RETRO RÁDIÓ

Sosem lesz vége? Újabb kamu indokkal próbálnak lakásokba bejutni a fővárosban – Fotó!





Újabban erkélyfelújító munkásnak adják ki magukat a csalók.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.22.
Módosítva: 2023.02.23.
csalók szélhámos Budapest

Lassan nem telik el nap úgy, hogy ne számolnánk be magukat igazolni nem tudó „munkásemberekről” Budapesten, csak az elmúlt 3 évben 10 különböző álszakma képviselője bukkant fel a lakástulajdonosoknál, hogy hamis indokokkal bejussanak hozzájuk körülnézni, terepszemlézni vagy akár rögtön lopni. A legújabb incidens során erkély- és korlátfelújító munkásként mutatkoztak be a szélhámosok egy kőbányai panelházban. Összegyűjtöttük a csalók leggyakoribb módszereit, és néhány ötletet is adunk, hogyan kerülheted el, hogy áldozattá válj.

Egy kőbányai társasházban ezt a figyelmeztetést tették ki /Fotó: Olvasói fotó

Február közepén egy ijesztő üzenet jelent meg a X. kerületi Bihari utcában. A felhívás figyelmezteti a lakosokat, hogy ne engedjenek be idegent a társasházba, ugyanis a felújítási munkákról mindig a közgyűlésen tájékoztatják az ott lakókat. Ezáltal, ha nincsen semmilyen bejelentés, akkor szinte biztos, hogy rosszakarók próbálnak kamu indokkal bejutni az ingatlanba.

A teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy milyen álszakmák képviselőjeként próbáltak már meg embereket átverni a szélhámosok:

  1.  Adták már ki magukat a csatornázási művek munkatársainak, de magukat nem tudták igazolni.
  2.  Visszatérő taktikájuk a csalóknak, hogy hátrányos helyzetűeket segítő szervezetek – például a mozgáskorlátozottak – nevében kérnek pénzt az emberektől.
  3.  Az I. kerületben már papucsos, akcentussal beszélő férfiak is próbálták meg magukról elhitetni, hogy tetőfedők.
  4.  A népszámlálás idején pofátlanul megkárosítottak egy nyugdíjast 300 ezer forinttal, amikor az önkormányzat számlálóbiztosainak adták ki magukat a bűnözők.
  5.  A világot sújtó rezsiválságot kihasználva megjelentek a „lakás hőenergia-mérők” is, azonban nem jártak sikerrel Budapesten, ugyanis sehol nem volt ilyenről értesítés a lakóházakban.
  6.  Óbudán néhány hete egy szintén nyugdíjas hölgy, Julcsi figyelmeztette kortársait, hogy egy németül beszélő férfi pénzváltásra kéri meg az áldozatait, majd amikor nem figyel a sértett, akkor kilopja a bankjegyeket a tárcájából.
  7.  Néhány hónapja egy hasonló figyelmeztetés jelent meg az V. kerület egyik patinásabb részén is a lépcsőházban és a liftben, ugyanis ott is felbukkantak a kamu házaló ügynökök többször is.
  8.  Az egyik legfrissebb módszert idén februárban dobták be a csalók: ablakcserére jelentkeztek a különböző társasházak lakóinál, azonban már akkor lebuktak, amikor egy kirohanó kutyát oldalba rúgtak.
  9.  A mostani eset előtt csupán néhány nappal a XIX. kerületben is történt egy próbálkozás: két rosszarcú férfi nekitámasztotta a létrát egy kertes ház oldalának, majd elkezdték szétszedni az ereszt. Mire kirohant a ház tulajdonosa, a „munkások” azt mondták neki, hogy ők csak eresztisztítók.
  10.  Sajnos rendszeresen visszatérő átverési mód az is, hogy különböző cégek (OTP, Elmű-Émász, Magyar Posta) nevével élnek vissza a csalók.
Amennyiben értesülnek a rendőrök a csalásról, általában rövid időn belül elfogják az elkövetőket /Fotó: Metropol.hu

Ezt tedd, ha próbálkoznak nálad a csalók

A rendőrség tanácsa szerint a lakásban lakó minden esetben kérjen az állítólagos mesteremberektől arcképes igazolványt, illetve ha ő nem rendelt meg ilyen munkát, akkor egyeztessen a közös képviselővel is, hogy a munkavégzést ki rendelte meg. Amennyiben ilyen munkavégzést sem a lakásban lakó, sem a társasház nem rendelt meg, úgy idegeneket a lakásába ne engedjen be és tegyen bejelentést a rendőrkapitányságon!

 





 





Ezeket olvastad már?
A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás