Akár hónapokig is eláll, nincs nála jobb szuperzöldség.
Leesett hazánkban az első hó, ami végképp nem jelent más: közeleg a tél. Ez pedig akarva-akaratlanul azt jelenti, hogy az immunrendszerünk, ha nincs megfelelően feltöltve vitaminokkal, legyengül. Épp ezért érdemes minél jobb és természetes formákban pótolni a vitaminokat. Erre pedig az egyik legjobb a cékla, ami tele van még ásványi anyagokkal is. Épp ezért érdemes nagyon sokat fogyasztani belőle.
Hosszú ideig eláll, így nem kell rögtön megenni, meginni vásárlás után. Nagyon hasznos, az egyik legjobb vasforrás, 200 gr fogyasztása a napi szükséglet 10%-át fedezi. Épp ezért különösen hasznos a vashiányos vérszegénységben szenvedőknek, valamint várandósság vagy a menstruáció ideje alatt is ajánlott a fogyasztása a nők számára.
Vastartalma mellett figyelemre méltó a benne található réz és C-vitamin, mindezeken felül pedig káliumban, magnéziumban, A- és B6-vitaminban is bővelkedik. A cékla ráadásul remek antioxidáns is
– sorolja legjobb tulajdonságait a Mindmegette.
De hogyan tároljuk, hogy sokáig elálljon és jó legyen? A válasz erre természetesen a hűtőszekrény, ahova mosatlanul, héjastól, a gyökerét is a céklán hagyva betehetjük. A rajta hagyott szennyeződés, a héj és a gyökér ugyanis segít megvédeni a céklát a kiszáradástól. Ezzel a módszerrel 1-2 hónapig friss marad a cékla. Ha azonban nincs hely a hűtőben, a cékla a kamrában és pincében is jól érzi magát, de akár egy sötét, hűvös helyiségben is. Így maximum 4 hónapig tárolható.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre