
Fitt fasírt kacsamellből - zsemle helyett répával
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
100 méteresnek indult, 112 lett a dobostorta Guinness-rekord, amelyet 20 cukrász és 150 tanuló készített el.
Guinness-rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói, akik 20 profi cukrásszal közösen egy 112 méteres dobostortát állítottak össze, amelyet jótékonysági célra ajánlott fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.
A Guinness-rekord torta elkészítésének ötlete Dobos C. József cukrász tiszteletére, halálának 100. évfordulója alkalmából merült fel. A 4500 szeletes torta elkészítésén összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott. Az óriás dobos 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.
A Guinness-rekord torta elkészítésében részt vett többek között az Ország Tortája 2024. Mákvirág készítője, Kovács Alfréd, a farkasréti Auguszt Pavilon Cukrászda, a Dobay Cukrászdák és a Római-part hangulatos kis családi cukrászdája, a Cziniel is.
„Mi 3 méter dobostortával járultunk hozzá a 100 méteresre tervezett, de végül 112 méter hosszú, 4500 szeletes tortához. A Guinness-rekord mellett külön öröm számunkra, hogy a torta jó helyre került: nagycsaládosok és gyermekotthonban élő fiatalok kapják” – tudtuk meg Auguszt-Arató Augusztától.
Auguszta újabban – a legendás Auguszt krémes mellett – pisztáciás és málnás variációkkal is várja és tartja lázban a vendégeket a farkasréti Auguszt Pavilonban, ahol a Budapest 150 Torta győztese, a Kossuth Lajos utcai és a múzeumkerti Géraldine-Auguszt Cukrászda háziasszonya, Auguszt Flóra által alkotott Natalis is elérhető.
A Guinness-rekordban való részvételről Dobay Eszter, a Dobay cukrászdák társtulajdonosa és névadója kérdésünkre elmondta: „ez kifejezetten az együttműködésről, a szakma szeretetéről és az összefogás erejéről szólt, és mi büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk”.
„Azon túl, hogy ez egy igazán különleges és emlékezetes esemény volt, még egy nagyon fontos és hasznos oldala is volt a csatlakozásnak: a csapatmunka. A Dobay Cukrászdák és cukrászműhelyünk munkatársai mindannyian hozzájárultak tudásukkal, tapasztalatukkal, és nem utolsósorban saját kezükkel ahhoz, hogy a dobostorta elkészüljön. Így a Guinness-rekord valóban mindannyiunk közös sikere.”
Dobay Eszter hozzátette, mindig szívesen csatlakoznak hasonló kreatív kezdeményezésekhez, első részvételük alkalmával a tavalyi országtorta versenyben Árvácska nevű tortájuk bekerült az első 5 közé. A Dobay Cukrászdában egyébként jelenleg is dolgoznak a BGSZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola cukrásztanulói.
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Aki nyitott a különleges ízekre, itt belekóstolhat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre