Ne ragaszkodjunk a szezonhoz! Mutatjuk a legjobb sütőtökös recepteket

Ezeket imádni fogja a család.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.02.16.
Módosítva: 2025.02.16.
tök recept receptötlet sütőtök sütőtökleves

Míg a mesében hintó válik belőle, addig a konyhában valóságos remekmű! Hiszen készülhet vele könnyed előétel, laktató főétel vagy éppen krémes desszert is – írja a Fanny magazin.

Sütőtökkrémleves sült baconnel, tökmaggal

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 1 kg tisztított sütőtök
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt zsálya
  • 1 l zöldségalaplé vagy helyette víz
  • 150 g tejföl
  • 80 g baconcsík
  • 25 g sózott, pirított tökmag
  • őrölt fekete bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A sütőtököt vágjuk kisebb kockákra.
2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és a megtisztított, felaprított vöröshagymát fonnyasszuk meg rajta. Ezután adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymákat, a kockázott tököt és a zsályát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, kevergetve pirítsuk 4-5 percig. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, és közepes lángon főzzük egészen addig, amíg a tök megpuhul. Ezután turmixoljuk le.
3. Egy merőkanálnyi levesben keverjük simára a tejfölt, majd csorgassuk a lábasba, és egyet forraljunk még rajta. Ha szükséges, akkor sózzunk még utána.
4. Egy serpenyőt hevítsünk fel, tegyük bele a keresztben félbevágott baconcsíkokat, és süssük meg. A kész levest melegen tálaljuk a sült baconnel. Szórjuk meg a tökmaggal.

Sütőtökös ravioli sajtmártásban

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

A RAVIOLIHOZ:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 200 g natúr, sült sütőtök
  • 50 g sűrű, natúr krémsajt
  • őrölt fekete bors
  • szerecsendió

    A SAJTMÁRTÁSHOZ:
    1 teáskanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml tej
  • 100 g natúr krémsajt
  • 100 g trappista sajt
  • szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS:

1. A raviolihoz elsőként a lisztet szórjuk a munkapultra. A közepébe készítsünk egy mélyedést, üssük bele a tojásokat. Adjunk hozzá fél csapott teáskanál sót, és gyúrjuk kemény, rugalmas tésztává. Ha szükséges, közben kevés hideg vizet adhatunk hozzá. Tésztanyújtó géppel vagy kézzel nyújtsuk két azonos méretű, egészen vékony téglalappá.

2. A töltelékhez a sült sütőtököt villával törjük össze, közben adjuk hozzá a krémsajtot, és ízesítsük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval.

3. Tegyünk az egyik tésztalapra körülbelül 1 púpozott teáskanálnyi halmot a töltelékből úgy, hogy hagyunk köztük egy kisebb helyet. Az üresen maradt tésztarészeket kenjük le hideg vízzel, majd fedjük be a másik tésztalappal. A levegőt körben jól nyomkodjuk ki a töltelékhalmok mellől.

4. A raviolikat egy éles késsel vagy derelyevágóval vágjuk fel egyforma méretűre. Bő, lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le.

5. A sajtmártáshoz egy kisebb lábasban melegítsük fel az olajat, és a megpucolt, fokhagymanyomón áttört fokhagymát futtassuk meg rajta. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a krémsajtot és a reszelt trappistát, fűszerezzük sóval, szerecsendióval. Forraljuk fel, majd kevergetve főzzük sűrűre.

6. A raviolikat a mártással leöntve, felaprított snidlinggel díszítve tálaljuk a családnak.

Sütőtökkrémes csigák

HOZZÁVALÓK (14-16 DARABHOZ):
A TÉSZTÁHOZ:

  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 50 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj
  • kb. 230-250 ml tej

A TÖLTELÉKHEZ:

  • 150 g natúr, sült sütőtök
  • 25 g krémsajt
  • 40 g cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 50 g őrölt dió
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS:


 

1. A tésztához a lisztben keverjük el az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgájákat és az olvasztott vajat. Kezdjük el összegyúrni, közben fokozatosan adjunk hozzá annyi langyos tejet, hogy összeálljon a tészta. Dagasszuk simára, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára.


 

2. Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket. A sült sütőtököt egy villával törjük össze. Ezután dolgozzuk hozzá a krémsajtot, a kétféle cukrot, a fahéjat és az őrölt diót. Keverjünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy egy sűrű, kenhető állagú krémet kapjunk.


 

3. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át. Nyújtsuk ki 30x40 cm-es téglalappá. Kenjük meg egyenletesen a tökös töltelékkel úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala mentén egy 2 cm-es sávot üresen hagyunk. Szorosan tekerjük fel a másik hosszabbik oldalától indítva, majd éles késsel vágjuk 14-16 szeletre a tekercset.


 

4. A csigákat az oldalukra fordítva tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire egymás között egy kis távolságot hagyva. Letakarva kelesszük további 10-15 percet.


 

5. Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és 22-25 perc alatt süssük készre a csigákat.

Sós sütőtök-palacsinták sült kolbásszal, fokhagymás tejföllel

HOZZÁVALÓK (KB. 12 DARABHOZ):

  • 400 g natúr, sült sütőtök
  • 2 tojás
  • 100 ml tej
  • 120 g liszt
  • 100 g kolbász
  • 150 g tejföl
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • őrölt fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS:
1. A kihűlt sütőtököt turmixoljuk össze a tejjel és a tojásokkal. Keverjük hozzá a sütőporos lisztet. Sózzuk, borsozzuk.

2. Egy serpenyőt melegítsünk fel, majd kevés olajjal kenjük ki. Adagonként, azaz körülbelül 2-2,5 púpozott evőkanál masszát tegyünk bele, kissé simítsuk el, és közepes lángon süssünk belőle palacsintákat.

3. Közben egy másik serpenyőt melegítsünk fel, kenjük ki kevés olajjal, és süssük benne ropogósra a karikákra vágott kolbászt.

4. A tejfölt fűszerezzük ízlésünk szerint sóval, majd keverjük simára a megpucolt, lereszelt fokhagymával.

5. A palacsintákat közvetlenül a tálalás előtt kenjük meg a fokhagymás tejföllel, szórjuk meg a megpirított kolbászkarikákkal.

Sütőtökös rizottó

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 60 g parmezán sajt
  • fél biocitrom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g sütőtök
  • 2 ek. vaj
  • 1 l zöldségleves-alaplé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 320 g rizottórizs (pl. Arborio)
  • frissen őrölt bors
  • 100 ml prosecco

ELKÉSZÍTÉS:
1. A parmezánt és a megmosott citrom héját reszeljük le. A vöröshagymát vágjuk finomra. A sütőtököt hámozzuk meg, magozzuk ki, a húsát pedig kockázzuk fel.

2. Forraljuk fel a zöldségleves-alaplevet. Hevítsük fel az olívaolajat, és közepes lángon fonnyasszuk meg a hagymát. Keverjük hozzá a tököt és a rizst, pirítsuk 1-2 percig.

3. Adjunk hozzá egy merőkanál alaplevet. Kevergetve, kisebb lángon főzzük tovább. Amikor a rizs magába szívta a folyadékot, tegyünk hozzá újabb merőkanálnyi alaplevet. Ezt ismételjük, amíg a rizs krémes állagúvá válik. Ügyeljünk, hogy ne főjenek szét, haraphatók maradjanak.

4. Sózzuk és borsozzuk a rizottót, öntsük fel a proseccóval, és forraljuk fel. Keverjük bele a parmezánt, a citromhéjat és a vajat. Reszelt sajttal és kakukkfűvel díszíthetjük.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás