Pásztor Erzsi: „Minden újabb napot ajándékba kapok”

A művésznő kezét augusztus 26-án műtötték. Nehézkes két hónap van Pásztor Erzsi mögött, de most már minden újra a régi kerékvágásba került. Gőzerővel próbál, és jövő pénteki premierjére készül.



Megosztás
Szerző: S.M. -
Létrehozva: 2024.10.05. 13:30
Pásztor Erzsi műtét után isiász nehéz időszak

Egyik napról a másikra nőtt Pásztor Erzsi kezén – ahogy a művésznő fogalmaz – egy puffancs, ami miatt augusztus végén megműtötték. Nagyon nehezen gyógyult a seb, így kicsit hosszadalmasra nyúlt a felépülése. Egy időre a lánya segítségére szorult, ám minden együtt töltött percét élvezte. 

Pásztor Erzsi
Pásztor Erzsi élete a műtét után már visszatért a régi kerékvágásba, dolgozik, próbál és premierre készül (Fotó: Markovics Gábor)

Pásztor Erzsi műtétje óta két hónap telt el

Nemrég töltötte a 88. életévét, és bár a lába az utóbbi években sokat fájdogál, a színpadon mindenről elfeledkezik. A napokban járt a beavatkozás miatt kontrollvizsgálaton, és a doktornője jó hírekkel szolgált, megszabadulhatott a kötéstől is.

Először csak egy folt volt a kezemen, ami rövid idő alatt 20 forintos nagyságúra növekedett.

A lányom kísért el a beavatkozásra, amit érzéstelenítéssel végzett el a doktornő. Hála istennek, fájdalmam egyáltalán nem volt. Eleinte háromnaponta jártam kötözésre, majd elektromágneses kezelésre a mielőbbi gyógyulás érdekében” – mesélte a történteket a Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház, a Turay Ida Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Pásztor Erzsi
Tavaly isiász alakult ki a jobb lábában, sokszor vannak fájdalmai (Fotó: Hüvösi Csaba)

Szeptemberben töltött be a 88. életévét

Két hónap telt el a műtét óta, túl van a nehézségeken. A művésznő szeptember 24-én töltötte be a 88. életévét, kitűnő egészségnek örvend, egyet leszámítva, a 65 színpadon töltött év után a teste kissé megfáradt.

Ez a beavatkozás semmi ahhoz képest, hogy mekkora problémát jelent az öregség.”

Tavaly óta isiász (más néven ülőidegzsába, egy rendkívül kellemetlen reumatológiai betegség) van a jobb lábamban, borzasztó fájdalmaim vannak a derekamban és a lábamban.

„Valamelyest fájdalomcsillapítóval tudom enyhíteni a szörnyű érzést” – mondta az élő legenda, majd hozzátette, ez most azért okoz nehézséget neki, mert a Turay Ida Színházban sok az elfoglaltsága.

A Forgószínpad című darabot próbáljuk, tüneményes kollégákkal, imádom a szerepemet. Jövő hét pénteken van a premier, minden nap bejárok a színházba.”

Ez egy extrán megterhelő időszak számomra. Igaz, a premierig már nem lesz előadásom, de minden nap próbálunk.

„A jövő hét még megterhelőbb lesz, mert főpróbákat tartunk. De nem bánom, mert amikor az ember a színpadon van, elfelejti és nem érzi a fájdalmát” – árulta el lapunknak a művésznő.

Pásztor Erzsi
A művésznő 88 évesen is autót vezet (Fotó: Szabolcs László)

„Minden újabb napot ajándékba kapok”

Pásztor Erzsi az elmúlt időszak problémájától eltekintve nem szorul segítségre. Gondoskodik magáról, és 88 évesen is háztartást vezet. Bár húzós időszaka van, a mindennapok nem okoznak nehézséget számára.

Amennyire lehet, mindig készülők a következő hétre. Szombaton megfőzök, bedobozolom, elrakom az ételeket, úgyhogy miután hazaérek, van mihez nyúlnom. Leveses vagyok, azt általában frissen készítem el. Sokszor vacsorára is beérem egy tányérral belőle. Minden van otthon, azt a pár dolgot, amire menet közben szükségem van, hét közben beszerzem a boltból.”

A lányom mindenben segített, ő mosta a hajamat, néha még lelkiismeret-furdalásom is volt miatta.

„Ő remekül főz, az olasz konyhában nagyon otthon van, remek ételeket készített nekem, elkényeztetett. Nekem egy szórakozás volt, jól éreztük magunkat együtt. Pénteken jött, vasárnap ment. Élveztem minden percét” – mondta érdeklődésünkre.

A művésznő szerencsésnek tartja magát, hiszen a Jóisten megadta neki, hogy még mindig színpadon állhasson. Aktív életet él, hiszen a napi szinten vezet, dolgozik, ellátja magát. Idén 65 éve van a pályán, a színész szakma pedig a testet nem kíméli.

A szemünk érzékeny a sok színpadi fény miatt, bizony ez ilyen korban már megbosszulja magát.”

A testünk is szépen lassan fölmondja a szolgálatot, elfáradt.

Szinetár Miklós volt az osztályfőnököm, amikor útra bocsájtott, azt mondta: »Te addig leszel a színpadon, amíg a lábad és a fejed bírja.« Akkor elengedtem a fülem mellett a szavait, de beteljesedett, valóban így van. Ha nem bírom megjegyezni a szöveget, hiába bírná a lábam. Állandóan éreztetem magammal, hogy minden újabb napot ajándékba kapok” – mondta a művésznő.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás