Duplájára nőtt a fiatalokat megtámadó vastagbélrák, mutatjuk, milyen tünetekre kell odafigyelnetek

30 év alatt 20 százalékra ugrott az 55 év alatti betegek száma.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.09.27. 15:30
vastagbélrák betegség szakértő tünetek

Megrázó statisztikai adatok láttak napvilágot a vastagbélrákról. Az Unilad beszámolója szerint míg 1995-ben a vastag- és végbélrákos eseteknek csupán a 11 százaléka került ki az 55 év alattiak közül, addig ez a szám 2024-re 20 százalékra emelkedett az Egyesült Államokban. Ráadásul a súlyos esetek aránya is nőtt 3 százalékkal. Haddon Pantel, a Yale Egyetem kutatója szerint egyértelműen megnövekedett a vastagbélrákos esetek száma a fiatalabb generációkban. A professzor ezért összeszedett 6 olyan tünetet, amely a betegségre utalhat az 55 év alattiaknál is.

vécépapír
Megváltozó székletformák, vérzés Fotó: Pexels/Illusztráció

A kutató arról beszélt a lapnak, hogy a férfiak körében a harmadik legmagasabb halál okká vált a vastagbélrák az évek alatt, míg a nőknél a második helyre jött fel a rák ezen fajtája. A következő 6 tünetre ha oda figyeltek, akkor sokkal korábban is felfedezhetitek a betegséget, mint amikor már túl késő lenne.

 

Hirtelen fogyás

A szakértő szerint megfigyelhető, hogy az 55 év alatti betegek 15 százaléka a diagnózis felállítása előtt 4-6 hónappal elvesztette az étvágyát. Ha néhány hónap alatt jelentős súlyveszteségetek van ugyanolyan életvitel mellett, akkor keressétek fel a szakorvosotokat kivizsgálásra.

 

Vér a székletben

Ha fenéktörlés esetén vért találnátok a vécépapíron, akkor egyértelműen irány az orvoshoz. A végbélvérzés szinte minden második beteget érint. Amennyiben nem ilyen súlyos betegség rejtőzik a háttérben, akkor is érdemes kideríteni a vérzés okát.

 

Rendszeres gyomorgörcsök

Tartós gyomorgörcsök étkezés közben és után, ez a vastagbélrák másik egyértelmű tünete lehet. 

Ha a rendszeres hasi fájdalom új érzés, vagy más, mint a korábbi gyomorgörcsök, amik akár menstruáció során, vagy gyomorrontás esetén lépett fel, akkor irány azonnal az orvoshoz.

Fáradtság és letörtség

A 2024-es vizsgálatban részt vevők 8 százaléka megmagyarázhatatlan fáradtságot és levertséget tapasztaltak, hónapokkal a diagnózis előtt. A daganatos hormonok ugyanis lemerítik az energiaraktárakat.

 

Megváltozó ürülék

A professzor kutatótársa Tiago Biachi arról beszélt, hogy a vastagbélrák esetén megváltozik az ürülék kinézete.

A végbélben, vagy a belekben lévő daganat, vagy a cső dugulása miatt, megváltozik az ürítés módja és a széklet kinézete. Gyakori a székrekedés, vagy a hasmenés. Ilyen esetekben karcsúbbnak is nézhet ki a székletünk a szokásosnál.

Vérszegénység

A vérszegénységről akkor beszélhetünk, amikor nincs elég vörösvérsejt  a vérrendszerben, ami gyengíti az immunrendszert, az energiaszintet, és a kognitív funkciókat. A vérszegénység tünetei lehetnek a fejfájások, szédülések, és légszomjak – zárta sorait a lap.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás