Rájöttek, mi okozhatja a gyomorrákot – ezzel a hétköznapi adalékkal érdemes csínján bánni!

Világszerte aggasztó mértékben növekszik a fiatalok körében a gyomorrák előfordulása, amit sok szakember egy adalékkal hoz összefüggésbe. Melyik ez az adalék és mennyit lehet belőle gond nélkül enni?



Megosztás
Szerző: MZ/X
Létrehozva: 2024.06.14.
Módosítva: 2024.06.14.
adalékanyag gyomorrák betegség étel

A Gastric Cancer című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy az emberek milyen gyakran tesznek egy bizonyos adalékanyagot az ételeikhez utólag, és ez hogyan kapcsolódik a gyomorrák kialakulásának kockázatához. Mutatjuk, mire jutottak!

hasfájás,  hasi fájdalom, has,  gyomor, emésztés, evés, böjt, fájdalom, szerv, adalék
Egy bizonyos adalék túlzott fogyasztása gyomorrákot okozhat. Mutatjuk, melyik! 
Fotó: MBLifestyle/Shutterstock/Illusztráció

Ez az adalékanyag okozza a gondot

Brit kutatók a sózási szokások és a gyomorrák kockázatának összefüggéseit vizsgálva megállapították, hogy az ételek utólagos sózása jelentősen növelheti a gyomorrák kialakulásának valószínűségét: azoknál a vizsgált személyeknél, akik rendszeresen utánsózták ételeiket, 41 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki gyomorrák, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem sózták meg az elkészült ennivalókatolvasható a medical.net-en.

Mi a baj a sóval?

A a gyomor hámsejtjeinek rákkeltő vegyületekkel történő károsítása révén növelheti a gyomorrák kockázatát, emellett károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját is, amitől a szövetek sebezhetőbbek lesznek a Helicobacter pylori baktérium megtelepedésével szemben.

Hogyan zajlott a túlzott sófogyasztás rákra gyakorolt hatásának vizsgálata?

471 144 személy vett részt a teszteken. Kezdetben érintőképernyős felméréseket használtak annak meghatározására, hogy a résztvevők milyen gyakran sózzák meg utólag az ételeiket. Emellett vizsgálták az alanyok vizeletének nátrium-, kálium- és kreatininszint változásait is. Vizsgálták továbbá a nátrium és a gyomorrák kockázata közötti kapcsolatot, valamint a résztvevők étkezési só hozzáadásának gyakorisága és más nátriumfogyasztási mutatók közötti kapcsolatot. A végeredmények kiszámolásához a Cox-féle arányos veszélymodellezést használták, vagyis a teszteredmények mellett a következő adatokat vették figyelembe: életkor, testtömegindex (BMI), nem, etnikai hovatartozás, iskolai végzettség, dohányzás, étkezés, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás, társbetegségek, vizelethajtó használata és a Helicobacter pylori-fertőzöttség.

Erre az eredményre jutottak

A 11 évig tartó kutatás során 640 gyomorrákos esetet azonosítottak és a következő megállapításra jutottak: azok, akik az asztalnál extra sót adnak az étkezéshez, nagyobb valószínűséggel lesznek gyomorrákosak (az Egyesült Királyságban élő felnőttek körében). Egészen pontosan azok, akik a kelleténél több sót vittek be a szervezetükbe, 41,0 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak gyomorrákot, mint azok, akik ritkán vagy soha nem adtak hozzá extra sót az ételükhöz.

Mennyi sót ehetünk egy nap?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a test normál működéséhez naponta maximum 5 gramm sóbevitel megengedhető, ami nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Sajnos Magyarországon ennél jóval több sót fogyasztanak az emberek. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felmérése szerint az átlagos sóbevitel nőknél napi 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm. Különösen az előre csomagolt élelmiszerek és a készételek tartalmaznak sok sót, beleértve a felvágottakat, konzerveket, így érdemes ezek fogyasztását visszaszorítani.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás