RETRO RÁDIÓ

Az Újbudai Önkormányzat figyelmeztet! Csalók élhetnek vissza a nevükkel





Ijesztő hírek érkeztek a XI. kerületből, felütötte a fejét az egyik legrégibb átverési forma. Nyugdíjasokra utaznak a csalók.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.08.
I. kerület II. kerület III. kerület XI. kerület újabb átverés

Ismeretlenek telefonon, illetve személyesen keresik fel a kerületben lakó, idősebb lakókat, és a vagyoni helyzetükkel és lakhelyükkel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Volt, akinek a lakásába bejutva 300 ezer forintot raboltak el. A becstelen csalók kihasználják, hogy jelenleg szeptember 3-tól október közepéig valóban végez az önkormányzat egy kutatást, amelyben felmérik az idősek igényeit. Lapunkat tájékoztatta róla az Újbudai Önkormányzat, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a szélhámosokat és a hivatalos önkormányzati dolgozókat.

Ismeretlenek az „önkormányzat nevében” csöngethet be nyugdíjasokhoz / Fotó: Shutterstock

A polgármesteri hivatal munkatársai mindig igazolják magukat

Újbuda önkormányzata tanáccsal látta el a kerületükben élőket arról, hogyan kerülhetik el, hogy átverés áldozatává váljanak.

„Munkatársaink hivatalos igazolvánnyal és a polgármester által lepecsételt megbízólevéllel keresik fel a 60 évnél idősebb újbudaiakat, hogy felmérjék, milyen támogatásra van szükségük az egyre nehezebb gazdasági helyzetben” – számolt be róla a XI. kerületi önkormányzat lapunk megkeresésére.

A hivatal azonban rámutatott, hogy sajnálatos módon nem lehet kizárni, hogy csalók próbálnak meg visszaélni a helyzettel.

„Már a tájékoztatás során arra kértük idős polgárainkat, hogy legyenek körültekintőek, ha pedig visszaélésre gyanakszanak, azonnal értesítsék az önkormányzatunkat az újságban is megjelent telefonszámokon, vagy hívják a rendőrséget” – tudatta lapunkkal Várkonyi Gyula, az Újbudai Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője.

A kerület Facebook-csoportjában indultak el a csalókról szóló hírek

Egy újbudai hölgy figyelmeztette a kerület többi lakóját az állítólagos szélhámosokról. Szilvia egy újbudai Facebook-csoportban számolt be a gazemberek taktikájáról, miszerint a nyugdíjasoknak támogatást ígérve érdeklődtek 70 feletti rokonánál a vagyoni helyzetéről telefonon és személyesen is.

„Semmi konkrétumot nem kérdeznek, csak felszínesen érdeklődnek az anyagi helyzet felől. Nekem ez gyanús! Támogatást, segítséget igényelni kell, az önkormányzat nem mászkál ki és kutakodik, hogy hol laknak idős emberek. Mit gondoltok?” – érdeklődött bejegyzésében Szilvia. A kerületi lakosok megerősítették a nő számára, hogy mások idős rokonait is felkeresték az említett egyének, azonban szerintük biztosan átverésről van szó, a valódi felmérést végző személyek ugyanis tudják igazolni magukat.

Súlyos pénzekkel rövidíthetik meg a gyanútlan nyugdíjasokat / Fotó: Shutterstock

Hasonló módszerrel csaltak ki több százezer forintot egy újbudai nyugdíjastól

A rendőrség arról tájékoztatta a Metropolt, hogy idén egy esetben történt súlyos eset, amely egy idős férfit károsított meg.

Ismeretlen személyek egy 72 éves férfi lakásába szociális támogatást ígérve bementek, majd a sértettet rávették, hogy adja át részükre a bankkártyáját, amelyről 200 000 forint összeget felvettek, valamint a sértettől további 100 000 forint készpénzt eltulajdonítottak. Az eljárás során az elkövetőket beazonosították és elfogták, majd lopás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. Velük szemben jelenleg is folyik az eljárás. A nyomozás továbbá kiterjed annak vizsgálatára is, hogy a gyanúsítottak követtek-e el más bűncselekményeket hasonló elkövetési módszerrel” – árulta el lapunknak a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtóosztálya.

Megtudtuk, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság az önkormányzattal karöltve rendszeresen lakossági fórumokat szervez az idősek számára a helyi klubokban, hogy megelőzzék az ilyen eseteket. Emellett pedig a kerületi újságban is bűnmegelőzési céllal felhívásokat szoktak közölni a nyugdíjasok számára.

A Metropol összegyűjtötte az elmúlt hónapok átveréseit Budapest-szerte

  • Vízvezeték-szerelőként 50 ezer forinttal rövidítettek meg egy nyugdíjas hölgyet Óbudán tavaly szeptemberben.
  • Szintén a III. kerületben, a Szőlő utcában mesteremberként kért előleget egy hamis szaki egy nyugdíjas hölgytől, majd lelépett a pénzzel januárban.
  • A Tímár utcában álrendőrök próbáltak meg lakásokba bejutni tavaly nyár végén, korábban pedig kéménybélelési munkával foglalkozó vállalkozóként kértek el 100 ezer forintnyi előleget, majd leléptek az összeggel az átverők.
  • A rendőrségtől megtudtuk, hogy a BRFK többször is tartóztatott már le kamuegyenruhásokat Budapesten, legutóbb 2016-ban egy 4 fős banda tagjainak csuklóján kattant a bilincs.
  • A tűzifahirdetésekkel is szélhámoskodnak, átverve a spórolásra törekedő kisembereket. Előleget kérnek az interneten keresztül a fűtőanyagért, majd ellenszolgáltatás nélkül lelépnek a pénzzel.
  • A Fővárosi Csatornázási Művek dolgozóinak is adták már ki magukat a gazemberek az I. kerületben, igazolni magukat azonban nem tudták.
  • Legutóbb pedig tetőfedő-mesterembereknek adta ki magát két férfi a II. kerületi Lepke utcában, és mindenképpen be szerettek volna jutni egy ingatlanba.




  • Ezeket olvastad már?
    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás