Ha egy kicsit kordában tudod tartani a sófogyasztást, azzal csökkented a szívproblémák kialakulásának kockázatát.
Egy, az Egyesült Királyságban megjelent kutatás szerint, ha kevesebb sót használunk, vagy megszüntetjük a sófogyasztást, azzal csökkentjük a szívproblémák kialakulásának kockázatát. A só elhagyása csaknem ötödével csökkentheti a szívproblémák és a sztrók kockázatát – derül ki az eddigi legátfogóbb ilyen jellegű tanulmányból. Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben 50 százalékkal nőtt a pitvarfibrillációban szenvedők száma, amely állapot gyakran abnormálisan gyors szívverést okoz, és szédüléshez, légszomjhoz vezet, sőt a betegségben szenvedőknél ötször nagyobb az esélye a sztrók kialakulásának. A tanulmány szerunt nem csak a só teljes elhagyása számít, a sózás mérséklése is segíthet elkerülni a pitvarfibrilláció kialakulását.
A kutatásba több mint félmillió, 40 és 70 év közötti embert vontak be, a résztvevőknek addig nem volt szívproblémájuk. Megkérdezték őket a sófogyasztásuk mértékéről, majd nyomon követték, hogy fogyasztási szokásuk hogyan hat az egészségükre. A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy napi szinten maximum egy teáskanálnyi sót szabadna fogyasztani.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre