Számos cukrászdában folyamatosan lehet kapni az ideig ország tortáját, a Mákvirágot. De ki az, aki megalkotta a csodás ízű süteményt? Megnéztük, hol és hogyan született a Mákvirág!
Kovács Alfréd a Covid alatt vágott bele a cukrász szakma kitanulásába és ez olyan jól sikerült, hogy idén az ő Mákvirág tortája lett Az ország tortája! Elmentünk ennek a csodának a születési helyére, a váci Édes Vonal Kézműves Cukrászdába, ahol maga az alkotó készítette tortát kóstoltuk. Mesés a Mákvirág!
„ A nagymamámtól sokat tanultam, rengeteget sütöttünk együtt gyerekkoromban. Amikor a Covid beütött, a csőd szélére sodorta a vállalkozásomat. Mentőövként jött az ötlet, hogy a régi szép emlékek miatt is elvégezzem a tanfolyamot, ráadásul az elejét online” – meséli Kovács Alfréd.
Alfrédnak olyan jól bevált a cukrász szakma, hogy 3 év gyakorlat után el is hozta Az ország tortája 2024. címet, pedig, ahogy állítja: ő csak belerakta ebbe a tortába mindazt, amit szeret, és összehozta a számára kedves ízkombinációt.
„Mákos embernek tartom magam, nemcsak azért, mert szeretem a mákot, hanem úgy tűnik, az én ízlésem találkozott mind a szakmai zsűriével, mind a vendégekével.
Nagyon sokat kell még tanulnom, nagyon magas az a hegy, amire fel kell menni, de boldog vagyok, hogy ezt csinálhatom, és tudok vele az embereknek is jót adni” – mondja szüntelenül szerény mosollyal Az ország tortája-nyertes cukrász, akinek, úgy tűnik, a három fia is „mákos”, mert folyton készségesen kóstolgatják apa mákos sütijét.
Mindenkinek jó szívvel ajánljuk – még a mákot önmagában nem kedvelőknek is – a tesztelést, méghozzá Novák Ádám (Reök, Szeged) Zöld málnájához hasonlóan a torta készítőjétől.
A Mákvirágot készítő cukrászdák listája itt elérhető.
A váci Édes Vonal Budapestről zónázóval 26 perc vonatút, kirándulásnak is tökéletes. A Mákvirág pedig a „hab a tortán”. Aki pedig végképp nem szereti a mákost, mesésen finom más különlegességekből válogathat Kovács Alfréd keze alól.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre