Elátkozott vérvonal? Generációk óta súlyos betegségekkel küzdenek a brit királyi család tagjai





Rákbetegség, érelmeszesedés, depresszió... Generációk óta súlyos betegségekkel küzdenek a brit királyi család tagjai.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.24.
Módosítva: 2024.03.24.
brit királyi család katalin hercegné betegség

Elképzelhetetlenül nehéz időszakon megy át a brit királyi család. Az uralkodó, III. Károly rákdiagnózisa hetek óta lázban tartja a világot, és péntek este újabb családtag, Katalin hercegné számolt be daganatos megbetegedéséről. De nem ők az egyetlenek: a kékvérű családban számos rákos és más megbetegedés tűnt már fel.

brit királyi család
Katalin hercegné rákdiagnóziása sokkolta a világot. Nem ő az egyetlen kékvérű, aki ezzel a betegséggel küzd Fotó: Profimedia

Rákos megbetegedések sora a brit királyi családban

III. Károly király januárban vetette alá magát prosztataműtétnek, mely hátterében daganatos megbetegedés állt. Szinte fel sem ocsúdtak a sokkból, mikor péntek este Katalin hercegné is elárulta: januári hasi műtétje után a szövettan rákos megbetegedést mutatott ki. Nem sokkal ezek előtt András yorki herceg exfelesége, Sarah Ferguson állt nyilvánosság elé mellrák-diagnózisával, majd néhány hét múlva kiderült, bőrrákot is kimutattak nála.

De a korábbi generációk is érintettek voltak. II. Erzsébet királynő édesanyja, az anyakirálynő 102 évet élt, és csak halála után derült ki hivatalosan, hogy 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezeléseken esett át. II. Erzsébet apjáról, VI. György brit királyról még életében kitudódott a gyilkos kór. Az egykori uralkodó erős dohányos volt, és 1951-ben bal tüdejében rosszindulatú tumort találtak, ezért a fél tüdejét el kellett távolítani. Korai halálát 56 éves korában ez, és érelmeszesedés következményei okozták. Bár erről hivatalos információ nem látott napvilágot, sokan úgy sejtik, II. Erzsébet királynő is rákbeteg lehetett.

Múlt generációk betegségei

Még messzebb tekintve a múltban: az 1509 és 1947 között uralkodó VIII. Henrik erősen túlsúlyos és cukorbeteg is volt, egyes feltételezések szerint pedig a szifiliszt is elkapta.

Az 1901 és 1910 között uralkodó VII. Eduárd király életében megküzdött a tífusszal, ami azokban az időkben számos ember veszte lett. Orra mellett jóindulatú bőrtumort fedeztek fel, amit rádiummal kezeltek. Ezekből ugyan felépült, de egészségtelen életmódját nem bírta a szervezete. VII. Eduárd is erős dohányos volt, naponta húsz cigarettát és tizenkét szivart szívott, az uralkodó halálát hörghurut okozhatta.

VII. Eduárd király
VII. Eduárd királynál is a bőrrák egy fajtáját diagnosztizálták, halálát végül mértéktelen dohányzása okozta Fotó: Wikipédia

Mentális zavarokból is jutott

De mentális betegségből is jutott a kékvérűeknek: az 1760 és 1820 között hatalmon lévő III. György mentális betegségét a mai napig homály fedi: egyesek szerint mániás depressziós volt, míg mások szerint az örökletes porfíria gyötörte, ami egy anyagcserezavarral kapcsolatos betegség, mely idegrendszeri panaszokat, szorongást, légszomjat is eredményezhet.

III. Károly király első felesége, Diana hercegné étkezési zavarral küzdött, s Harry neje, Meghan Markle is lelki problémáiról vallott, miután bekerült a királyi családba.

Royalty, A-List Celebs & Rock Legands at Ist Responder Fundraising Concert, Santa Barbara
Harry herceg neje, Meghan Markle lelki problémáiról vallott, miután bekerült a brit királyi családba
 Fotó: Zumapress.com




 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás