
Nézd meg a körmöd! Így jelzi az egészségügyi problémákat
Eláruljuk, mi utal szív-, tüdő- és pajzsmirigy-problémára!
Mutatjuk, mi a titka.
A befőzés nemcsak a nyár kiváltsága! Télen is akadnak olyan alapanyagok, amelyekből pénztárcabarát módon ízletes lekvárokat, szörpöket vagy kompótokat készíthetünk. Kísérletezzünk új receptekkel, a család garantáltan rajongani fog értük – ígéri a Fanny magazin.
Az orvost is távol tartja
Az alma az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető téli gyümölcs. Rengeteg fajtája közül válogathatunk, és sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle almapürét, kompótot, chutney-t, de akár almás szörpöt is. A kissé már fonnyadtabb almákat is felhasználhatjuk, így csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást.
Ötletek a süteményen túl
A körte februárban is elérhető, és csodálatos befőttek, lekvárok vagy akár fűszeres körteszirup készíthető belőle. Különleges ízvilágot érhetünk el, ha fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával ízesítjük.
Ha szeretjük a fanyar ízeket
A citrusfélék februárban gyakran akciós áron kaphatók. A narancslekvár igazi téli különlegesség, amely nemcsak reggelikhez, hanem süteményekhez is remek választás. A citromból készíthetünk citromszörpöt vagy citromkrémet, amely frissességet visz a hideg hónapokba.
Megér minden fáradságot
A gránátalma nemcsak egészséges, de rendkívül különleges lekvár vagy szirup készíthető belőle. Bár a tisztítása időigényes, a végeredmény megéri a fáradságot. A gránátalma vitamintartalma felturbózza az immunrendszert és felfrissíti az elmét.
Néhány perc alatt elkészül
A kivi savanykás frissessége mindenképpen megér egy kísérletezést. Téli vegyes lekvárnak, sőt akár befőttnek is tökéletes, hiszen a kivi a gyümölcsös sütemények legnépszerűbb hozzávalója.
Tele vannak vitaminnal
A mandarin és klementin között csak árnyalatnyi különbség van, mégis érdemes külön-külön mindkettőt kipróbálni. Ha friss ízre vágyunk, akkor multivitamin gyümölcsléként lehet tartósítani, de befőttként is remekül megállja a helyét. Érdemes szirupban eltenni, az édes lé ugyanis akár szörpként is megállja a helyét.
Kísérletezzünk a fűszerekkel
Sok zöldségespultban illatoznak ilyenkor a hatalmas szilvák. Egy üveg dzsemhez nem is kell sok, ráadásul a téli hangulathoz remekül illenek a keleti fűszerek. Egy kis kardamom, egy csipet fahéj, és máris kész a mámorító szilvacsoda, ami akár pirítósra kenve, akár süteménybe töltve igazi ízélmény.
Mártogassuk a meleg szószba
A naspolya inkább piacokon bukkan fel, de érdemes nagyobb adagot beszerezni belőle, hiszen az íze mennyei és minden megfázásos betegségre gyógyír. A naspolyából készült lekvár vagy szósz különleges csemege, érdemes foszlós kaláccsal kipróbálni.
Csak forgalmas úttól távol
A csipkebokor gyümölcséhez akár ingyen is hozzájuthatunk. Az út mentén növő bokrokon nagy mennyiségben piroslik a csipkebogyó. A termésekből szörp és lekvár egyaránt készülhet, sőt ha naranccsal, almával vagy körtével párosítjuk, új, különleges ízeket kapunk.
Eláruljuk, mi utal szív-, tüdő- és pajzsmirigy-problémára!
Nem mindent jó ötlet az ágy alá bezsúfolni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre