
Böjtös édesség: máktojások túróból
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! A kecskesajttorta ünnepi alkalomra is kiváló. Mutatjuk a receptet.
A klasszikus sajttortából kiindulva diabéteszes és lisztérzékeny ünnepeltnek készült ez a különleges, sós változatú kecskesajttorta. A keksz alapú tésztát pedig céklával és sütőtökkel váltottuk ki. A színek harmóniájához kívánkozott a friss bazsalikomlevél, amely nem meglepő módon az ízvilághoz is tökéletesen klappolt. Aki szereti a kecskesajtot, ne habozzon kipróbálni!
15-20 dkg sütőtökbél sütve
15-20 dkg cékla előfőzve
2 tasak vanília-pudingpor (kardamomos) GM
2 tojás
4 evőkanál tejföl
pirított tökmag-szotyi törek
20 dkg kecskesajtkrém (kimérve termelői piacról)
20 dkg juhtúró
2 dl főzőtejszín
pirított diódarabok
bazsalikomlevél (nem kötelező)
Egy sütőtöktésztalapot és egy céklalepényt sütünk. Ezek közé és rá kerül a kecskesajt- és a juhtúrókrém, valamint a dekoráció, mint választható elem. A kétféle zöldségtésztát ugyanúgy készítjük el, egymás után, külön-külön kisütve. A tortaforma aljára sütőpapírt vagy szilikonlapot teszünk, amit az oldalkapoccsal rászorítunk.
Az előfőzött céklát – vagy a másik lapnál a sütőtökbelet – beletesszük egy késes, zárt turmixba, hozzáadunk 1-1 tojást, 1-1 tasak pudingport, és ezt összeturmixoljuk. A sütőtökmasszát beleöntjük a formába, és kb. 15-20 percig légkeveréssel, 160 fokon sütjük.
Majd a formából kiszedjük és ugyanígy állítjuk elő a „céklatésztát” is. A céklatészta kicsit nedvesebb lett, ezért ennek a tetejére szotyi-tökmag töreket szórtam sütés előtt. Amíg a lapok sülnek, a kecskesajtkrémet és a juhtúrókrémet is 1-1 dl tejszínnel kenhető-krémesre kikeverjük.
A juhtúrókrémet a céklából kicsorgó saját levével színeztem-ízesítettem. A sütőtöklapra jön a kecskesajtkrém, majd a reszelt cékla, erre a céklalap, amit a juhtúrókrémmel vonunk be. (A krémek sorrendje mindegy). Diódarabokkal, illetve kecskesajtgolyós diókosárkával és friss bazsalikomlevéllel dekorálhatjuk.
A céklából 1 darabot lereszelhetünk, és a kecskesajtkrém tetejére szétteríthetjük a sütőtök és a céklalap közé, a darabossága és a szaftja megdobja a torta élvezeti értékét.
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Érdemes kipróbálni!
Itt a finom mindenmentes sütemény receptje!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre