RETRO RÁDIÓ

Karácsony Gergely kutatótársa Józsefvárosban is milliókat kaszál





A főpolgármester tanítványának kutatócége sorra kapja a megrendeléseket a fővárostól. Ezúttal Józsefváros önkormányzatának készítenek egy felmérést több mint 4 millióért, Pikó Andrásnak azonban fogalma sincs róla, hogy egyáltalán miről fogják kérdezni a józsefvárosiakat. Karácsony kutatótársa biztosan nem él rosszul…



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.05.17.
Módosítva: 2023.05.17.
pikó andrás Karácsony Gergely Budapest

A nyolcadik kerületből is jut pár millió forint Karácsony Gergely egykori tanítványának és kutatótársának. A 21 Kutatóközpont egy 1000 fő részvételével zajló telefonos felmérésre kapott megbízást a kerülettől, az április végi testületi ülésen azonban az derült ki, hogy a polgármester nincs igazán tisztában azzal, hogy mit is kutatnak több millió forintért.

Karácsony kutatótása már Józsefvárosban is kaszál.  Fotó: Facebook

A fővárostól is jutott már szerződés

Róna Dániel 8 hónappal egykori mentora főpolgármesterré választása után alapította meg a 21 Kutatóközpontot, ami azóta sorra kapja a fővárostól a megrendeléseket. Igaz nem a Fővárosi Önkormányzattól vagy a Főpolgármesteri Hivataltól kapják a megrendeléseket, hanem a főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketingszervezetétől, a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-től. Egy idén márciusban megkötött szerződés alapján április és december között hat alkalomból álló közvélemény-kutatással kapcsolatos feladatok ellátására, kérdőív kidolgozására, adatfelvételre és elemzésre – nettó 14 millió 875 ezer forint értékben kötött szerződést a Mediánnal és a Róna Dániel által igazgatott 21 Kutatóközponttal a Budapest Brand. 

A fővárostól 15 millióért kapott megbízást Karácsony volt munkahelye, a Medián, és volt tanítványának a cége. Fotó: Mandiner

A fővárosi szervezet 2021-ben szintén ezt a két piackutató céget bízta meg azzal, hogy a fővárosiak vakcinahasználatáról készítsenek felmérést, ebben a kutatásban valamiért a résztvevők pártpreferenciájára is rákérdeztek.

Karácsony kutatótársa újabb 4 millióhoz jut

Róna cége ezúttal a 8. kerületi önkormányzattal szerződik egy kutatás elvégzésére. A „Józsefvárosban elérhető közszolgáltatásokkal való elégedettséggel kapcsolatos kutatást” nettó 3 095 000 Ft + áfa összegért végzi majd a 21 Kutatóközpont. Az április 27-ei testületi ülésen erre a bruttó 4 millió forint körüli összegre kérdezett rá dr. Szilágyi Demeter. Kiderült, hogy a felmérés annak a kutatásnak a folytatása, amit a Tárki Társadalomkutatási Intézete végzett az önkormányzatnak 2021-ben. „A fedezetet polgármesteri döntéssel biztosította polgármester úr 4 millió 445 ezer forint értékben, ezután elindult egy beszerzési eljárás, amiről a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság döntött. A végleges összeg 3 millió 873 500 forint bruttó lett” – válaszolta a józsefvárosi kabinetvezető.

Pikó nem tudja, mire kérdeznek rá

„Ha jól emlékszem, ez egy 2020-as vagy 2021-es, Tárki által készített önkormányzati, tehát nem politikai célú, hanem a józsefvárosi általános felmérés folytatása?” – kérdezte Pikó a kabinetvezetőt, majd arról érdeklődött, hogy a mintáról tudnak-e neki valamit mondani.

Nem tudja, mire kérdeznek rá abban a felmérésben, amiről ő maga döntött. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

 „1000 fős reprezentatív telefonos felmérés” – adták meg neki a választ. 

Ha további részleteket akarnak, akkor nyilván meg fogják kapni, de arra, hogy mire kérdeznek rá, nem tudok válaszolni

 – mondta a polgármester, aki maga döntött a felmérésről, csak nem tudja, mit mérnek fel.

Tipp a felméréshez

A Metropol javasolná azt a kérdést, hogy „Mi a véleménye a Rákóczi térről?” Lapunk a napokban forgatott riportot a téren, amit sem a főváros nem takarít rendesen, sem a józsefvárosi önkormányzat nem tart rendet rajta. A metrókijárat környékét bűz, mocsok, hajléktalanok és emberi ürülék lepték el. 


 





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás