Súlyos betegséget okozhatnak a felvágottak: elég napi két szelet!

Egy friss kutatás eredménye szerint jelentősen növeli a cukorbetegség esélyét a feldolgozott húskészítmények fogyasztása. Elég napi két szeletet elfogyasztani belőlük!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.23.
felvágott kutatás cukorbetegség

Publikálták az eddigi legátfogóbb kutatás eredményét, ami a vörös húsok, a feldolgozott húskészítmények és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggésével foglalkozik. Az eredmények szerint már minimális mennyiséget is elég elfogyasztani bizonyos felvágottakból ahhoz, hogy megnőjön a betegség kialakulásának kockázata.

felvágott sonka hentes húspult
Megdöbbentő dolog derült ki a felvágottakról. A fotó illusztráció Fotó: Kállai Márton/Szabadföld

Ez az eddigi legátfogóbb, ilyen típusú kutatás

A Cambridge-i Egyetem által vezetett, világszerte 20 ország (Európa, Amerika, a Földközi-tenger keleti része, Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán nyugati része) csaknem 2 millió lakosának bevonásával végzett kutatás – amit a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban tettek közzé – azt vizsgálta, mennyi felvágottat (feldolgozott húst és feldolgozatlan vörös húst) kell ahhoz megenni, hogy megnőjön a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Eddig több mint 400 millió embernél diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget a világon. Ez a betegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, az agyvérzés és az alsó végtagok amputációjának egyik vezető oka.

Erre jutottak a kutatók a felvágottakkal kapcsolatban

Napi két szelet sonka elfogyasztása 15 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egészen pontosan megállapították, hogy

  • napi 50 g feldolgozott hús (felvágott, kolbász, szalonna, sonka, szalámi) elfogyasztása 15 százalékkal magasabb kockázatot jelent 10 éves viszonylatban,
  • napi 100 g feldolgozatlan vörös hús elfogyasztása (pl. egy szelet szték, marha-, bárány-, birka-, sertés-, borjú-, szarvas- és kecskehús) 10 százalékkal magasabb kockázatot jelent,
  • napi 100 g baromfihús elfogyasztása pedig 8 százalékkal magasabb kockázatot jelentett. (Ez utóbbi összefüggést még tovább kell vizsgálni.)

Hogyan csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát?

A tudomány jelen állása szerint a cukorbetegség kockázatának csökkentésére az egyik legjobb módszer a mozgás és a testsúlycsökkentés mellett az étrend javítása. Például fogyasszunk kevesebb feldolgozott élelmiszert és vörös húsokat is csak alkalmanként együnk. A vörös és a feldolgozott húsok étrendből való elhagyása ugyanis nemcsak a szívbetegségek és a szélütés ellen védheti meg az embereket, hanem a 2-es típusú cukorbetegségtől is-olvasható a TheGuardian hasábjain.

A kutatásban részt nem vevő szakértők szerint csak összefüggést, és nem ok-okozati összefüggést bizonyított a kutatás, az eredmények pedig összhangban vannak a jelenlegi egészséges táplálkozási ajánlásokkal.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás