„ A bezártság miatt sokan kerestek beltéri szabadidős tevékenységet és elővették a régi társasjátékokat, esetleg újabbakat is vásároltak. Akik eddig is éltek ezzel a lehetőséggel, azok már tudják, hogy milyen értékes a társasjátékkal közösen eltöltött idő. Akik nem játszottak, azok felismerték ennek az intellektuális, szórakoztató, kihívásokkal teli, elgondolkodtató… közös időtöltésnek az értékét.” – nyilatkozta lapunknak a Piatnik Budapest Kft. játékforgalmazó cég.

Fotó: Shutterstock

A társasjátékok fejlesztő hatása a gyermekekre köztudott, viszont a felnőttek számára is rengeteg pozitív hatással rendelkeznek ezek a csoportos időtöltések. A témában készült egy kutatás is, amelyben 70 éves embereket teszteltek éveken keresztül, és az eredmény azt mutatja, hogy azok a személyek, akik rendszeresen játszanak társasjátékokkal, jobb memóriával, türelemmel, és problémamegoldóképességgel rendelkeznek. A kutatás eredményét itt tekinthetik meg.

https://www.instagram.com/p/BfEP8swBVXa/

„A társasjátékoknak két nagy csoportja van, a kooperációsok és a versengők, míg az előbbinél a társas interakciók során fejlődünk, a másodiknál a fusztrációs toleranciánk, és az önbizalmunk is nő. A társas így véleményem szerint szorongás csökkentő és hangulatjavító tevékenység is, továbbá szórakozva fejleszti a kognitív képességeket, valamint a stratégiai gondolkodást – mondta el lapunk Hal Melinda pszichológus, aki maga is szokott játszani – Én a pandémia alatt például elkezdtem online malmozni. –tette hozzá mosolyogva Melinda.

A társasjátékoknak hatalmas a kínálata, és rengeteg fajtája van már napjainkba, érdemes kipróbálni az újdonságokat, akár az egyre divatosabb asszociációs játékokat, vagy kaland és fantázia világú csapatjátékokat, de vannak már szabadulószoba tematikájú társasjátékok is.