Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor





Az ünnepi időszak nem éppen a diétáról híres, de ilyenkor is érdemes figyelni, hogy miből áll össze a karácsonyi menü.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.25.
Egészséges életmód

Az vagy, amit megeszel – régóta ismert mondás, ahogy az sem lehet újdonság senki számára, hogy az egészségtelen ételek rendszeres fogyasztása folyamatosan gyengíti az immunrendszert. Ezek közül a tíz legveszélyesebb "szereplőt" szedte listába a Healthline.

 

Fotó: Pixabay

1. Hozzáadott cukor

A hozzáadott cukorral édesebbé, étvágynövelővé tett ételek jelentősen megemelik a vércukorszintet, amellyel különböző gyulladásokat kiváltó fehérjéket hoznak mozgásba, míg más, a gyulladásokkal szembeni védekezésért felelő sejteket gyengítik. Frissebb kutatások szerint a magas vércukorszint a gyomor egyensúlyát is felborítja, és hosszútávon különböző autoimmun betegségek kialakulásához is vezethet.

A hozzáadott cukor szintje a cukrozott, szénsavas üdítőkben kiugróan magas, de a fagylaltban és bolti süteményekben sem csekély, ezért érdemes átgondolni, hogy előre megvegyük-e a beiglit, vagy inkább magunk készítsük el.

2. Sózott ételek

A só is a fehér mérgek csoportjának ismert tagja, amely a gyorsabban, egyszerűbben megoldott karácsonyi vacsorák esetén könnyen előtérbe kerülhet az asztalon: a mirelit és előre csomagolt ételek, vagy akár a nassolásoknál előkerülő chipsek és ropik sószintje is kiugróan magas.

Akárcsak a hozzáadott cukor, a só is az immunrendszer védekezőképességét támadja, akadályozza a sejtképzést, és növeli az autoimmun betegségek jelentkezésének valószínűségét.

 

Fotó: Pixabay

3. Omega-6 zsírsavban gazdag ételek

Az emberi szervezetnek egyaránt szüksége van omega-6 és omega-3 zsírsavra is – de nem mindegy, milyen arányban. A nyugati étrendre a rosszabb tendencia jellemző, azaz az omega-6 zsírsavbevitelünk jóval magasabb, mint az omega-3. Ez miért probléma? Ez a negatív mérleg az immunrendszer helytelen működését válthatja ki, különösen az olyan esetekben, mikor már rendelkezünk valamilyen káros feltétellel: túlsúllyal, asztmával, allergiával. De amennyiben még nem is szenvedünk ezekben a tünetekben, a túlzott omega-6 bevitel elősegítheti a kialakulásukat.

Omega-6 zsírsavat elsősorban az (olajos) magvakban, tojásban, kukoricában, olajokban találhatunk, de a feldolgozott, konzervált élelmiszerekben is nagyon magas a szintje. Ezek fogyasztása is ajánlott a dietetikusok szerint, de érdemes eltolni az arányt az omega-3 zsírsavak felé, amelyet elsősorban tengeri halak fogyasztásával tehetünk meg.

4. Bő olajban sütött ételek

Rántott hal nélkül a legtöbb magyar család nem is tudja elképzelni az ünnepi traktát, és bármennyire is finom ez a fogás, a napokig tartó olajszag mellett más hátránya is van, ha túlzásba visszük az olajban sült ételek fogyasztását. Ezekben ugyanis nagyon magas a fejlett glikát végterméknek (AGE) nevezett molekulacsoport jelenléte, amely akkor alakul ki, mikor a cukrok magas hő hatására reakcióba lépnek a fehérjékkel vagy a zsírokkal.

Az AGE komoly rombolást tud végbevinni az emberi szervezetben: gyulladásokat vált ki, miközben károsítja a sejteket, megsemmisíti az emésztőrendszer jó baktériumait, és a bevitt antioxidánsokkal is leszámol. Ilyen állapotban pedig a szervezet sokkal hajlamosabb az anyagcserezavarokra, rákos vagy szívbetegségek produkálására.

Fotó: Pixabay

 

5. Feldolgozott és füstölt húsok

Akárcsak az olajban sült ételek, a szalámik, kolbászok, szalonnák is gazdagok AGE-ben, továbbá telített zsírban is – az ezekre a termékekre alapozott étrend az immunrendszer alulteljesítéséhez vezethet, de a vastagbélrák kialakulásának egyik oka is visszavezethető a túl magas feldolgozott hús-bevitelre. Ezért a töltött káposztába érdemes lehet kicsit kevesebb kolbászt belekarikázni.

6. Gyorsételek

Számtalan tanulmány hívta már fel a gyorsételek több tucat káros hatására a figyelmet, mégis könnyű elcsábulni egy hamburgernek. Egy-egy botlás még a szakértők szerint is belefér az életbe, de ha nem akarjuk lenullázni a szervezetünk ellenállóképességét, úgy tanácsos a minimálisra szorítani a gyorséttermi rendeléseket. Ha ehhez valakinek ösztönzésre van szüksége, akkor a dietetikusok felsoroltak néhány következményt, amelyeket ezek az ételek hozhatnak el az életünkbe: gyulladás, emésztési zavar, hormonháztartás felborulása vagy akár a fertőzéseknek való nagyobb kitettség.

 

Fotó: Pixabay

7. Adalékanyagokkal dúsított ételek

Jól ismert tény, hogy az ízletesebbnek, szebbnek tűnő ételt nagyobb valószínűséggel választjuk, ezért a gyártók első körben a szemet szeretnék megnyerni. A megfelelő textúrájú és színű ételekért viszont adalékanyagokat is kell használniuk, amelyek azonban az emésztésünket károsítják, gyulladásba hozhatják a gyomrot, és összezavarják az immunrendszert.

8. Finomított szénhidrátok

Hiába jó tunkolni a szaftot egy ropogós héjú, belül puha fehérkenyérrel, sajnos nagyon magas a glikémiás indexe, amely megemeli a vércukor és az inzulin szintjét, ugyanakkor az emésztésünkre is negatívan hat a gyomor baktériumháztartásának felborításával. Javíthatunk a mérlegen, ha ugyanakkor nagyobb mennyiségben viszünk a szervezetünkbe keményítő tartalmú zöldségeket, zabot, gyümölcsöt és hüvelyeseket.

 

Fotó: Pixabay

9. Zsíros ételek

Hideg időben a gyomrunk szinte sóvárog az igazi magyaros, zsíros ételek után, de hiába esik még jobban ilyenkor egy jó pörkölt, a zsírok csökkentik a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességünket, ugyanakkor megnyitják az utat a gyulladásokat kiváltó tényezők előtt, ráadásul a fehérvérsejt termelődését is gátolják.

10. Mesterséges édesítővel dúsított ételek és italok

Még a hozzáadott cukornál is nagyobb kárt okozhatnak a mesterséges édesítőszerrel készített termékek, amelyek könnyedén gyulladásba hozhatják az emésztőrendszer bármelyik részét. A szukralózt és szaharint tartalmazó üdítők és nassolnivalók felborítják a gyomor egyensúlyát, de hosszabb távon immunbetegségekhez is vezethetnek.

A szakértők mindezek fényében azt tanácsolják, hogy az ünnepi időszakban is törekedjünk egy kiegyensúlyozott étrend kialakítására, amelyben a kísértést jelentő kevésbé egészséges ételek mellett jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen a zöldségek, gyümölcsök, halak, magvak, házilag készített fogások.





 





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás