
"Orvos vagyok, és ezt a 3 italt soha nem innám meg"
Nap mint nap mérgezzük ezekkel magunkat.
A diétázók tiltólistáján évekig előkelő helyet foglalt el a krumpli, mint a kalóriabomba nagyágyúja. Most azonban kiderült, hogy a burgonya igenis fogyasztható és fogyaszt – csak nem a gyorséttermes, zsírban tocsogó verzióban.
A legfontosabb szabály, hogy tartsunk mértéket! Amikor például a krumplit köretként fogyasztjuk, akkor együnk mellé zöldséget is, és szerepeljen az ételben fehérje: hús, hal, sajt, tojás vagy tofu.
1. Rengeteg C-vitamin van benne – Az edzés előtti étkezésben rendkívül hasznos, hiszen csökkenti az izomlázat és segíti a regenerációt.
2. Bővelkedik antioxidánsokban – A flavonoidok, karotinoidok és fenolsavak áldásos hatásuknak köszönhetően védenek a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázatával szemben.
3. Magas káliumtartalma van – A káliumnak köszönhetjük többek közt az egészséges csontozat kialakulását, az izmok kiegyensúlyozott működését és a megfelelő emésztési funkciókat is.
4. Könnyen emészthető – A burgonya egyik fő összetevője a keményítő. Gyomrunkban a keményítő apránként bomlik le, így sok más gyümölccsel, zöldséggel ellentétben nem alkot cukrokat a szervezetben, mint azt sokan tévesen gondolják. A krumpliból készült étel így könnyen feldolgozható.
5. Van benne rost is – Bár magas a szénhidráttartalma, de tele van rostokkal. Az élelmi rostok pedig lassítják a zöldségből nyert glükóz felszívódását, ezáltal a vércukorszint sem ugrik meg olyan hirtelen étkezés után. A krumpli rosttartalmának fele a héjában található, tehát nem kell meghámozni fogyasztás előtt.
Krumplidiéta
Furcsán hangzik, de valóban létező diéta, aminek a főszereplője a burgonya. A 3-5 napos kúra alatt nem szabad húst és édességet enni, a kávét és a tejet is teljesen mellőzni kell. A friss zöldség és gyümölcs ellőtt azonban szabad az út: a krumplit fel lehet dobni különböző salátákkal, desszertként pedig gyümölcsöt is szabad enni. Megengedett még egy kis vaj is, valamint a zöldséglevesek, mesterséges ízesítőszerek nélkül. Fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, ami valószínűleg azoknak is menni fog, akik egyébként nem isznak sok folyadékot, mert a krumpli szomjúságot okoz.
• A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni.
• Legalább napi 2,5–3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
• Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk.
• Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
• Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pommes, hasábburgonya) fogyasztani!
• A salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
• Ne használjunk konzerveket, porleveseket!
• A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, vagy kevés hidegen sajtolt olajat használjunk.
• A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
• A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!
Érdemes tudni, hogy a nem zöld gumók kivételével a burgonya minden része mérgező. A megzöldült, és a szekrény alján kicsírázott burgonyában szolanin található, ami mérgező, ezért a zöld krumplikat dobjuk ki. Ebből kis mennyiség elfogyasztása is migrént, hányingert, álmosságot és lázat okozhat.
Nap mint nap mérgezzük ezekkel magunkat.
Elképesztően izgalmas fejlesztés zajlik.
Útmutató az ekcéma elleni harchoz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.