Bemutatjuk Ószeres Fricit, akinél minden régiség beszerezhető





Itt az ószeres, tollat, dunyhát, mindent veszek! – kiabálta hajdan Pest és Buda utcáin az ócskás. Ma már nem divat házalni a régiségekkel, Ószeres Frici óbudai Műintézetében azonban még őrzi ennek a mára letűnt, régi világnak a hangulatát. A főváros egyik legnagyobb régiségboltja egyszersmind zsuga-és traccspartis találkozóhely, ahová a környéken élők, a zene, a sport, az antik és retro szerelmesei egyaránt bejárnak vásárolni, vagy egyszerűen csak jól érezni magukat Frici és egymás társaságában



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.09.08.
III. kerület Budapest Arcai

A Lajos és a Perc utca sarkán, a régi Goldberger textilgyár épületében, Ószeres Frici 400 négyzetméteres Műintézetében adják-veszik a régiségeket és a történeteket Budapesten.

− Mindennap beugrik valaki, ismerős vagy ismeretlen, akivel megvitatjuk a focit, a város dolgait, felemlegetjük a régi nagy bulihelyeket − függetlenül attól, hogy létrejön-e az üzlet vagy nem – mondja Frici, miközben azt sem tudjuk, hová nézzünk az antik csillárok, a színes szódásüvegek, az idekerült cégtáblák, intarziás régi bútorok, kincsek-kacatok szédítő valóvilágában.

Óbudán várja a vásárlókat

Kocsmáros helyett régiségkereskedő

− Minden vágyam az volt, hogy kocsmáros lehessek. Csodálattal néztem be gyermekkoromban azokba a büdös füstszagú késdobáló söntésekbe, ahol egy mindenhatónak tűnő pali állt a pult mögött, és sorsokról, életekről döntött, sokszor fél deci pálinka vagy egy kisfröccs kimérése közben! – kezdi a sztorit Frici és máris rátér első múzsájára és pártfogójára. − Itt jön képbe az én nagyikám, a „ Közértes Joli néniként ” ismert édes tünemény, aki nyugdíjas éveiben egy fizetővendéglátó szolgálatot vezetett, ma úgy mondanánk, panziótulajdonos volt.

Közben a nagyi egy rejtélyes betegségben meghalt, Fricit behívták katonának és vége lett az addigi jólétnek. Azt azonban, amit megtanult a nagyvilági nőtől, nem vehette el tőle senki: a nagyi végérvényesen megfertőzte a régiségek, műtárgyak, festmények szeretetével.

Ha egy vendég elment, fizetett, akkor rögtön felkerestük az akkori Felszabadulás, ma Ferenciek terének menő régiségboltjait és minden pénzből szép porcelánokat, műtárgyakat vásároltunk! Innentől kezdve csak azon törtem a fejem, hogyan lehetne egy régiségboltom. Aztán végre 32 évesen megnyílt az első Ószeres Frici Műintézet. Amikor először jöttem Óbudára, egy buliba menet zötyögtem az akkori 86-os buszon, néztem ki az ablakon és egyszer csak felfigyeltem egy cégtáblára: Tiszeker Ottó órásmester. Ez volt az igazi és első Óbudára érkezésem, ami annyira meghatározó lett, hogy a kiváló és világhírű Tiszeker órásmestert mára barátomnak nevezhetem, és a Műintézetben őrzöm a cégtábláját.

Fricire amúgy is jellemző az „őrizgetés”, már csak azért is, mert amibe beleszeret, attól nehezen válik meg. Legyen az egy tálaló vagy egy zsebóra, ha közel került a szívéhez, a vevő hiába alkudozik, licitál akár az egekbe felfelé, Frici csak annyit mond: „jaj, drágám, azt nem éri meg megvenni, és különben is: semmi pénzért nem adom el”.

Ószeres Frici (Fotók: Máté Krisztián)

 

Karinthy után Frici

− Frigyesi József a becsületes nevem, de erről kizárólag apukám és a nagypapám jut eszembe, és ha rám kiabálnál az utcán, tényleg nem valószínű, hogy megfordulok. A Fricit 6-7 éves koromban kaptam a suliban. Albertfalván a Petőfi Sándor Általános Iskola egyik tanítónénije nevezett el Karinthy után Fricinek, és ezzel örökre lefricizett.

 

Az Ószeres

− Amikor több mint 20 évvel ezelőtt az első óbudai régiségboltomat megnyitottam a Zápor utcában, sokat gondolkodtam a cég néven, és mivel a gyermekkoromból ismert, számomra jól csengő foglalkozás elnevezése akkoriban nem forgott köz szájon, úgy döntöttem, visszahozom ezt a szép elnevezést a köztudatba és a Frici nevet az Ószeressel kiegészítve elkészült a cégtábla: Ószeres Frici Régiségei.

 

Műintézet

Ószeres Frici Műintézetében festmények, porcelánok, dísztárgyak, ezüst műtárgyak, antik órák, zsebórák, régi karórák, kitüntetések, régi pénzek, kardok, hangszerek, lámpák, régi plakátok és mindenféle kacat is gazdára vár. Ez nem egy galéria, Frici nem válogat művészek vagy stílusok között, ő úgy gondolja, ha valaki megtiszteli bizalmával, akkor attól a teljes hagyatékot megpróbálja megvenni, és beilleszteni az árukészletbe, az üzlet kínálatába.  
Ha hozzánőtt Frici szívéhez, semmi pénzért sem eladó

 

Közértes Joli

A maffiafőnök nagyikám egyébként Balassi lány: Bereckei Balassi Balázsi Jolán volt. Erdélyi nemességüket és vagyonukat elvesztve, Trianon után kitántorgott a család Amerikába, ahol az 1920-as években megszületett a nagyi. Ott sem volt azonban fenékig tejfel, ezért az apukája hazahozta a háború után a kis Magyarországra. Élete munkás éveiben legendás közértesként dolgozott, aztán nyugdíjas korában panziót nyitott.  

NO.1 és Pillangó

Léha fiatal koromat többnyire a szórakozás, pénzköltés és egyéb kedves elfoglaltság töltötte ki. A nyolcvanas években, 15 éves koromtól egyetemi klubokat, kocsmákat presszókat, éjszakai bárokat látogattam, ahol mindenhol megvolt a társaság, akikkel jól érezhettem magam. De volt egy hely Pesten, az egykori Guszev, ma Sas utcában a legendás NO.1, azaz Numero, Budapest első igazi drinkbárja, amit a tulajdonosok a bécsi Numero alapján álmodtak a pesti belvárosba. Na ez volt a második, sokszor az első otthonom! A Duna túlpartján pedig ott voltak Óbudán a legendás helyek, kocsmák, történetek. A Ferde Lámpa vagy a Pillangó, egykori óbudai vendéglátóegységek.





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás