Furcsa gömb tűnt fel Budapest kellős közepén – fotók





Gyönyörű látványosság emlékezik a 800 éves betlehemállítás hagyományára az Erzsébet téren.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.14.
Módosítva: 2023.12.14.
Budapest Szentgyörgyvölgyi Péter betlehemezés Szent Ferenc belváros

Fantasztikus látványosság, egy igazi XXI. századi installáció, 360 fokos mozgókép idézi meg a 800 éves grecciói betlehemet a budapesti belvárosban, az Erzsébet téren. Az építmény, ami egy különleges élményt rejt, része a Szent Ferenc grecciói karácsonyának nyolcszázadik évfordulójához kapcsolódó eseménysorozatnak. Mutatjuk, mikor érdemes meglátogatni a rejtélyes kupolát!

greccio 800 betlehemkupola az erzsébet téren, betlehem
Mit rejt a titokzatos betlehemkupola? Fotó: Turán Cintia
Fotó: Turán Cintia

Szent Ferencre emlékeznek egész decemberben

1223 szentestéjén Ferenc testvér indította el a betlehemezés hagyományát és megmutatta, hogy az átélhető élményszerűség olyan erővel képes hatni, ami megnyitja a szíveket. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány ezt igyekszik felidézni: jelképesen lebontva a falakat, határokon átívelő programokat szervez decemberben, hogy Betlehem és Szent Ferenc üzenetét kortól, felekezettől, vallástól függetlenül az emberek közé vigyék. Ennek részeként különleges installációt állítottak fel az Erzsébet téren, melynek megnyitóján Böjte Csaba atya és Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere is beszédet mondott. A cél, hogy az első betlehem felállításának évfordulóját méltó módon, együtt ünnepelhessük.

Böjte Csaba
A megnyitón Böjte Csaba atya és Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere is beszédet mondott. Fotó: Turán Cintia

Miért olyan jelentős hagyomány a betlehemezés?

„Isten maga írta a karácsony forgatókönyvét. Békét hirdetnek az angyalok és szeretettel hívják az embereket a gyermek Jézussal való találkozóra! A jászol körül összegyűlnek egyszerű emberek, bölcsek, zsidók, szerecsenek és más nemzetiségűek, de ott vannak az állatok, az egész teremtett világ! Háborútól marcangolt világunkban pont erre volna a legnagyobb szükség! Imádkozzunk, hogy a Mennyei Atyánk gyűjtse össze békében az Ő gyermekeit, a nagy családja minden tagját ültesse jóságosan az asztala köré!” – osztotta meg gondolatait Böjte Csaba testvér a betlehemes hagyományok jelentőségéről az installáció megnyitóján.

Fotó: Turán Cintia
Fotó: Turán Cintia

Ez a betlehemezés története

Szent Ferenc zarándokútjai során felkereste azt a helyet, ahol Krisztus született. 1223-ban, visszatérve Olaszországba, a karácsony méltó megünneplésére készült. Greccio városához közel, két héttel az ünnep előtt megosztotta egy helybeli jómódú barátjával, hogy szeretné az ünnepi szentmiséhez kapcsolódóan élőképként megjeleníteni a betlehemi jelenetet. „Istállót, juhokat, ökröt és szamarat bérelt, szalmát és szénát hozott, jászolt készített, berendezte a Szentírásban leírtak alapján a szent család kis fészkét, és ott ünnepelte meg Krisztus születésnapját. Ez olyan szépen sikerült, annyira – mai nyelven – ütős volt, hogy nagyon sokfelé elkezdték utánozni” – fogalmazott az InfoRádióban Böjte Csaba. Ezt követően egyre többen követték a grecciói példát és állítottak betlehemi jelenetet, innen eredeztethető maga a pásztorjáték is, mely napjainkig a legtöbbet játszott, előadott színdarab.

Mi és mikor látható a rejtélyes kupolában?

A hivatalos nevén Greccio 800 betlehemkupolában ingyenes filmvetítésen vehet részt bárki. A film témája természetesen a betlehemezés hagyománya, különlegessége pedig, hogy egy 360 fokos mozgókép repíti vissza az időben a látogatókat. Az ingyenes betlehemvetítésen december 12–22. között lehet részt venni az V. kerületi Erzsébet téren, egy erre a célra felhúzott dómépületben, minden nap 17–22 óra között. 

A vetítésnek helyet adó V. kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta: 

A betlehem jelképezi a családot, ami a közösségek alapja, példázza a közösségi összetartást, és megmutatja az összefogás erejét. Ezáltal tükrözi mindazt, ami a belvárosiak közösségére is jellemző: összefogással mindannyian csodákra vagyunk képesek. Így hoztuk létre idén az V. kerületben Magyarország első klímatudatos utcáját, a közel 100 fás fasorral megújított Arany János utcát, és a megváltozott képességű gyermekek számára is közösségi élményt nyújtó Hild téri Kufli játszóteret.

Íme a Pesti Srácok videója a megnyitóról:





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás