Ha az örök élet titkát egyelőre nem is fejtették meg, azért a hosszabb élet titkát meg tudjuk osztani. Mutatjuk, hogy mit kell ehhez (t)enned! A hosszabb élet ugyanis a konyhában kezdődik.
Az embert évezredek óta foglalkoztatja a halhatatlanság kérdésköre, illetve az, hogy miként érhetne el hosszabb életet – már ha egyáltalán ez lehetséges. Addig is, amíg a jövőkutatók szerint csak idő kérdése, hogy megtalálják az öregedés ellenszerét, mutatjuk, hogy mi az, amivel már holnap reggeltől te magad is tehetsz azért, hogy akár évekkel meghosszabbítsd az életedet!
A Huffington Post cikke tudományos kutatásokon alapul, és az étkezésben látja a hosszú élet titkát. Ezenbelül is a reggeliben. Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy nincs olyan ember a földön, aki még ne hallotta volna azt a közhelyet, miszerint a reggeli a legfontosabb étkezés! Nos, a hosszú élet szempontjából ez hatványozottan igaz. Legalábbis az öregedésgátló és regeneratív gyógyászat területén tevékenykedő dr. Suzanne J. Ferree, valamint a Yale Egyetemen az öregedést kutató PhD, Raghav Sehgal szerint.
Mindketten zöldségekkel és tojással kezdik a napjukat. Az ilyen összetételű napindító étkezés mindkét szakember szerint tele van olyan tápanyagokkal, amelyek tudományosan összefüggenek a hosszú élettartammal.
Ez a fajta reggeli tele van fehérjével, ami az izom- és a csontrendszer egészségére van kitűnő hatással. A zöldségek egy csomó vitamint és antioxidánst, valamint rostot adnak hozzá mindehhez, elősegítve ezzel a bélrendszer zökkenőmentes működését, azaz a méregtelenítést
– nyilatkozta dr. Suzanne J. Ferree.
Ezt Sehgal némi avokádóval és lazaccal egészíti ki. Elmondása szerint ugyanis
az avokádóból vagy lazacból származó egészséges zsírok hihetetlenül jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, azaz magára a keringésre, így pedig a kognitív egészségedre!
Egy több mint 18 000 felnőtt részvételével készült tudományos tanulmány szerint a rendszeres tojásevés jelentős mértékben csökkentette a kutatásban részt vevők halálozási rátáját, míg a zöldségek kapcsán bizonyított tény, hogy nagy mértékben csökkentik a krónikus betegségek kialakulását. Azt ugye mondani sem kell, hogy a krónikus betegségek és a hosszú élet nem igazán járnak kéz a kézben…
Abban is egyetértett mindkét szakértő, hogy a feldolgozott ételek, valamint a magas zsírtartalmú húsok, mint a szalonna vagy a kolbász mellőzése is nagyban hozzájárul a hosszú élettartamhoz. Utóbbiak esetében is rendelkezésre áll olyan tanulmány, amely bizonyítja, hogy a vörös húsok jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek, illetve bizonyos típusú daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A fentiekből kiderül tehát, hogy a tojás és a zöldségek beépítése a reggelibe, valamint a feldolgozott élelmiszerek és a húsfélék száműzése a reggelizőasztalról akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatják az emberi életet. Ráadásul a szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a reggelizés szokás dolga, vagyis miután sikerül egy kis odafigyeléssel változtatni rajta vagy finomhangolni, utána gyorsan automatizmussá válik.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre