Nem elég a vihar: súlyos élettani hatásai lehetnek a hétvégi időjárásnak!





Az átvonuló hidegfront még az egészséges emberek szervezetét is megterheli - hát még a betegekét, várandósokét...



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.24.
hidegfront fronthatás meteogyógyász időjárás

„Nagy változások, komoly élettani következmények jellemzik a viharos hidegfront átvonulási időszakát. A gyors változás veszélyes, főleg a frontérzékeny emberek számára!” – hangsúlyozta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Fotó: Pintér Ádám / Dr. Pintér Ferenc

A meteogyógyász szerint olyan változások zajlanak a légkörben, ami az egészséges emberekre is komoly hatást gyakorol. A frontokra, főként a hidegfrontra érzékenyek pedig megszenvedhetik a hétvégét.

A péntek délután folyamán még a 35 Celsius-fok feletti hőmérséklet okozott sok tünetet és terhelte meg a szervezetet, majd az átvonuló hidegfront, mely szombatra virradóan haladt át az országon

– mondta dr. Pintér Ferenc, majd hozzátette:

A viharok és az alvásminőség romlása mellett egyéb tünetekkel is számolnunk kell, arról nem is beszélve, hogy a keleti országrészben még szombaton is érezzük majd ezek hatásait.

A meteogyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy országos szinten egy hidegfront utáni helyzetben leszünk, amit a viharos szelek és a lehűlt levegő kísér majd. Sokaknál előfordulhat a vérnyomás ingadozása, valamint rosszullétek vagy fejfájás.

A szél miatt csökken a hőérzetünk, így viszont nemcsak a vízből kijövő strandolók fáznak majd, hanem a napozók is leégnek. Az extra erős UV-sugárzás miatt mindenképpen kenjük be magunkat naptejjel és viseljünk napszemüveget.

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és a kisebb záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomásingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget.

Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet. Emellett ilyenkor várandósság esetén előfordulhat koraszülés is.

Szombaton napközben egyébként már csökken a felhőzet. Napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, és csak keleten fordul elő zápor. Az északnyugati szél erős lesz, aminek köszönhetően felfrissül majd a levegő.

Vasárnap már ragyogó nyári napsütésre számíthatunk, kevés gomolyfelhővel. Alig lesz csapadék az ország területén és a nappali hőmérséklet 26 és 32 Celsius-fok között alakul – írta meg a Köpönyeg.





 





Ezeket olvastad már?
"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás