„Életemben először elégedett vagyok” - Noémi kisgyerekek mellett fogyott le

Szarvas-Szeles Noémi álma az volt, hogy fitt és csinos anyuka legyen. Húsz kiló leadása után örömmel szaladgál, fogócskázik vagy akár trambulinozik a gyerekeivel…



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.08.
Noémi anyuka életmód fogyás

Kisgyermekes anyukaként igazi kihívás életmódot váltani. Noémi kisfia kétéves, a kislánya pedig csak pár hónapos volt, amikor eldöntötte, hogy változtat az étrendjén és leadja a súlyfelesleget. Elképesztő történetéről a Fanny magazin számolt be.

Fotó: Fanny magazin

A második terhessége alatt hízott meg

Noémi azt meséli, hogy ő tipikusan az a nő, aki soha nem volt vékony. Már akkor is kicsi volt rá az S-es méret, amikor serdülőként felnőtt ruhákat kezdett hordani.

– Az egyetemi évek alatt jöttem össze a párommal, a tanulás és munka mellett, nem figyeltünk az étkezésre és felszaladtak a kilók – árulja el. – Később, amikor kismama lettem újabb felesleg jött fel. Az első gyerek születése után nem akartam életmódváltásba kezdeni, hiszen szerettünk volna neki kistestvért, így feleslegesnek láttam belekezdeni. A második gyerkőcnél szaladt el velem a ló igazán. Szülés után, 86 kilósan jöttem ki a kórházból. Borzasztóan éreztem magam a bőrömben. Ez tavaly májusban történt, jó idő volt, nem tudtam mit felvenni, semmi nem jött rám. Nem akartam diétázni, mert szerettem volna az anyatejes táplálásnál maradni. Féltem attól, hogy ha szigorúan változtatok az étrenden, akkor nem lesz elég anyatej a picúrnak. A férjem soha nem tette szóvá a plusz kilókat. Ő mindig azt mondta, hogy tudja, hogy nem ez az elsődleges szempont most az életünkben. 

„Emlékeztetett a céljaimra”

Ennek ellenére próbált egy-egy dolgot kihagyni az étrendjéből, hogy lefaragjon pár kilót a súlyából. Például lemondott az édességekről, de hiába adott le valamennyit, rendszeresen falásrohamok törtek rá, és a súlya visszaállt az eredetire. 

– Úgy éreztem, hogy egyedül nem fog menni a változás – mondja. – Az interneten találtam Brigire. Nagyon tetszett, hogy nem diétaként említette a programját, hanem életmódváltásként, ami hosszútávon tartható. A szoptatás miatt nekem erre volt szükségem. Tavaly augusztusban neveztem be a 12 hetes programjára. Összeállított nekem egy egyéni étrendet, teljesen rám szabva. Nekem kellett az elején az, hogy valaki mellettem álljon és szigorúan mondja, hogy tartsam be az előírtakat. Természetesen a férjem is mellettem volt, de ő abban is támogatott volna, hogy ha úgy döntök, hogy feladom. Brigi viszont rendszeresen emlékeztetett a céljaimra, hogy tegyem meg a gyerekeimért. Nem csak étrendet adott, hanem lelkileg is segített. Ő egy olyan stabil pont volt, aki visszarántott abba az elhatározásba, amit én hoztam meg. 

Fotó: Fanny magazin

Kocogva ment a játszótérre

Noémi nem tagadja, hogy nehéz volt két kisgyerek mellett saját magára is odafigyelni. Sőt, volt olyan időszak, amikor néhány hétig nem tudta tartani az étrendet, de amint lehetősége volt rá, újrakezdte.

– Két-három napra előre elkészítem az étkezéseimet, így nem kell minden nap ezzel foglalkoznom – árulja el. – Sokat utazunk vidékre a szülőkhöz, de mindig figyelek arra, hogy csomagoljak magamnak is uzsonnát, akár banánt, almát, zabkekszet, hogy véletlenül se fordulhasson elő, hogy egy benzinkúton tör rám az éhség. A sporttal mostanában hadilábon állok, de arra figyelek, hogy meglegyen a napi 8-10 ezer lépés. Az elején, kocogva toltam a babakocsit a játszótérre, a kisfiam pedig mellettünk biciklizett. Egy idő után, már hazafele is kocogva jöttem, sőt volt olyan, amikor az oda-vissza kocogás mellett, a játszótéren edzettem egyet. Még nem értem el a végső célom, ami 60-62 kiló lenne, de már így is ez a valaha volt legalacsonyabb felnőttkori súlyom. Még van min változtatni, de tisztában vagyok vele, hogy két szülés után megváltozik a test, és igazából már most is elégedett vagyok az alakommal, életemben először. 

Megkapta a húga nadrágját

Noémi egyik nagy álma vált valóra azzal, hogy már jó rá a húga nadrágja.

– Mindig is irigyeltem őt amiatt, hogy neki soha nem volt súlyproblémája – vallja be. – Neki mindig olyan tökéletes alakja volt, amiről én csak álmodtam. Fogalmam sincs, hogy honnan örökölte ezt a genetikát. Ő most sokat edz, ezáltal fogyott, formásodott, és nekem adta azt a nadrágját, ami tavaly volt rajta egy esküvőn. Én még 86 kilósan voltam ott, és elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy az a nadrág valaha jó legyen rám, két gyerek szülése után. Ez életem első 36-os darabja, hasban egy picit szűk, de be tudom gombolni, sőt kényelmes is, csak szerintem még nem áll annyira jól, hogy fel merjem venni az utcára. Ez az én motivációs nadrágom, amiről mindig az jut eszembe, hogy elértem azt, hogy ami tavaly a húgomra jó volt, az most rám is jó. Még mindig hihetetlen számomra, hogy lement ez a 20 kiló, amit tartani is tudok. Hetente egyszer állok mérlegre, de sokszor még most is félve lépek rá, mert attól rettegek, hogy híztam. Alig tudom felfogni, hogy stabilan, hatossal kezdődik a súlyom. 

Fogyni szoptatás alatt?!

Molnár Brigitta, életmód és táplálkozási tanácsadó szerint általános dolog, hogy a fiatal anyukák nem figyelnek a saját étkezéseikre.

– Noémihez hasonlóan, sokan keresnek meg azzal, hogy 2, 3, 4 hónapos pici babájuk van és úgy szeretnének fogyni, hogy ne veszítsék el a szoptatás lehetőségét. Ha valaki nagyon keveset eszik, akkor sajnos sokszor nem termelődik annyi anyatej, hogy a gyerkőcnek elég legyen. A kisbabás anyukáknak, akik szoptatnak, attól függően, hogy mennyit mozognak, 200-400 kalóriával kell többet enniük, mint ami a napi szükségletük. Ez a szám azokra vonatkozik, akiknek nincs sem hormonális, sem egyéb egészségügyi problémájuk. Ha ezt tartják, alapjáraton fogyni fognak. Nekik különösen fontos, hogy egészséges, jó minőségű alapanyagokból rakják össze az étkezéseiket, sok zöld leveles zöldséggel, gyümölccsel, zabpehellyel, magvakkal, például kesudióval, dióval, mandulával, mellett pedig sok vizet fogyasszanak. Azt szoktam tanácsolni, hogy amikor a pici eszik, akkor egyenek ők is. Amikor pedig a kicsi alszik, főzzenek magukra 2-3 napra előre, így könnyebb lesz tudatosan étkezni. 

 

Brigitta receptjei

 

Tortilla pizza sütőben

Hozzávalók:

1 db teljeskiőrlésű tortilla, sonka, borsó, lilahagyma, cukormentes ketchup, sajt

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tortilla lapot megkenjük ketchuppal, rátesszük a kockázott sonkát, a felvágott hagymát, a borsót és a reszelt sajtot. Belehelyezzük egy tepsibe és berakjuk a sütőbe, majd bekapcsoljuk a légkeverést. Pár perc alatt elkészül, amikor a sajt kicsit pirulni kezd.

Closeup,Of,Quesadilla,Made,Of,Tortilla,With,Cheese,And,Ham
Fotó: Shaiith /  Facebook-oldala

Epres túrótorta

Hozzávalók (8 adaghoz):

Piskóta: 3 db tojás, 25 g negyedannyi édesítő, 100 g zabpehelyliszt 

Túrókrém: 500 gramm zsírszegény túró, 400 ml habtejszín, 40 g negyedannyi édesítő, 200 ml kókusztej, fél citrom héja, 8 g vaníliás eritrit, 15 g zselatin

Epres réteg: 250 g eper, tortazselé

Elkészítés:

A piskótát a fenti hozzávalókból elkészítjük és 160 fokon 20 percig sütjük. A túrós réteghez elkészítjük a zselatint, sima egyszerű étkezési zselatint használok. A tejet, az édesítővel, a citrom héjával, és a vaníliás eritrittel felforraljuk, félretesszük hűlni, és közben egy botmixerrel egy kicsit összetörjük a túrót, majd külön felverjük laza habbá a habtejszínt. A langyos tejbe belekeverjük zselatint, majd a tejet ráöntjük a túróra, majd botmixerrel összekeverjük, végül a habtejszínt is. Ezt a krémet ráöntjük a kihűlt piskótára, és hűtőbe tesszük legalább három órára. Ezután elkészítjük a tortazselét és felkockázzuk az epret. A megdermedt krémre rászórjuk az epret és ráöntjük a tortazselét. Pár órára állni hagyjuk.


 

Strawberry,Pie
Fotó: hlphoto

Banános csokis süti

Hozzávalók: 42 gramm zabpehely, 0,5 tojás, 0,5 banán, csipet só, vanília aroma, 60 ml kókusztej, 0,5 ek kakaópor, 0,5 kk szódabikarbóna, 0,5 ek eritrit

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és kiöntjük a sütőformákba, a közepébe helyezhetünk egy-egy kocka étcsokit. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás