Válasszunk olyan desszerteket, amelyeknek könnyű az elkészítése, így akár a kicsik is részt vehetnek a konyhai munkálatokban.
Hozzávalók (16 szelethez):
150 g liszt
75 g kristálycukor
1 db tojás
1 csipet só
100 g vaj
tej
250 g kristálycukor
4 db tojássárgája
150 g kókuszreszelék
200 g málna
300 ml tej
1 Az omlós tésztához dolgozzuk össze a lisztet, a kristálycukrot, a tojást, a sót és a felkockázott vajat. Először robotgéppel, majd kézzel dolgozzuk sima tésztává. Formázzuk cipóvá, folpakba csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.
2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és nyomkodjuk szilikon piteformába úgy, hogy pereme is legyen. Szurkáljuk meg az alját villával, süssük készre 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni.
2 A töltelékhez keverjük össze a tejet a kristálycukorral, a tojássárgájával és a kókuszreszelékkel. Kis lángon, kevergetve főzzük puding sűrűségűre kb. 6 perc alatt. Végül forraljuk fel. Pihentessük a krémet 5 percig. Töltsük a tésztába, majd rendezzünk el a tetején a málnát. Végül tegyük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.
Elkészítési idő: 75 perc + hűtés
Egy szelet: 210 kcal
Hozzávalók (20 darabhoz)
1 db tojás
150 g kristálycukorral
1 tasak vaníliás cukor
60 ml olaj
110 ml tej
120 ml kakaó
130 g liszt
1 csipet só
½ tasak sütőpor
25 g cukrozatlan kakaópor
3 ek sárgabaracklekvár
200 g csokoládé
színes tortadara
Elkészítés:
1. Géppel keverjük habosra a tojást a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olajat, a tejet, és a kakaót.
2. Egy másik tálban forgassunk össze a lisztet, a sót, a sütőport és a kakaóport, majd dolgozzuk össze a tojásos masszával. Simítsuk a tésztamasszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük meg 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
3. Hagyjuk a tésztát kihűlni, majd morzsoljuk össze. Dolgozzuk össze a sárgabaracklekvárral, formázzunk a masszából golyókat. Közben a felaprított csokit olvasszuk meg, mártsuk bele 20 db hurkapálca végeit. Így húzzunk mindre egy-egy tésztagombócot. Tegyük mindet néhány percre a hűtőbe. Ezután forgassuk meg a keksznyalókákat az olvasztott csokiban, majd szórjuk meg színes tortadarával. Végül hagyjuk megdermedni.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (200 g krémhez):
100 g vaj
120 g barna cukor
200 ml habtejszín
1 tasak vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 A vajat olvasszuk meg, majd szórjuk rá a barna cukrot, és karamellizáljuk 2-3 percig. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk bele a vaníliás cukrot, a fahéjat, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 20 perc alatt főzzünk belőle sűrű, selymes, barna karamellkrémet.
2 Az elkészült tejkaramellt öntsük sterilizált üvegbe, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt lezárjuk. Kalácsra, kekszre kenve kávé és tea mellé is kínálhatjuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy üveg: 1900 kcal
Tipp:
Hűtőben tárolva 2 hétig is eltartható.
(forrás: Mindmegette)
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre