Minden, amit a téli befőzésről tudni kell

Mutatjuk, mi a titka.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.02.16.
Módosítva: 2025.02.16.
lekvár szörp befőzés befőzés megkezdés

A befőzés nemcsak a nyár kiváltsága! Télen is akadnak olyan alapanyagok, amelyekből pénztárcabarát módon ízletes lekvárokat, szörpöket vagy kompótokat készíthetünk. Kísérletezzünk új receptekkel, a család garantáltan rajongani fog értük – ígéri a Fanny magazin.

Befőzni télen is lehet

Az orvost is távol tartja

Az alma az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető téli gyümölcs. Rengeteg fajtája közül válogathatunk, és sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle almapürét, kompótot, chutney-t, de akár almás szörpöt is. A kissé már fonnyadtabb almákat is felhasználhatjuk, így csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást.

Ötletek a süteményen túl

A körte februárban is elérhető, és csodálatos befőttek, lekvárok vagy akár fűszeres körteszirup készíthető belőle. Különleges ízvilágot érhetünk el, ha fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával ízesítjük.

Ha szeretjük a fanyar ízeket

A citrusfélék februárban gyakran akciós áron kaphatók. A narancslekvár igazi téli különlegesség, amely nemcsak reggelikhez, hanem süteményekhez is remek választás. A citromból készíthetünk citromszörpöt vagy citromkrémet, amely frissességet visz a hideg hónapokba.

Megér minden fáradságot

A gránátalma nemcsak egészséges, de rendkívül különleges lekvár vagy szirup készíthető belőle. Bár a tisztítása időigényes, a végeredmény megéri a fáradságot. A gránátalma vitamintartalma felturbózza az immunrendszert és felfrissíti az elmét.

Néhány perc alatt elkészül

A kivi savanykás frissessége mindenképpen megér egy kísérletezést. Téli vegyes lekvárnak, sőt akár befőttnek is tökéletes, hiszen a kivi a gyümölcsös sütemények legnépszerűbb hozzávalója.

Tele vannak vitaminnal

A mandarin és klementin között csak árnyalatnyi különbség van, mégis érdemes külön-külön mindkettőt kipróbálni. Ha friss ízre vágyunk, akkor multivitamin gyümölcsléként lehet tartósítani, de befőttként is remekül megállja a helyét. Érdemes szirupban eltenni, az édes lé ugyanis akár szörpként is megállja a helyét.

Kísérletezzünk a fűszerekkel

Sok zöldségespultban illatoznak ilyenkor a hatalmas szilvák. Egy üveg dzsemhez nem is kell sok, ráadásul a téli hangulathoz remekül illenek a keleti fűszerek. Egy kis kardamom, egy csipet fahéj, és máris kész a mámorító szilvacsoda, ami akár pirítósra kenve, akár süteménybe töltve igazi ízélmény.

Mártogassuk a meleg szószba

A naspolya inkább piacokon bukkan fel, de érdemes nagyobb adagot beszerezni belőle, hiszen az íze mennyei és minden megfázásos betegségre gyógyír. A naspolyából készült lekvár vagy szósz különleges csemege, érdemes foszlós kaláccsal kipróbálni.

Csak forgalmas úttól távol

A csipkebokor gyümölcséhez akár ingyen is hozzájuthatunk. Az út mentén növő bokrokon nagy mennyiségben piroslik a csipkebogyó. A termésekből szörp és lekvár egyaránt készülhet, sőt ha naranccsal, almával vagy körtével párosítjuk, új, különleges ízeket kapunk.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás