Így emlékezett Bodrogi Gyula a születésnapján elhunyt színésztársára, Börcsök Enikőre





Születésnapján aludt el örökre a Vígszínház művésznője.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.29.
Megrázó

A születésnapján elhunyt színésznő, Börcsök Enikő óriási harcos volt, éveken át küzdött súlyos vesebetegségével. A Ripost megtudta, hogyan teltek az utolsó napjai!

A Jászai Mari-díjas művésznő sosem titkolta betegségét. Nyíltan beszélt arról, hogy kétszer is átesett vesetranszplantáción, második jól sikerült: így 2003 óta egy halott férfi veséjével élt tovább. Tavaly augusztusban aztán jött az aggasztó hír: a színésznő bizonytalan időre újabb kezelésekre szorult, ezért még a vígszínházi szerepeit is át kellett adnia.

„Több mint húsz éve ismertem Enikőt, az első vesetranszplantációja idején találkoztunk először. Rengeteget tett a Transz­plantációs Alapítványért, önkéntesünk és kurátorunk is volt. Egy csodálatos, csupaszív nő volt, hihetetlen életszeretettel. Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű. Tervezte, hogy hol fogják dializálni. Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont, hanem az élettársa, József” – kezdte elcsukló hangon a lapnak Börcsök bizalmasa, a Transz­plantációs Alapítvány munkatársa, aki azt is elárulta, hogy teltek a színművésznő utolsó órái.

Enikő a kórházban töltötte élete utolsó napját, szerdán már egész nap aludt, de a kedvesének megengedték, hogy mellette legyen és fogja a kezét. Nagyon szerettük őt, a gyerektáborokban is mindig segített önkéntesként. Elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába. Imádták a szülők, a gyerekek, kevés csodálatosabb embert ismertem. Azután is játszott, alkotott, hogy először ki kellett venni a veséjét és három évig dializálták. Óriási veszteség, hogy elment„ – mondta megrendülten a transzplantációs alapítvány munkatársa.

A Ripost azt is megtudta, úgy volt, hogy a Enikő osztálya a Színház-és Filmművészeti Egyetemen tegnap akarta felköszönteni Enikőt az 53. születésnapján. Azt tervezték, hogy az utcáról énekelnek neki, ő meg az ablakon át fogadja a gratulációkat. A sors azonban máshogy akarta.

A karanténból üzent utoljára

Börcsök Enikő hét hónappal ezelőtt, a világjárvány első hulláma alatt üzent egy videóban, amiben türelemre kért mindenkit. Miközben egy rövid sétát tett az otthonához közeli erdőben, elmondta, milyen terveket dédelgetett arra az időszakra, amikor újra felszabadul a világ. A színésznő akkor még nem sejtette, hogy számára mindez csak terv marad.

Bodrogi Gyula: Enikő halála egy újabb pótolhatatlan veszteség

A legendás színészóriás a Riposttól tudta meg a fájdalmas hírt. „A Vígszínházban játszottunk együtt és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. ízig vérig színésznő volt és egy igazán szórakoztató, életigenlő jelenség. A halála újabb pótolhatatlan veszteség a színházi világnak. Isten nyugosztaljon Enikő!”- mondta könnyeivel küzdve Bodrogi.

A veseátültetésnek köszönhette a szerelmét

Börcsök Enikő második vesetranszplantációjakor ismerte meg Tóth József festőművészt. Menthetetlenül egymásba szerettek. József korábban a Borsnak mondta el, hogy rendszeresen járt be a kórházba a színésznőhöz, mindenben mellette állt, és meg sem fordult a fejében, hogy valaha is elveszítheti.

 





Ezeket olvastad már?
Sylvester Stallone szívmelengető fotóval köszöntötte filmbeli feleségét

Sylvester Stallone szívmelengető fotóval köszöntötte filmbeli feleségét

Több száz oldalas menetrend készült Károly király temetésére

Több száz oldalas menetrend készült Károly király temetésére

Tüneményes családi fotóval köszöntötte Békefi Vikit férje, Feng Ya Ou

Tüneményes családi fotóval köszöntötte Békefi Vikit férje, Feng Ya Ou

„Csaknem 30 voltam, amikor rászoktam...” – Nocsak, mi derült ki a TV2 sztárjáról

„Csaknem 30 voltam, amikor rászoktam...” – Nocsak, mi derült ki a TV2 sztárjáról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás