Tények és tévhitek: mi segít fogyni valójában?





A felesleges kilók leadására számtalan stratégia született az évek során. Ezek közül jelentős figyelmet kapott az az elképzelés, hogy az ivóvíz segíthet a fogyásban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.06.
Módosítva: 2023.09.06.
kalóriabevitel vízfogyasztás hidratáltság életmód fogyás

Tényleg segít a fogyásban a vízivás? És ha igen, hogyan? Ellentétben a cukros italokkal vagy akár a diétás üdítőkkel, amelyek hozzájárulnak a nem kívánt kalóriabevitelhez, a víz remek alternatíva. Képzeld el például, hogy két doboz üdítőt iszol naponta, amelyek mindegyike körülbelül 150 kalóriát tartalmaz. Ha ezt vízre cseréled, máris 300 kalóriával kevesebbet fogyasztasz, ami segíti a kalóriadeficit elérését. 

Csapvíz víz ivóvíz pohár sablon
A vízivás önmagában nem elegendő a fogyáshoz, de hozzájárul a kalóriadeficit eléréséhez Fotó: Pexels

Az étkezés előtti vízivás természetes étvágycsökkentőként hat, mert segít a teltségérzet elérésében és megfékezi a túlevést. Egy tanulmány szerint azok, akik étkezés előtt vizet isznak, jelentősen kevesebb kalóriát visznek be, mint azok, akik nem így tesznek. Arra is rámutattak, hogy az ivóvíz átmenetileg felgyorsítja ezt az anyagcserét. Azt találták, hogy 500 ml hideg víz elfogyasztása után az anyagcsere 30 százalékkal nőtt a férfiaknál és a nőknél egyaránt – de csak átmenetileg!

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen az optimális testi funkciók beindításához, beleértve a zsírégetést is. Ha kiszárad a szervezet, csökken a zsírbontó képessége, így a fogyás nagyobb kihívást jelent. Ezenkívül az ivóvíz segít a méreganyagok eltávolításában, támogatva az általános egészséget és az emésztést.

Gyakran összekeverjük a szomjúságot az éhséggel, ami nassoláshoz és szükségtelen kalóriabevitelhez vezet. Ha egész nap hidratált maradsz, jobban meg tudod különböztetheti az éhség és a szomjúság jeleit. Amikor késztetést érzel a nassolásra, igyál először egy pohár vizet!

De mennyi vizet kell inni? 

A szükséges víz mennyisége több tényezőtől függően változhat, meghatározásánál számít a testsúly, a napi aktivitás mértéke és az általános egészségi állapot. Általánosságban elmondható, hogy napi 2 liter folyadék bevitele szükséges. Vannak tanulmányok, amelyek a nőknek 2,7 litert, míg a férfiaknak 3,7 litert javasolnak – ebbe beleértve a nap során elfogyasztott ételek folyadéktartalmát is.  Fontos, hogy figyeld tested jelzéseit és maradj hidratált!





 





Ezeket olvastad már?
Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

„Az idősebb párommal vesztettem el a szüzességemet – de egyszerűen nem hittem el, amit ezután tett”

„Az idősebb párommal vesztettem el a szüzességemet – de egyszerűen nem hittem el, amit ezután tett”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás