
Itt a finom mindenmentes sütemény receptje! A Shrek-kockát azok is ehetik, akik liszt-, tojás- és tejmentesen táplálkoznak.
A sütés nélkül, darált kekszből készíthető Shrek-szelet népszerűsége ösztönzött, hogy kitaláljam, hogyan lehetne egy hasonlóan finom desszertet létrehozni liszt, cukor és tejtermék, tojás nélkül. Kölessel, tápiókagyönggyel és gyümölccsel próbálkoztam. Elsőre nem lett rossz, de mindenki tovább finomíthat rajta saját ötletekkel.
40 dkg köles
40 dkg datolyapaszta
40 dkg almapüré (cukormentes) vagy péppé lereszelt alma
1 mandula aroma
1 rumaroma vagy vanília
1 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál 100% áfonyapor (vagy gyümölcsből passzírozott áfonyavelő)
4 evőkanál tápiókagyöngy
4 dl növényi tej (kesudióból csináltam)
2 dl növényi főzőkrém vagy tejszín (cukormentes)
1 citrom leve
Darált pirított magvak (dió, mandula, kesu, mogyoró – az sem baj, ha sós!)
A kölest kétszeres mennyiségű vízben, kevés sóval megfőzzük. Párhuzamosan a tápiókapudingot is elkészítjük a kesutejjel és a főzőkrém hozzáadásával, folyamatos keverés és felügyelet mellett.
Ha kész a köles és már kihűlt, ketté osztjuk, az egyik felébe beletesszük az almapüré felét és a mandulaaromát, majd a tökmagolajat, és az egészet jól összegyúrjuk.
A köles másik felébe jön az almapüré meghagyott másik fele és az áfonyapor vagy velő. Az üvegtál aljára szétnyomkodjuk az áfonyás masszát.
Erre jön az időközben meghűlt fehér tápiókapuding, de azt előtte a citrom levének hozzáadásával, habverővel felkrémesítjük, és úgy oszlatjuk szét az áfonyarétegen. Ezt követi a Shrek réteg, amelyet óvatosan (lehetőleg ne keveredjenek a színek az alsó rétegekkel) nyomkodunk rá a tápiókára.
Ha a 3 réteg egymáson van, betesszük az egészet a hűtőbe. Amíg a masszák összeállnak, elkészítjük a tetejére és az aljára az édesítésként és tartó alapként is szolgáló datolya réteget. A datolyapaszta felét vékony szeletekre vágjuk, ez kerül a sütikocka alá talpként.
A másik felét kevés vízzel (amennyi szükséges, hogy ne kapjon oda) felolvasztjuk, mehet bele a rum vagy vanília aroma. Hagyjuk picit kihűlni, majd elővesszük a hűtőből a Shrek tálat, és ráterítjük a langyos datolyamasszát, amelyet darált maggal hintünk meg.
Aztán kezdődhet a formázás! Késsel felvágjuk a kockákat, az elsőt valószínűleg meg kell enni, mert nem lehet szépen kiszedni. Az egyes kockákat óvatosan kiemeljük, és kézzel „összepofozva” egy-egy datolyapaszta szeletre tesszük, majd ezzel együtt - már könnyebben mozdítható - áthelyezzük a tálaló tálcára. Amelyiknek már nem jut datolyatalp, azt simán rakjuk a tálcára, esetleg darált magot szórva alá.
Aki szereti, kókuszreszeléket is használhat a darált magok helyett.
Íme, az eredeti, kekszes Shrek receptje, annak, aki ilyet is ehet.
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre