
Súlyos betegséget okozhatnak a felvágottak: elég napi két szelet!
Egy friss kutatás eredménye szerint jelentősen növeli a cukorbetegség esélyét a feldolgozott húskészítmények fogyasztása. Elég napi két szeletet elfogyasztani belőlük!
Publikálták az eddigi legátfogóbb kutatás eredményét, ami a vörös húsok, a feldolgozott húskészítmények és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggésével foglalkozik. Az eredmények szerint már minimális mennyiséget is elég elfogyasztani bizonyos felvágottakból ahhoz, hogy megnőjön a betegség kialakulásának kockázata.

Ez az eddigi legátfogóbb, ilyen típusú kutatás
A Cambridge-i Egyetem által vezetett, világszerte 20 ország (Európa, Amerika, a Földközi-tenger keleti része, Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán nyugati része) csaknem 2 millió lakosának bevonásával végzett kutatás – amit a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban tettek közzé – azt vizsgálta, mennyi felvágottat (feldolgozott húst és feldolgozatlan vörös húst) kell ahhoz megenni, hogy megnőjön a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Eddig több mint 400 millió embernél diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget a világon. Ez a betegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, az agyvérzés és az alsó végtagok amputációjának egyik vezető oka.
Erre jutottak a kutatók a felvágottakkal kapcsolatban
Napi két szelet sonka elfogyasztása 15 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egészen pontosan megállapították, hogy
- napi 50 g feldolgozott hús (felvágott, kolbász, szalonna, sonka, szalámi) elfogyasztása 15 százalékkal magasabb kockázatot jelent 10 éves viszonylatban,
- napi 100 g feldolgozatlan vörös hús elfogyasztása (pl. egy szelet szték, marha-, bárány-, birka-, sertés-, borjú-, szarvas- és kecskehús) 10 százalékkal magasabb kockázatot jelent,
- napi 100 g baromfihús elfogyasztása pedig 8 százalékkal magasabb kockázatot jelentett. (Ez utóbbi összefüggést még tovább kell vizsgálni.)
Hogyan csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát?
A tudomány jelen állása szerint a cukorbetegség kockázatának csökkentésére az egyik legjobb módszer a mozgás és a testsúlycsökkentés mellett az étrend javítása. Például fogyasszunk kevesebb feldolgozott élelmiszert és vörös húsokat is csak alkalmanként együnk. A vörös és a feldolgozott húsok étrendből való elhagyása ugyanis nemcsak a szívbetegségek és a szélütés ellen védheti meg az embereket, hanem a 2-es típusú cukorbetegségtől is-olvasható a TheGuardian hasábjain.
A kutatásban részt nem vevő szakértők szerint csak összefüggést, és nem ok-okozati összefüggést bizonyított a kutatás, az eredmények pedig összhangban vannak a jelenlegi egészséges táplálkozási ajánlásokkal.

Top hírek

Így kérj fizetésemelést: elárulta a trükköt Danny Blue
Sokaknak kihívás, hogy béremelést kérjenek a főnöktől.

A szoptatás évtizedekkel csökkentheti a mellrák kockázatát – állítják a kutatók
A szoptatás és a mellrák kapcsolatát vizsgálták a kutatók.

4 csillagjegy számára különleges ajándékot tartogat az Univerzum
Vajon Te is közéjük tartozol?
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre