Nem árt, ha tudatosan készülünk a nyár hétvégéire.
A Szent Iván-éj misztikus hangulatát varázslatos ízekkel ünnepelhetjük. A Fanny Magazin a receptgyűjteményben olyan bográcsos finomságokat válogattunk össze, amelyek tökéletesen illenek a nyári napforduló éjszakájához.
Szüreti vastagleves füstölt nyelvvel, kolbásszal és borral
Hozzávalók (8 személyre):
Elkészítés:
1. A szalonnát vágjuk fel apró kockára, pirítsuk ki a zsírját. Dobjuk rá a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és pároljuk együtt üvegesre.
2. Adjuk hozzá a felkockázott főtt nyelvet, a felkarikázott kolbászt, és dinszteljük kevergetve. A zöldségeket tisztítsuk meg, daraboljuk fel, ezt is öntsük rá az alapra. Ha már félig puhára párolódtak, szórjuk meg az összevágott petrezselyem zöldjével és öntsük fel két liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, főzzük addig, míg az összes belevaló meg nem puhul.
3. A főzési idő végén megy bele a vörösbor, ezzel már éppcsak összerottyantjuk.
Elkészítési idő: 85 perc
1 adag: 210 kcal
Bográcsos birka babbal és zöldségekkel
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Kevés zsiradékon pároljuk üvegesre az összevágott vöröshagymát. Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, a rozmaringot, és pirítsuk azzal is még egy percet. Ekkor tegyük bele a kockákra vágott birkahús.
2. Kevergetve süssük addig, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, és ha elkezdi kiereszteni a levét, szórjuk rá az őrölt pirospaprikát, keverjük át. Ízesítsük még babérral, köménnyel.
3. Főzzük a húst fedő alatt a saját levében, keverjük meg gyakran, és ha kell, pótoljuk az elfőtt folyadékot. 45 perc múlva tegyük hozzá a felkockázott disznóhúst. Ha már az is kezd puhulni, mehet bele a feldarabolt sárgarépa és gyökér, valamint a felvágott zeller zöldje (vagy a felkockázott zellergumó).
4. Jó tíz perc múlva öntsük bele az átmosott babot, ha kell, öntsünk még rá vizet, és pároljuk együtt készre. Jó sűrű egytálétel lesz a végeredmény.
Elkészítési idő: 150 perc
1 adag: 790 kcal
Vörösboros csülökpörkölt
Hozzávalók (6-8 személyre):
Elkészítés:
1. Csontozzuk ki a csülköt. Rakjuk a csontot egy fazékba rakjuk, öntsünk rá hideg vizet, és főzzünk belőle alaplevet.
2. A kicsontozott csülköt kockázzuk fel bőröstül. A bográcsba tegyünk sertészsírt, dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk kevergetve. Tegyük bele a megtört fokhagymát, azzal is pirítsuk egy percig.
3. Adjuk hozzá a kockákra vágott csülköt, kevergetve süssük addig, míg a húskockák ki nem fehérednek. Ekkor szórjuk meg az őrölt pirospaprikával. Keverjük át, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikákat, és kezdjük el főzni. Közben ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, majoránnával, őrölt babérral. Öntsük rá a két deci vörösbort, kis-közepes lángon forraljuk mindaddig, míg a hús meg nem puhul.
4. Közben, ha elfövi a rajta lévő folyadékot, mindig öntsük fel valamennyi alaplével. Úgy gazdálkodjunk a folyadékokkal, hogy a végén jó sűrű szaftunk legyen. Vízben főtt burgonya és kovászos uborka illik mellé.
Elkészítési idő: 2-3 óra
1 adag: 460 kcal
Sűrű marhagulyás újkrumplival, vörösborral
Hozzávalók:
1. Pár evőkanálnyi zsiradékon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Dobjuk rá a nagyobb kockákra vágott húst, pirítsuk kevergetve pár percig. Utána vegyük le a tűz felől, keverjük hozzá az őrölt pirospaprikát, öntsünk rá 100-200 ml vizet, jól keverjük át, majd rakjuk vissza a tűzre.
2. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Az új fokhagymából bontsuk ki a gerezdeket, és reszeljük le vagy törjük át, adjuk hozzá a gulyáshoz. Több órán át főzzük az ételt nagyon kicsi lángon, időnként pótoljuk az elfőtt folyadékot, nehogy leégjen.
3. Amikor már majdnem készen van, keverjük hozzá a lekapart újkrumplit, a felkarikázott kolbászt, öntsük hozzá a bort, és főzzük készre. A legvégén rakjuk bele az összekockázott paradicsomot és paprikát, ezekkel már éppen csak rottyantsuk át a sűrű ragut. A végén úgy kell kinéznie, mint egy hosszú lére eresztett pörköltnek. Ropogós friss kenyér jár mellé.
Elkészítési idő: 3-4 óra
1 adag: 340 kcal
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre