Egyszerű a képlet, ez a leggyorsabb fogyás titka





Tudományosan alátámasztott tippekkel segítünk az egészséges és ehhez mérten gyors súlyvesztésben!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.19.
fogyás életmód étkezés diéta egészség

A szénhidrátcsökkentés, a több fehérje fogyasztása, a sport és a pihentető alvás mind olyan tevékenységek, amelyek elősegítik az egészséges fogyást. Heti körülbelül fél kiló egyenletes súlyleadás ideális lehet, de nem mindegy, hogyan kezdesz bele! Tippjeink olvasásakor tartsd szem előtt a kalóriadeficitet, a fogyás megindulásához kevesebb kalóriát kell magunkhoz venni, mint amennyi a napi szükségletünk.

An,Assortment,Of,Spanish,Tapas
Ahogy közeledik a nyár, egyre többen szeretnének megszabadulni pár kilótól, de sosem szabad ész nélkül diétázni. Válogasd meg, mit eszel! (Fotó: Shutterstock) 

Mindenkinek egyedi igényei vannak, így előfordulhat, hogy egyes tippek jobban beválnak, míg mások nem működnek. Eláruljuk, mit javasol a tudomány a súly- és étvágycsökkentés érdekében! 

A szakemberek első lépésként a finomított, más néven feldolgozott szénhidrátok csökkentését és teljes kiőrlésű gabonákkal való helyettesítését javasolják. A finomított szénhidrátok nem tartalmaznak elegendő tápanyagot és rostot, helyettük az összetett szénhidrátokra kell elsősorban koncentrálnunk, mint például a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek stabilizálják a vércukorszintet, és nem okoznak zsírlerakódást. Az összetett, finomítatlan szénhidrátok stabilan tartják a vércukorszintet, és segítenek az egészséges testsúly megőrzésében, mindemellett pedig tápanyagokban és rostokban is gazdagok.

Törekedj arra, hogy minden étkezésnél fogyassz fehérjét, zsírt, zöldséget és egy kis adag összetett szénhidrátot!

Egy átlagos férfinak körülbelül 56-91 gramm fehérjére van szüksége naponta, egy nőnek pedig 46-75 grammra, de számos tényező befolyásolja a fehérjeszükségletet. Egy egyszerű, de kevésbé pontos számolás a fizikai aktivitás és a testsúly alapján történik. Az ajánlott átlagos fehérjeszükséglet 0,8 g testsúlykilogrammonként, viszont, ha rendszeresen sportolsz, már nő a szervezet proteinigénye. A megfelelő fehérjét tartalmazó étrend azért is fontos, mert segíthet csökkenti a nassolás iránti vágyat. 

A zöldségek tápanyagban gazdag és egészséges élelmiszerek, amelyet mindenképp hozzá kell adni az étrendhez, de egyesek közülük, például a burgonya és a kukorica, magasabb szénhidráttartalmúak. A legjobb, ha az alábbiakat fogyasztod: brokkoli, karfiol, spenót, paradicsom, kelkáposzta, kelbimbó, saláta, uborka, paprika. A szervezetnek szüksége van továbbá egészséges zsírokra, függetlenül attól, hogy milyen étkezési tervet választasz. Az olívaolaj nagyszerű választás, de a diófélék, a magvak és az olajbogyó is egészséges „kiegészítők”.

A sportról se feledkezz meg!

Bár alapvetően extra testmozgás nem szükséges a fogyáshoz, a folyamat sporttal felgyorsítható. A súlyemelés különösen előnyös kalóriaégetés szempontjából, emellett segít megelőzni az anyagcsere lelassulását. Ha elszánt vagy, erősíts hetente három-négy alkalommal. Amennyiben még nem ismered a súlyemelés technikáját, egy edző segíthet az elindulásban. Lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt ez a sport nem ideális számodra, de akkor se csüggedj, a kardioedzés, például gyaloglás, kocogás, kerékpározás vagy úszás is előnyös a fogyás és az általános egészség szempontjából. 





 





Ezeket olvastad már?
"Az orvosok azzal kezdték" - csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

"Az orvosok azzal kezdték" - csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Így készítsünk öblítőt házilag!

Így készítsünk öblítőt házilag!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás