Karácsony Gergely nem tudja megmondani, hogyan fogja túlélni őt a város pénzügyileg - videó





A főpolgármester a csőd szélére kormányozta Budapestet, és ezt egyre többször kénytelen már nyilvánosan is beismerni. A közgyűlésen is csak hebegni-habogni tudott...



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.05.03.
Módosítva: 2023.05.04.
Karácsony Gergely közgyűlés felelőtlen gazdálkodás csoda Fővárosi Önkormányzat kudarc Budapest

Nem tudom megmondani, hogy 2023-at hogyan fogja túlélni a város. Nem tudom megmondani

– mondta Karácsony Gergely a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésen, amikor elfogadta a baloldali többségű testület Budapest megszorítócsomagját. A főpolgármester a csődközeli helyzetért – mint mindenért – a kormányt okolja, miközben több pénzből gazdálkodhat, mint bármely elődje: például a város iparűzési adóból befolyt bevétele évről évre jelentősen – összesen több mint 100 milliárddal – nőtt, emellett 3 éve  Tarlós Istvántól 214 milliárdot örököltek, amelyből 180 milliárd szabad felhasználású összeg volt. Nem csoda, hogy Budapest előző főpolgármestere vészharangokat kongat, hiszen aggódik Budapest sorsáért... A csőd a város üzemeltetéséhez látványosan nem értő Karácsony Gergely kudarca, amelyre a kormánypárti képviselők is emlékeztették a közgyűlésen.

De hová lett a pénz? Nézzük a kudarclistát!

Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

 

Karácsony 2019 októberében nyerte meg a választást, 2020 januárjában már csődöt kiáltott, pedig Tarlós 214 milliárdot hagyott a kasszában, és minimális havi törlesztésű hitelt. 14 hónapnyi regnálás alatt felélték a korábbi városvezetéstől örökölt 214 milliárd több, mint felét: 134 milliárdot. 2021-ben szintén csőd közeli helyzetre hívta fel a figyelmet, de az szintén elmaradt. 2022 sem maradt ki a sorból, akkor már a BKV-járatok leállítását is belengette... 

Finoman szólva is furán működött a DK-s többségű közgyűlés

Eközben a baloldali mantrát skandálta három éven át: miszerint a fővárost kivérezteti a kormány, emiatt táncol pengeélen a Városháza. Ennek viszont a fele sem igaz, hiszen volt ott pénz, csak nem arra, amire kellett volna, és nem úgy, ahogyan Karácsony és a DK-s többségű testület csinálta. Érdekesség, hogy ez a testület úgy fogadott el előterjesztéseket programokra és beruházásokra egyaránt, hogy nem volt mögötte fedezet, és a döntéseket megelőzően nem egyeztettek a kormánnyal. Utóbbi az esetek döntő többségében a Facebookról, vagy innen-onnan a sajtóból tudta meg, hogy Karácsonyék rögtön vádként fogalmazzák meg, mit is akarnak tőlük.  

  • Ilyen volt például az „adjon pénzt a trolik beszerzésére a kormány”, amelyről ők már döntöttek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az újságírói kérdésből hallott elsőként a felvetésről, amelyhez csak annyit fűzött, hogy ez alapvetően nem feladata a kormánynak, de ha kérése van a főpolgármesternek, előbb keresse meg őket vele, azután vádaskodjanak. 
 5 milliárd forinttal többe került a Lánchíd felújítása, mint az eredeti tervek, és 400 milliós többletköltséggel zárult a Blaha Lujza tér felújítása is, kisebb műszaki tartalommal Fotó: Havran Zoltán

Rossz döntések és a felelőtlen gazdálkodás a kudarc oka

A felelőtlen gazdálkodást jól szemlélteti néhány példa:

  • A félbemaradt Biodóm: Karácsonyék annak ellenére, hogy Tarlóstól kifejezetten erre a projektre 13 milliárdot örököltek, rögtön a kormányhoz fordult azzal, hogy nincs pénzük az épület befejezéshez, és a hiányzó teljes összeget, amely akkor 20 milliárd volt, fizesse ki a kormány. A kormány akkor 6 milliárdot még felajánlott, de Karácsonyék a maradék 2 vagy (a felajánlás nélkül) 7 milliárdot sem akarták hozzátenni 2020-ban. Tavaly viszont előálltak azzal, hogy nincs pénzük fizetni a fűtést és az őriztetést, ezért a – szerintük – nem fővárosi projektet fizesse a kormány. Karácsonynak csak annyit kellett volna tennie, hogy folytatja Persányi Miklós korábbi állatkertigazgató ötletének finanszírozását a kormány felajánlásából és a Tarlós-féle pántlikázott pénzből. De ez nem történt meg, így mostanra a befejezés költsége már 46 milliárdra nőtt. Emiatt nincs a budapestieknek Biodómja, ami egyébként 2021-ben megnyithatta volna kapuját.
  •  A Lánchíd: a híd felújítását újraterveztette Karácsony, így később és kevesebb műszaki tartalommal valósult meg a felújítás. Ráadásul Karácsonyék kitalálták az „okosságot”: autómentes hidat képzelnek el. Mindeközben a főpolgármester a kormányra mutogat, hogy az a felújítás befejezéshez szükséges 6 milliárdot visszatartja, így a Városházának kell „ezt is” fizetnie. Az igazság viszont az, hogy a kormány és a főváros közötti, Karácsonyék által is aláírt szerződés szerint akkor utal a kormány, ha eredeti – azaz autósforgalommal együtt – állapotokat állítják vissza Karácsonyék. Jelenleg pedig ez szimpla szerződésszegésnek minősül. Ennél a projektnél is rögtön ugorhat 6 milliárd a budapestiek zsebéből.
  • Blaha Lujza tér: Karácsony ezt is, mint minden más Tarlóstól megörökölt és kormány által támogatott beruházást, újraterveztetett. A megvalósítás emiatt 1,5 évet csúszott, a beruházás pedig jól megdrágult, ahogy más projektek esetében is. Az eredmény: drágább beruházás kevesebb műszaki tartalommal, állandóan cserére szoruló elbaltázott burkolattal...  Jelentős bevételtől esett el a főváros Karácsony rossz döntése okán: a BKV reklámtendere miatt több mint hárommilliárd forint reklámbevétel-kiesés érte Budapestet. 

A Fővárosi Közgyűlésen a kormánypárti képviselők nem is hagyták szó nélkül, hogy a főpolgármester csőd szélére vezette Budapestet. 

Videónkat itt nézheti meg:

 

Karácsony kudarcai a budapestiek életszínvonalát rombolták 

Míg Karácsonyék eltapsolták a megörökölt pénzt, eközben folyamatos a főváros vagyonának kiárusítása, a kerületek pedig sorra veszik át a fővárosi feladatokat saját költségükre. Szemeteseket raknak ki, mert a főváros leszereltetett 3000 kukát. A kerületek saját pénzből átveszik sorban a főváros által üzemeltetett parkokat, közterületeket, hogy ne legyenek áldatlan állapotok, és sok helyen maguk takarítanak a főváros helyett.  Ugyanakkor Budapest úszik a szemétben és a budapestiek pedig állnak a dugókban, vagy éppen fizetnek a házuk előtt lévő parkolásért... 

Kaptunk is Karácsony Gergelytől – bár ne kaptunk volna...

Azt is összegyűjtöttük, mit hozott Karácsony Gergely Budapest életébe. A kérdésünk az a kedves olvasóhoz: a körútra fölfestett sárga csíkokon kívül tud-e mondani érdemi, eredeti karácsony Gergely-féle intézkedést – olyat, amit nem Tarlós kezdett el?

Íme egy lista Karácsony Gergely „fejlesztéseiből” Budapesten – és ezeknek jellemzően semmi közük nincs a koronavírushoz vagy a drágább benzinhez, szimplán elbaltázott intézkedésekről van szó.

  • Állandósultak a dugók és a közlekedési káosz az átgondolatlan lezárások eredményeként.
  • Elöntötte Budapestet a szemét a 3000 köztéri kuka leszerelése miatt.
  • Köztereken élő agresszív hajléktalanok és drogosok zaklatják a budapestieket.
  • A hajléktalanok bérlakásokba költöztetése miatt háborognak az egyébként erről meg nem kérdezett lakók.
  • 46 BKK-jegyautomatát szereltettek le és megszűnt számos jegyárusító pont.
  • A városüzemeltetési cégek az összevonásuk ellenére (vagy épp amiatt) képtelenek úrrá lenni a problémáikon (lásd szemétválság).
  • „Sikerült” megfúrni 3 városligeti kulturális központ megépítését – így a kormányzati Budapest Liget Projektnek keresztbe téve lassítja a város fejlesztését a főpolgármester.
  • A „méhlegelőnek” kinevezett, kaszálatlan területeken zavartalanul tenyészik a több száz ezer allergiás budapesti életét megkeserítő parlagfű.
  • 5 milliós jutalmat kapott több fővárosi cégvezető.
  • Eközben 14 feljelentés alapján folyik nyomozás a Városháza és több fővárosi ingatlan eladása, illetve a vállalkozók között visszaosztott korrupciós pénzek gyanúja miatt.

 





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás