Kecskesajttorta – Sós ínyencség céklával és sütőtökkel!

Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! A kecskesajttorta ünnepi alkalomra is kiváló. Mutatjuk a receptet.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.03.13.
Módosítva: 2025.03.13.
kecskesajttorta cékla sütőtök kardamonos

A klasszikus sajttortából kiindulva diabéteszes és lisztérzékeny ünnepeltnek készült ez a különleges, sós változatú kecskesajttorta. A keksz alapú tésztát pedig céklával és sütőtökkel váltottuk ki. A színek harmóniájához kívánkozott a friss bazsalikomlevél, amely nem meglepő módon az ízvilághoz is tökéletesen klappolt. Aki szereti a kecskesajtot, ne habozzon kipróbálni!

kecskesajttorta
Kecskesajttorta: sütőtök-kecskesajt-cékla rétegek – Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló 22 cm-es tortaformához

15-20 dkg sütőtökbél sütve

15-20 dkg cékla előfőzve

2 tasak vanília-pudingpor (kardamomos) GM

2 tojás

4 evőkanál tejföl

pirított tökmag-szotyi törek

20 dkg kecskesajtkrém (kimérve termelői piacról)

20 dkg juhtúró

2 dl főzőtejszín

pirított diódarabok

bazsalikomlevél (nem kötelező)

A kecskesajttorta hozzávalói – Fotó: Fodor Erika

A kecskesajttorta elkészítése

Egy sütőtöktésztalapot és egy céklalepényt sütünk. Ezek közé és rá kerül a kecskesajt- és a juhtúrókrém, valamint a dekoráció, mint választható elem. A kétféle zöldségtésztát ugyanúgy készítjük el, egymás után, külön-külön kisütve. A tortaforma aljára sütőpapírt vagy szilikonlapot teszünk, amit az oldalkapoccsal rászorítunk. 

Sütőtöktésztalap, rajta kecskesajttal – Fotó: Fodor Erika

Az előfőzött céklát – vagy a másik lapnál a sütőtökbelet – beletesszük egy késes, zárt turmixba, hozzáadunk 1-1 tojást, 1-1 tasak pudingport, és ezt összeturmixoljuk. A sütőtökmasszát beleöntjük a formába, és kb. 15-20 percig légkeveréssel, 160 fokon sütjük. 

Sütőtökalapra kecskesajtkrém, majd reszelt cékla és céklalap – Fodor Erika

Majd a formából kiszedjük és ugyanígy állítjuk elő a „céklatésztát” is. A céklatészta kicsit nedvesebb lett, ezért ennek a tetejére szotyi-tökmag töreket szórtam sütés előtt. Amíg a lapok sülnek, a kecskesajtkrémet és a juhtúrókrémet is 1-1 dl tejszínnel kenhető-krémesre kikeverjük. 

Kecskesajttorta egyben – céklaszaftos juhtúróval bevonva – Fodor Erika

A juhtúrókrémet a céklából kicsorgó saját levével színeztem-ízesítettem. A sütőtöklapra jön a kecskesajtkrém, majd a reszelt cékla, erre a céklalap, amit a juhtúrókrémmel vonunk be. (A krémek sorrendje mindegy). Diódarabokkal, illetve kecskesajtgolyós diókosárkával és friss bazsalikomlevéllel dekorálhatjuk.

Kecskesajttorta-szeletek – Fotó: Fodor Erika

Tipp

A céklából 1 darabot lereszelhetünk, és a kecskesajtkrém tetejére szétteríthetjük a sütőtök és a céklalap közé, a darabossága és a szaftja megdobja a torta élvezeti értékét.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás