Készüljünk a hétvégékre: mutatjuk a legjobb bográcsos recepteket

Nem árt, ha tudatosan készülünk a nyár hétvégéire.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.23.
Módosítva: 2024.06.23.
bogrács recept Bográcsos

A Szent Iván-éj misztikus hangulatát varázslatos ízekkel ünnepelhetjük. A Fanny Magazin a receptgyűjteményben olyan bográcsos finomságokat válogattunk össze, amelyek tökéletesen illenek a nyári napforduló éjszakájához. 

Szüreti vastagleves füstölt nyelvvel, kolbásszal és borral

Hozzávalók (8 személyre):

  • 100 g füstölt szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 főtt, füstölt marhanyelv
  • 1 szál füstölt szárazkolbász (lehet csípős)
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyemgyökér
  • 1 kis marék kelbimbó (vagy 1 cikk kelkáposzta)
  • 1 zellergumó
  • 1 karalábé
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • bors
  • 100-200 ml száraz vörösbor

 

Elkészítés:

1. A szalonnát vágjuk fel apró kockára, pirítsuk ki a zsírját. Dobjuk rá a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és pároljuk együtt üvegesre.

2. Adjuk hozzá a felkockázott főtt nyelvet, a felkarikázott kolbászt, és dinszteljük kevergetve. A zöldségeket tisztítsuk meg, daraboljuk fel, ezt is öntsük rá az alapra. Ha már félig puhára párolódtak, szórjuk meg az összevágott petrezselyem zöldjével és öntsük fel két liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, főzzük addig, míg az összes belevaló meg nem puhul.

3. A főzési idő végén megy bele a vörösbor, ezzel már éppcsak összerottyantjuk.

Elkészítési idő: 85 perc

1 adag: 210 kcal

Bográcsos birka babbal és zöldségekkel

Hozzávalók:

  • zsiradék
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 500 g birkapörkölthús
  • bors
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 nagy babérlevél
  • kömény
  • 300 g sertéslapocka
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyemgyökér
  • 1 nagy csokor zeller zöldje vagy 1 cikk zellergumó
  • 1 doboz 400 g-os fehérbab-konzerv

Elkészítés:

1. Kevés zsiradékon pároljuk üvegesre az összevágott vöröshagymát. Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, a rozmaringot, és pirítsuk azzal is még egy percet. Ekkor tegyük bele a kockákra vágott birkahús.

2. Kevergetve süssük addig, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, és ha elkezdi kiereszteni a levét, szórjuk rá az őrölt pirospaprikát, keverjük át. Ízesítsük még babérral, köménnyel.

3. Főzzük a húst fedő alatt a saját levében, keverjük meg gyakran, és ha kell, pótoljuk az elfőtt folyadékot. 45 perc múlva tegyük hozzá a felkockázott disznóhúst. Ha már az is kezd puhulni, mehet bele a feldarabolt sárgarépa és gyökér, valamint a felvágott zeller zöldje (vagy a felkockázott zellergumó).

4. Jó tíz perc múlva öntsük bele az átmosott babot, ha kell, öntsünk még rá vizet, és pároljuk együtt készre. Jó sűrű egytálétel lesz a végeredmény.

Elkészítési idő: 150 perc

1 adag: 790 kcal

Vörösboros csülökpörkölt 

Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 1 csontos hátsó sertéscsülök (körülbelül 2 kg)
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 db kápia paprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • őrölt babérlevél
  • 200 ml testes vörösbor

Elkészítés:

1. Csontozzuk ki a csülköt. Rakjuk a csontot egy fazékba rakjuk, öntsünk rá hideg vizet, és főzzünk belőle alaplevet.

2. A kicsontozott csülköt kockázzuk fel bőröstül. A bográcsba tegyünk sertészsírt, dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk kevergetve. Tegyük bele a megtört fokhagymát, azzal is pirítsuk egy percig.

3. Adjuk hozzá a kockákra vágott csülköt, kevergetve süssük addig, míg a húskockák ki nem fehérednek. Ekkor szórjuk meg az őrölt pirospaprikával. Keverjük át, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikákat, és kezdjük el főzni. Közben ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, majoránnával, őrölt babérral. Öntsük rá a két deci vörösbort, kis-közepes lángon forraljuk mindaddig, míg a hús meg nem puhul.

4. Közben, ha elfövi a rajta lévő folyadékot, mindig öntsük fel valamennyi alaplével. Úgy gazdálkodjunk a folyadékokkal, hogy a végén jó sűrű szaftunk legyen. Vízben főtt burgonya és kovászos uborka illik mellé.

Elkészítési idő: 2-3 óra

1 adag: 460 kcal

Sűrű marhagulyás újkrumplival, vörösborral

Hozzávalók:

  • zsiradék
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 1 kg marhalábszár
  • 1-2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 fej új fokhagyma
  • 600 g apró újkrumpli
  • 1 szál száraz házikolbász (lehet csípős)
  • 300 ml vörösbor
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika

1. Pár evőkanálnyi zsiradékon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Dobjuk rá a nagyobb kockákra vágott húst, pirítsuk kevergetve pár percig. Utána vegyük le a tűz felől, keverjük hozzá az őrölt pirospaprikát, öntsünk rá 100-200 ml vizet, jól keverjük át, majd rakjuk vissza a tűzre.

2. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Az új fokhagymából bontsuk ki a gerezdeket, és reszeljük le vagy törjük át, adjuk hozzá a gulyáshoz. Több órán át főzzük az ételt nagyon kicsi lángon, időnként pótoljuk az elfőtt folyadékot, nehogy leégjen.

3. Amikor már majdnem készen van, keverjük hozzá a lekapart újkrumplit, a felkarikázott kolbászt, öntsük hozzá a bort, és főzzük készre. A legvégén rakjuk bele az összekockázott paradicsomot és paprikát, ezekkel már éppen csak rottyantsuk át a sűrű ragut. A végén úgy kell kinéznie, mint egy hosszú lére eresztett pörköltnek. Ropogós friss kenyér jár mellé.

Elkészítési idő: 3-4 óra

1 adag: 340 kcal

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás