A karácsonyi menüsor egy kihagyhatatlan eleme a töltött káposzta. Mivel szinte tájegységenként kicsit – vagy nagyon – máshogy készítik, nincs egyedül üdvözítő, hagyományos recept, inkább izgalmas variációk léteznek – mint például ez a miskolci töltött káposzta, ahol rizs helyett valami egészen mást raknak a töltelékbe.
A töltött káposzta esetében fokozottan igaz a tétel: ahány ház, annyi féleképpen készítik el. Már tájegységenként is különbözik – csak hogy a szabolcsi paradicsomos, édes káposztás, vagy a nyírségi kukoricadarás változatot említsük – mit értünk „hagyományos” recepten. Az alábbi változat Miskolc és környékéről eredeztethető – és ott bizony rizs helyett gerslit raknak a gombócba, és némi füstölt hús, és oldalas, sőt köröm is kerül a savanyú aprókáposzta mellé. A Mindmegette most megmutatja a receptet!
MISKOLCI GERSLIS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók (6 személyre):
50 dkg darált sertéshús
15 dkg füstölt szalonna
2 fej nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
10 dkg gersli
1 db tojás
10 db savanyúkáposzta-levél
1 kg savanyú káposzta
20 dkg füstölt tarja vagy csülök
1 db nyers köröm vagy farok
40 dkg oldalas (20 dkg csont nélkül)
1 mk. őrölt babérlevél
őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
1 csipet majoránna
1 tk. paradicsompüré
1 tv-paprika
1 db paradicsom
liszt
zsiradék
só
bors
ELKÉSZÍTÉS:
Legelőször az oldalast kicsontozzuk, a csontokat egy kis fazékba rakjuk annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és legalább két órán át forraljuk.
A darált húst keverőtálba tesszük. Öt deka füstölt szalonnát ledarálunk vagy késsel nagyon kicsi kockákra vágunk, ezt is hozzáadjuk. Az egyik vöröshagyma felét finomra vágjuk, és kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk. Ez is megy a darált húshoz. Rászórjuk a gersli felét, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral, két kávéskanál őrölt pirospaprikával, egy csipet szárított majoránnával, egy-két gerezd zúzott fokhagymával. Olyannak kell lennie, mint egy jó kolbásztölteléknek.
A káposztalevelet megkóstoljuk, ha túl sós vagy túl savanyú, akkor hideg vízzel átmossuk. A középső nagy, vastag eret kivágjuk, majd megtöltjük a leveleket a fűszeres töltelékkel.
A maradék füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, egy akkora fazékban, amelyikben majd el fog férni a káposzta, kipirítjuk.
Rátesszük a megmaradt másfél vöröshagymát finomra vágva, és üvegesre dinszteljük.
Hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, fél percig pirítjuk.
Megszórjuk egy evőkanál őrölt pirospaprikával, rákockázzuk a paradicsomot és a paprikát, forraljuk. Levesszük a tűzhelyről.
Belekeverjük a paradicsompürét.
Az apró káposztát is megkóstoljuk, szükség szerint átmossuk.
Belerakjuk a felét a pörköltalapba.
Szép sorban rápakoljuk a töltelékeket és a darab húsokat (oldalas, füstölt hús, köröm). A tetejére rakjuk a maradék apró káposztát, rászórjuk a maradék gerslit.
Felöntjük az oldalas csontjaiból főzött alaplével, ha kell, kis vízzel kiegészítjük, az a lényeg, hogy a lé jó kétujjnyira lepje el a szilárd összetevőket. Két órán át főzzük.
Ha kész, zsemleszínű rántással besűrítjük.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!