Megjelent egy új tanulmány, ami szerint a terhesség alatti táplálkozás alapvetően meghatározza a későbbi krónikus betegségeket. Vagyis például már az anyaméhben is kialakulhat a cukorbetegség.
Egy ismert tudományos folyóiratban megjelent, új tanulmány szerint már az anyaméhben elfogyasztott cukor is hatással lehet a felnőttkori egészségre. Például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás is kialakulhat az anya táplálkozási szokásai miatt.
A felmérés során több mint 500 000 brit állampolgár egészségi adatait elemezték. A vizsgálathoz a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói egy egészen speciális helyzetű csoportot használtak összehasonlítási alapnak: az 1951 és 1953 között fogant gyermekek adatait az 1954 után születettekével. Azért ezt a csoportot választották, mert Angliában a II. világháború után egészen 1953-ig csak jegyre lehetett cukrot vásárolni, tehát a méhen belüli cukorterhelés sokkal alacsonyabb volt az 1954 után születettekhez képest.
A kutatás eredménye szerint – ami a Science-ben jelent meg – az alacsony cukorbevitel idején fogant gyermekeknél 35%-kal kisebb volt a cukorbetegség és 20%-kal alacsonyabb a magas vérnyomás kockázata. Vagyis a kutatás rávilágít arra, hogy a terhesség alatti táplálkozás alapvetően meghatározza a későbbi krónikus betegségek, például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a terhesség alatti táplálkozás nagy hatással lehet a gyermek egészségére, nem szükséges a cukor teljes elhagyása – a lényeg a mértékletesség és az összességében egészséges étrend – írja a Rizikométer. A gyermek felnőttkori egészsége érdekében fontos továbbá, hogy
Mennyi az ajánlott napi maximum cukorból?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint egy felnőttnek nem javasolt naponta 25 grammnál több szabad cukrot (minden, ami nem gyümölcscukor) fogyasztania, az ajánlott napi maximális cukoradag egy felnőtt ember estében pedig 50 g (gyümölcscukorral együtt).
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre