RETRO RÁDIÓ

Vigyázat! Ablakcserére hivatkozva próbálnak csalók bejutni újpalotai lakásokba





Szakemberként hivatkoznak magukra azok a személyek, akik vélhetően fekete úton járnak. Becsengetnek a panellakásokba valószínűsíthetően terepszemle céljából, azaz azt akarják megtudni, hogy mely lakásban ki, kik laknak, vagy laknak-e benne egyáltalán.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2023.02.17.
XV. kerület csalók átverés Újpalota nyílászárók

Ismét kamuszakemberek igyekeznek budapesti lakásokba bejutni. Ez alkalommal Újpalotán próbálkozott két csaló, akik az iránt érdeklődtek a lakóknál, hogy a tulajdonos-e az, aki ajtót nyitott nekik. A lakókat megtévesztheti, hogy akárcsak valamelyik szolgáltató munkatársai mappával érkeznek, könnyebben elhihető róluk, hogy hivatalos ügyben járnak el. Mint kiderült, Újpalotán több lakásba is próbálkoztak bejutni, és ablakcserére hivatkoztak. Céljuk feltehetően az volt, hogy a naiv lakók beengedjék őket és felmérhessék a terepet, illetve azt, hogy ki tartózkodik otthon.

A gyanús alakok becsöngetnek a panellakásokba, majd különböző indokokkal feltérképezik az otthonait   Fotó: Shutterstock

Kibújt a szög a zsákból

Az egyik újpalotai lakóval kifejezetten agresszívak voltak a kamuszakemberek: 

Mikor ajtót nyitottam, érdeklődött, hogy tulajdonos vagyok-e, közben a kiskutyám, aki 3 kiló, kiment. Az egyik fiatalember lábbal odébb tette az ebet” – mesélte Krisztina az esetet egy újpalotai Facebook-csoportban.

Mikor ezt szóvá tettem, minősíthetetlen hangnemben közölte, hogy »húzzak vissza«, leköpött, és jött egy laza káromkodás is. Nem hiszem, hogy bárki így viselkedik, aki egy cég alkalmazottjaként jön

– írta le a hihetetlen és egyben megdöbbentő szituációt Krisztina, aki az eset után beszélt a gondnokkal is, aki elárulta, hogy semmilyen szakembert nem vár a ház. A nő úgy tudja, hogy az ő szintjükön mindenkihez becsengettek a csalók, de miután lefényképezte őket, nem mentek tovább, és elhagyták a lépcsőházat.

A többi lakónál is próbálkoztak

A kerületi csoportban számos, a környéken lakó is hozzászólt a bejegyzéshez. Állításuk szerint több panelházban is megfordult a két „úriember”.

„A szomszéd házban szintén minden lakásba becsengettek ezzel a szánalmas nyílászárócsere dumával” – írta az egyik hozzászóló, egy másik kommentelő szerint pedig két hete a Páskomligetben is ezzel a trükkel keresték fel az időseket. Egy panelházban lakó hozzászóló szerint a csalók az önkormányzatra is próbáltak hivatkozni annak érdekében, hogy beengedjék őket a lakásokba. 

Construction,Workers,Installing,Plastic,Window,In,House
Legyünk óvatosak és ne higgyünk egyből az állítólagos szakembereknek!  Fotó: New Africa / Shutterstock

Ne engedjen a látszatnak!

Nagyon fontos, hogy ha állítólagos szakemberek csengetnek be önhöz, akkor ne hagyja megtéveszteni magát. A csalók gyakran próbálkoznak hitelessé válni mappával a kezükben, illetve az öltözékükkel (munkásruha). Amennyiben ön nem vár szakembert, jobb, ha nem engedi be őket a házba! Érdemes mindig tájékozódni a gondnoknál, közös képviselőnél, hogy vár-e szakembert a ház, mielőtt bárkit beengedünk a lépcsőházba. Az igazi szakemberek szórólapot vagy cetlit hagynak a postaládákban és az üzenőfalon, vagy a közös képviselő előre tájékoztatja a lakosokat, hogy várhatóan érkeznek a házba, és aki szeretné, igénybe veheti a szolgáltatásaikat. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás