Rémes, mi vár Galambos Lajcsira





A börtönbüntetésre ítélt Galambos Lajos betegsége borzalmas dolgokat okozhat, amennyiben nem sikerült időben diagnosztizálni, és megkezdeni a terápiát.



Megosztás
Szerző: Buster
Létrehozva: 2023.03.02.
Módosítva: 2023.03.03.
Galambos Lajos betegség kórház

Galambos Lajost hamar kiengedték a kórházból, ahová szirénázó mentőautó száguldott vele szerdán a mocsai birtokáról, ahol rosszul lett. Mint ismeretes, a trombitaművész COPD betegségben szenved, vagyis tüdőtágulata van, ami gyógyíthatatlan. A Bors elérte a zenészt, aki még csütörtökön sem érezte jól magát. 

Galambos Lajoson már csak az ima segíthet (Fotó: Metropol)

 – Nem érzem jól magam… Tegnap pedig valóban mentő jött hozzám, de az első kiérkező autó nem rendelkezett azzal az orvostechnikai eszközzel, amire szükség lett volna, így hívtak egy másodikat is. Egyébként nem tudtam róla, hogy mentőt hívtak hozzám, én nem akartam – magyarázta Lajcsi, aki mindezek ellenére bízik benne, hogy még időben fordult orvoshoz és van esélye a normális életre.

Reménykedem benne, hogy korai stádiumban kaptuk el a COPD-t és a betegség nem eredményez súlyos életminőségi romlást nálam.

Persze már az is az, hogy többé nem trombitálhatok, hiszen a zene az életem – fogalmazott a zenész, akinek ügyvédje elárulta, mi is történt szerdán. – Ügyfelemet a sürgősségire szállították, ahol soron kívül megvizsgálták. Miután megállapították, hogy nem igényel további, gyors beavatkozást, arra kérték, hogy mielőbb keressen fel egy szakorvost, hogy további vizsgálatokat végezzenek el rajta – mondta a lapnak dr. Csontos Zsolt ügyvéd.

Illusztráció (Fotó: Getty Images)


A COPD egyébként valóban nagyon komoly betegség és bizony az ebben szenvedő betegeknek nincsenek jó kilátásai a jövőjükre nézve. Egy darabig ugyan gyógyszerekkel szinten lehet tartani az állapotukat, de egy ponton túl már csak a transzplantáció segíthet. Galambos Lajosnak ugyanakkor erre a megoldásra nem sok esélye van, hiszen hazánkban csak 65 éves korig végzik el. A Bors ennek fényében megkereste dr. Bense Tamás orvost, aki ugyancsak borús képet festett a betegségben szenvedőkre váró jövőről. 

„A tüdő működését rengeteg külső behatás befolyásolja. A toxikus agyagok folyamatos belélegzése és az ezekre való érzékenység is vezethet az úgynevezett COPD betegséghez. De a tartós dohányzás is kiválthatja. Néhány évnyi káros behatás után a folyamat még visszafordítható, de egy bizonyos idő elteltével már nem.

A gyógyszeres kezelések egy darabig működhetnek, de egy idő után már azok sem hatásosak.

 Ezen a ponton az egyetlen megoldás a transzplantáció, de ehhez alkalmas beteg és természetesen alkalmas donorszerv is kell” – magyarázta a szakember, aki hozzátette, egy súlyosabb roham akár a beteg halálához is vezethet.

„Egy COPD okozta fulladásos roham akár végzetes kimenetelű is lehet, különösen akkor, ha a betegséghez szívprobléma is társul. Ugyanakkor megeshet, hogy a beteg ugyan túléli a rohamot, de gépre kerül, amivel meghosszabbítható az élete, bár értelemszerűen az ilyen betegek életminősége nagyon megromlik, hiszen életük végéig palackról kell lélegezniük” – tette hozzá dr. Bense Tamás.

 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás