A népszerű műsorvezető az év minden napján szorgoskodik őrségi kertjében. Pedig Borbás Marcsi kislányként elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaha is megkedveli a veteményes körüli munkát.
Nehezen művelhető, agyagos földön épített saját kertet Borbás Marcsi. A gasztronómia szakértője gyerekként el sem tudta képzelni, hogy valaha is ezzel foglalkozzon.
Immár 20 éve Borbás Marcsi birtokában van az őrségi telek, ahol hat éve kezdett komolyabb munkába, a koronavírusjárvány óta pedig ott is tölti mindennapjait. Magaságyást épített, különböző növényeket termeszt, komposztál és folyton kísérletezik. Mára életvitelévé vált a földdel való szimbiózis. Bár otthonról eredendően ezt a szemléletet hozza, kislánykorában egyáltalán nem érdekelte a kertészkedés – vallotta be a Duna beszélgetőműsorában.
Gyerekként azt gondoltam, hogy felnőttkoromban soha nem akarok egy tenyérnyi földnél többet.
„Úgy nőttem fel, hogy amíg a többi gyerek játszott, fürdött, pecázott, addig nekem mindig mennem kellett a földekre besegíteni.
Gyógynövényeket, zöldségeket termesztettünk, és miközben ápoltuk őket, mindig megjegyeztem édesapámnak, hogy nekem ilyen sosem lesz.
Ő akkor csak mosolygott rajtam. Nem volt földem húsz évig, aztán egyszer csak majd’ megvesztem érte, hogy én is termeszthessek. Úgy vontak be akkor a szüleim a munkába, egyenlő partnerként, hogy észre sem vettem, és megszerettem” – elevenítette fel Borbás Marcsi a Ridikül vendégeként.
A Prima Primissima díjas műsorvezető hamar felfedezte, mennyivel jobb, ha nemcsak elkészíti, de elő is állítja saját maga mindazt, amit az asztalra tesz. A magyar gasztrokultúra elkötelezett híveként saját példájával terjeszti széles körben a földművelés, kertészkedés fontosságát.
Minden alkalommal elmondom ebédnél a férjemnek, hogy: ugye, hogy mennyivel jobban esik, hogy ezt én is termesztettem! Szerintem már az őrületbe kergetem ezzel a mondattal. De így érzem
– summázta elégedetten Borbás Marcsi.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre