A szankciók miatt szegényebb lesz Európa





Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly novemberben még azzal számolt, hogy az infláció 2022 folyamán csökkenni fog. Nos, ez nem jött be. Az infláció már több mint a négyszerese az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljának. Persze az EKB tavaly novemberben még nem tudhatott arról, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.14.
válság

Az európai politikusok, fogyasztók és vállalkozások érthető módon arra összpontosítanak, hogyan vészeljék át a zord telet. De senki ne áltassa magát azzal, hogy tavasszal véget ér a kontinens gázválsága – írja elemzésében a Reuters.

Az energiaszűkösség több éves probléma, amely szegényebbé és kevésbé versenyképessé teszi Európát, miközben a régiót magasabb államadósságba sodorja. Nem csak a rövid távú árak szárnyalnak. A gáz ára idén télen megawattóránként (MWh) 215 euró körül mozog, ami hétszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt. És a jövő télen szállított gáz még mindig közel 200 euróba kerül MWh-nként. Sőt, hogy az EU rávegye az észak-afrikai gázszolgáltatókat a termelés fokozására, hosszú távú, magas áron kötött szerződéseket kell vállalnia, miközben az orosz import kiváltására drága vezetékeket és egyéb infrastruktúrát épít. Az európai vezetők felgyorsítanák a zöld energia bevezetését, de mivel Amerika és Kína is növeli a megújuló energiaforrásait, a szélerőművek és a napelemmezők építése nem lesz olyan olcsó, mint korábban.

Fotó: Shutterstock

Mindez rontja Európa versenyképességét. Az eurózóna, amelynek korábban nagy kereskedelmi többlete volt a világ többi részével szemben, most többet importál, mint exportál. Az euró és a font 10, illetve 13 százalékos mínuszban van az amerikai dollárhoz képest idén eddig. A leértékelés szegényebbé teszi Európát, és önmagában nem fogja megmenteni az olyan energiaintenzív iparágakat, mint az acél-, vegyipar és papíripar, amelyek már csökkentették a termelést.

Valóban nehéz idők várnak az uniós polgárokra – és nem csak ezen a télen. Az Ukrajnában zajló elhúzódó háború miatt már a 2024. évre és az azt követő évekre vonatkozó határidős energiapiaci árak is emelkednek. Ez kereskedelmi szempontból igazi katasztrófa az európai gazdaságok számára - írja a Ripost a Reuters elemzésére hivatkozva.

Az elmúlt hónapok gázárnövekedésének okaival Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője is foglalkozott. A szakember közösségi oldalára feltöltött videójában úgy vélekedett, hogy Európa oldaláról nézve világosan látszik, hogy a szankciók nem működnek. A szankciókat el kell törölni, mert azok elviselhetetlenül nagy terhet jelentenek közösségünknek. A szakértő úgy számolt, ha ma Európában gázt vásárolunk, az ár kétharmadában a szankciók költségeit kell megfizetnünk.Az pedig aligha lehet a megoldás, amit Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban mondott, hogy a kifizethetetlen rezsiszámlákat a fogyasztók küldjék Moszkvába, „hogy azokat fizessék ki ők”.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás