Eredetileg egy böjtös ételt terveztem ajánlani, aztán jött a hír, hogy indulnak a kamionok Ukrajnába a segélyszállítmánnyal, és nagyon sok önkéntes keményen dolgozik a budapesti pályaudvarokon is. Arra gondoltam, nekik is jóleshet egy falat édesség, ezért egy Shrek készült, ami sütés nélkül, gyorsan megvan, egy vékony szelet vagy kockányi is elég belőle, és hirtelen felindulásból meglephetünk vele bárkit.
Ezt az adag Shreket most a Keleti pályaudvaron segítő önkéntesek kapták, akik hálásan köszönték a rájuk gondolást. A sütemény tetejére került csokiöntet Ószeres Frici belga étcsokoládé-pasztilláiból készült.
2xfél kiló darált háztartási keksz (GM is lehet)
2x25 dkg vaj
2xnagy poharas natúr joghurt (görög!)
2 rumaroma
2 mandulaaroma
2-3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
40 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
Az egyik adag darált kekszhez hozzáadjuk a rumaromát, az egyik adag olvasztott vajat, a kakaóport és a joghurtot. Kézzel jól összedolgozzuk. Egy másik tálban a másik adag darált kekszet, a mandulaaromát, a vajat és a joghurtot állítjuk össze.
Víz hozzáadásával felolvasztjuk a csokoládét, és félretesszük hűlni, míg összerakjuk a sütit. Mielőtt megköt a csoki, belekeverjük az olajat, hogy szép fénye legyen. Egy 30X40 centis magas falú tepsibe szétnyomkodjuk először a kakaós-rumos masszát és kisimítjuk, mint egy tésztalapot.
Erre jön rá a zöld színű, mandulaaromás massza, a tetejére pedig egyenletesen szétoszlatjuk a csokimázt. Mehet egy picit a hidegre és apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva – tányéron kínálva vagy dobozban szállítva – máris bekaphatunk egy falat színes édeset!
Ha cukrozott darált kekszből dolgozunk, nem kell plusz cukrot hozzáadni a masszához. A Shrek glutén-, és laktózmentes változatban is elkészíthető.
A zöld masszát ajánlom reszelve (nagylyukún) rárakni a kakaósra, mert így könnyebben tudjuk aztán egyenletesre kisimítani, anélkül, hogy szétnyomnánk az alatta lévő réteget. A simítást végezhetjük egy befőttesüveggel is, végiggörgetve a masszán.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre