Ezért okozott Suhajda Szilárd tragédiája példátlan sokkot az országban





A 31 éves Szvoboda Bence halála kevésbé rázta meg a magyarokat, mint a 40 éves Suhajda tragédiája. Szakértő árulta el, miért lehet ez.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.22.
tragédia Suhajda Szilárd Szvoboda Bence kockázatvállalás

Suhajda Szilárd hegymászó halála az egész országot megrázta, azóta pedig magyarok milliói követik nyomon, hogy mi folyik az Everesten. A hegymászó döntéséről megoszlik a lakosság véleménye: valaki szerint őrültség és felelőtlenség volt elindulni palack nélkül, kocára téve ezzel azt, hogy egyedül hagyja kisgyermekét és feleségét. A másik tábor szerint viszont nagy bátorságra és életigenlésre vall. 

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Suhajdához hasonlóan a motorbalesete után elhunyt Szvoboda Bence tragédiája is megrázta az embereket, bár jóval szűkebb körben, az ő története akkora nyilvánosságot nem kapott a közösségi médiában sem.

Erről a spontán folyamatról beszélt az Origónak Zsolt Péter szociálpszichológus, aki szerint nem „magyar jelenségről” van szó. Az emberek bárhol a világon azonosulni tudnak a főszereplőkkel, átérzik a helyzetüket.

Nem a magyar ember ilyen, minden embert a végletek témája vonz. Ijeszti is, meg vonzza is – mondta a szakember az Origónak

Az élet-halál kérdés, a kockázatvállalás, valamiben a legnagyobb teljesítmény sokkal érdekesebb, mint például a motorsportban sikereket elérni... Emiatt aztán maga a felkészülés is nagyobb figyelmet kapott Suhajda Szilárd esetében, az pedig, hogy végül megszakadt vele a kapcsolat, az mindent letarolt, onnantól kezdve a nyilvánosság nyomása mindenkit elért.

Suhajda Szilárd esete eljutott arra a szintre, hogy az is megszólalt, aki nem érdeklődik a hegymászás iránt, mert annyira áthatotta a magyar társadalmat ez a tragédia. Szvoboda Bence története viszont nem ilyen, ott nem vonódott be a társadalom.

Szalay Balázs, az Opel Dakar Team pilótája szerint is a hegymászók jobban szem előtt vannak, mint a motorosok.

– Motokrosszversenyzőből sokkal több van, mint hegymászóból, a ralipályákon pedig szinte rendszeresen történnek balesetek, természetes, hogy azokból nem lesz ekkora hír. Hegymászóból a világon mindössze 120 van, akinek sikerült feljutnia a Mount Everestre, így ha ebből a körből történik valakivel valami, az hamarabb beszédtéma lesz, mint egy motorverseny-baleset – mondta az Origónak Szalay


 





 





Ezeket olvastad már?
"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás