Köles Shrek-kocka – Színes sütemény liszt, tej és cukor nélkül!

Itt a finom mindenmentes sütemény receptje! A Shrek-kockát azok is ehetik, akik liszt-, tojás- és tejmentesen táplálkoznak.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.03.01.
Módosítva: 2025.03.03.
köles áfonya datolya tápióka alma

A sütés nélkül, darált kekszből készíthető Shrek-szelet népszerűsége ösztönzött, hogy kitaláljam, hogyan lehetne egy hasonlóan finom desszertet létrehozni liszt, cukor és tejtermék, tojás nélkül. Kölessel, tápiókagyönggyel és gyümölccsel próbálkoztam. Elsőre nem lett rossz, de mindenki tovább finomíthat rajta saját ötletekkel.

Shrek kocka
Csak köles, tápióka, gyümölcsvelő és magtöret - ez kell a Shrek-kockához, meg egy kis ízesítés  / Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

40 dkg köles

40 dkg datolyapaszta

40 dkg almapüré (cukormentes) vagy péppé lereszelt alma

1 mandula aroma

1 rumaroma vagy vanília

1 evőkanál tökmagolaj

1 evőkanál 100% áfonyapor (vagy gyümölcsből passzírozott áfonyavelő)

4 evőkanál tápiókagyöngy

4 dl növényi tej (kesudióból csináltam)

2 dl növényi főzőkrém vagy tejszín (cukormentes)

1 citrom leve

Darált pirított magvak (dió, mandula, kesu, mogyoró – az sem baj, ha sós!)

Datolyapaszta, citrom, tápiókagyöngy puding, pirított diófélék / Fotó: Fodor Erika

A Shrek-kocka elkészítése

A kölest kétszeres mennyiségű vízben, kevés sóval megfőzzük. Párhuzamosan a tápiókapudingot is elkészítjük a kesutejjel és a főzőkrém hozzáadásával, folyamatos keverés és felügyelet mellett. 

Áfonyás köles, citromos tápióka, mandulaaromás kölestészta / Fotó: Fodor Erika

Ha kész a köles és már kihűlt, ketté osztjuk, az egyik felébe beletesszük az almapüré felét és a mandulaaromát, majd a tökmagolajat, és az egészet jól összegyúrjuk. 

Tökmagolajjal ("a magyar pisztácia") fűszerezett zöldköles Fotó: Fodor Erika

A köles másik felébe jön az almapüré meghagyott másik fele és az áfonyapor vagy velő. Az üvegtál aljára szétnyomkodjuk az áfonyás masszát. 

Kölestészta áfonyavelővel Fotó: Fodor Erika

Erre jön az időközben meghűlt fehér tápiókapuding, de azt előtte a citrom levének hozzáadásával, habverővel felkrémesítjük, és úgy oszlatjuk szét az áfonyarétegen. Ezt követi a Shrek réteg, amelyet óvatosan (lehetőleg ne keveredjenek a színek az alsó rétegekkel) nyomkodunk rá a tápiókára. 

A tetejét datolyapasztával fedjük / Fotó: Fodor Erika

Ha a 3 réteg egymáson van, betesszük az egészet a hűtőbe. Amíg a masszák összeállnak, elkészítjük a tetejére és az aljára az édesítésként és tartó alapként is szolgáló datolya réteget. A datolyapaszta felét vékony szeletekre vágjuk, ez kerül a sütikocka alá talpként. 

A datolyapasztát megszórjuk a tört pirított magokkal / Fotó: Fodor Erika

A másik felét kevés vízzel (amennyi szükséges, hogy ne kapjon oda) felolvasztjuk, mehet bele a rum vagy vanília aroma. Hagyjuk picit kihűlni, majd elővesszük a hűtőből a Shrek tálat, és ráterítjük a langyos datolyamasszát, amelyet darált maggal hintünk meg. 

Az alját datolyaszelettel stabilizálhatjuk  / Fotó: Fodor Erika

Aztán kezdődhet a formázás! Késsel felvágjuk a kockákat, az elsőt valószínűleg meg kell enni, mert nem lehet szépen kiszedni. Az egyes kockákat óvatosan kiemeljük, és kézzel „összepofozva” egy-egy datolyapaszta szeletre tesszük, majd ezzel együtt - már könnyebben mozdítható - áthelyezzük a tálaló tálcára. Amelyiknek már nem jut datolyatalp, azt simán rakjuk a tálcára, esetleg darált magot szórva alá.

A datolyapaszta felét kevés vízzel vagy rum aromával krémesre olvasztjuk / Fotó: Fodor Erika

Tipp

Aki szereti, kókuszreszeléket is használhat a darált magok helyett.

Íme, az eredeti, kekszes Shrek receptje, annak, aki ilyet is ehet.


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás