RETRO RÁDIÓ

Tragédia: Mária nem meri elmondani pici gyermekeinek, hogy a háborúban meghalt az édesapjuk

Képtelen elmondani a gyermekeknek apjuk halálhírét az ukrajnai háború magyar származású hősének özvegye. Mária elmondta: az óvodáskorú Vaszil és Jaroszlav úgy tudja, hogy a papa még harcol a hazáért.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.02. 07:00
veszteség

Máriának muszáj erősnek lennie. Legbelül fájdalom mardossa, de igyekszik ennek semmilyen jelét nem mutatni a kisfiai felé.

A meghitt, örömteli kép nem sokkal Sándor halála előtt készült – Fotó: Instagram

Megvédem a gyerekeimet

A közeli ismerősök mindig is nagy patriótának tartották Máriát, olyannak, aki nem csupán jelmondatokat harsog a haza szeretetéről, hanem kész tettekben is kifejezni a kék-sárga lobogó iránti hűségét. A férje magyar gyökerekkel bírt. Büszke volt származására, de Ukrajna védelmére tett esküt, amikor tíz évvel ezelőtt belépett a hadseregbe. A tengerészként szolgáló Kis Sándor a múlt héten egy rakétatámadásban elesett. Özvegye büszke a férjére, és azt fogja tanítani a gyermekeiknek, hogy édesapjuk egy igazi hős – írja a Bors.

„Még nem mondtam el a gyerekeknek, mi történt. Mivel Sándor katona volt, tudják, mi az a háború, félnek is tőle. Egyelőre képtelen voltam a gyerekek szemébe mondani, hogy a szerető édesapjuk soha többé nem ülteti őket az ölükbe” – mondta a Borsnak Mária, és hozzátette: miközben beszélgettünk, a pici Vaszil és Jaroszlav önfeledten játszott Ocsakovban.

Mi most biztonságban vagyunk. A fiaimat egyébként mindentől meg fogom védeni ebben az életben. Már csak én maradtam nekik, illetve az apjuk emléke. Talán éppen ezért mindent el fogok követni, hogy az egész világ értesüljön a tragédiánkról” – magyarázta a hadiözvegy.

Már senki sem adhatja vissza őt

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a hősi halottat mikor helyezik végső nyugalomra a társaival együtt, katonai tiszteletadás mellett.

„Még nem azonosították az összes halottat. Hosszasan eltarthat, amíg a folyamat végére érnek, ráadásul még a támadás körülményeit is vizsgálják. Nem lehet tudni, mikor ér véget a nyomozás. A halottasházban felismertem Sándor roncsolódott arcát, és a mellén is jól olvasható volt a névcímkéje, de minden kétséget kizáróan a DNS-e alapján állapították meg, hogy róla van szó” – ismertette a gyászoló nő, aki napról napra kénytelen egyre jobban felfogni, hogy a férjét elvesztette.

„Megértettem, hogy már senki és semmi sem adja őt vissza a családnak, de mindent elkövetek, hogy soha ne merüljön a neve feledésbe! Mindig vele álmodom” – mondta Mária a Borsnak, és hozzátette: a gyerekek egyelőre nem kérdezgetik, hol van az édesapjuk, hiszen hozzászoktak, hogy katonaként viszonylag sokat van távol.

Tíz évet szolgált ukrán hadihajón Kis Sándor. Életét orosz ágyútűz oltotta ki (Photo by Sega VOLSKII / AFP)

Rettegnek a harcoktól

A hős feleségében a szerettei és sorstársai tartják a lelket.

„Összesen 12 katona halt meg az ütközetben. Mi, az özvegyek jól ismerjük és támogatjuk egymást. Hatalmas a bánatunk, de tudtuk, hogy a párjaink vállalták a halált” – fogalmazott Mária, akinek most az a legfontosabb, hogy a gyerekeket nyugalomban felnevelje.

„Jelenleg nincs probléma a városban, ahol tartózkodunk, de a harcoktól mindenki retteg. Bármikor bármi megváltozhat, de egyelőre nem tervezem, hogy elhagyjam Ukrajnát. Addig biztos nem, míg Sándor meg nem kapja a végtisztességet” – tudatta Mária. Az asszony és fiai javára egyébként Ukrajnában gyűjtést indítottak, hogy a jövőben – legalább anyagi értelemben – semmiben se szenvedjenek hiányt. A kérdésre, felmerült-e benne, hogy egyszer megismerkedjen elhunyt hitvese óhazájával, esetleg itt kezdjen új életet, némi gondolkodás után válaszolt:

„Még soha sem voltam ott, de a jövőben fontolóra veszem.”

Ezeket olvastad már?
Szívszaggató, hol találták meg az eltűnt kisfiút

Szívszaggató, hol találták meg az eltűnt kisfiút

Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

Ötévesen szólalt meg Szofika, aki először mondta ki: anya!

Ötévesen szólalt meg Szofika, aki először mondta ki: anya!

„Szemünk előtt égett le a házunk” – sírva nézték a kisgyerekek a mindent elborító lángokat

„Szemünk előtt égett le a házunk” – sírva nézték a kisgyerekek a mindent elborító lángokat

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás