A Duna által ölelt zöld park nemcsak a budapestiek kedvelt pihenőhelye, de népszerű turisztikai látványosság is, amit sajnos teljesen elront a csordultig telt kukák és a körülöttük lévő szeméttenger látványa.





Ezeket olvastad már?
Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás