Ezektől az ételektől olyan jókedved lesz, hogy örökké vigyorogni fogsz

Jobb, mint bármilyen hangulatjavító szer.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.11.
betegség hangulat táplálkozás szénhidrát egészség

Az elfogyasztott ételek hatással vannak szervezetünk működésére. Az elmúlt években számtalan zöldségről, gyümölcsről és gyógynövényről tudományosan is bebizonyították, hogy pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek, és mértéket tartva mindegyikből érdemes rendszeresen fogyasztani. A változatos, kiegyensúlyozott, egyszóval egészséges étrend a hosszú élet és a betegségek megelőzésének egyik kulcsa.

Az ételekkel azonban nemcsak a testi, hanem a mentális tünetek is enyhíthetők, sőt vannak olyan élelmiszerek, amelyek kimondottan hangulatjavító hatásúak. Dr. Uma Naidoo pszichiáter a szakácskönyvében olyan recepteket gyűjtött össze, melyek segítségével a páciensek felvehetik a harcot a különféle mentális betegségekkel szemben. A szakember azt állítja, már apró étrendbeli változások is mérhető hatással lehetnek a betegek lelkiállapotára – írja a Life a Huffington Post cikke nyomán.

A SOK CUKOR ÉS A SZÉNHIDRÁT A DEPRESSZIÓ MELEGÁGYA

Dr. Naidoo szerint a sok cukor és a feldolgozott szénhidrát a depresszió és a szorongás melegágya. A tudósok közül egyre többen foglalkoznak az agy és a bélrendszer összeköttetésének kutatásával, és úgy tűnik, az egészséges bélflóra nagyobb hatással van az agyunkra, mint eddig hittük. Naidoo szerint ennek az is az oka, hogy a hangulatunkért felelős szerotonin neurotranszmitter-receptorok több mint kilencven százaléka a belekben található. Hozzáteszi, hogy az egészséges ételeket fogyasztó embereknek jobb a mentális egészségük.

MELYEK AZ EGÉSZSÉGES, HANGULATJAVÍTÓ ÉTELEK?

Zsíros halak, olajos magvak

Az ómega–3 zsírsavakról a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy csökkentik a depressziós tüneteket. Ómega–3 található a zsíros halakban, például a lazacban, a makrélában, a szardíniában, valamint a dióban, a chiamagban és a lenmagban is.

Összetett szénhidrátok

Az összetett szénhidrátok (teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és keményítőtartalmú zöldségek) biztosítják az agy folyamatos glükózellátását, serkentik a szerotonin termelődését, ami hozzájárul a nyugalom érzéséhez és a jó közérzethez.

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségeknek és gyümölcsöknek magas az antioxidánstartalma, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szervezet működését, az általános egészséget, beleértve az agyunk megfelelő működését.

Pulyka, csirke, tojás és magvak

A triptofán segíti a szerotonintermelést, ezért válasszunk olyan ételeket, mint a pulyka, csirke, tojás, tejtermékek, diófélék és magvak. Ezeknek a triptofánban gazdag ételeknek a szénhidrátokkal való kombinálása a lehető legjobb választás.

NEM ELÉG EGY NAP, HOGY MINDEN HELYREÁLLJON

A szakemberek szerint nem elég csupán egyszer-egyszer fogyasztani ezekből, hanem rendszeressé kell tenni ezeket az élelmiszereket az étrendünkben ahhoz, hogy kifejthessék pozitív hatásukat. Az egészséges életmód kulcsa a változatosság, azaz együnk minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, halat, magot, tejterméket és húsfélét.

A változás nem fog egyik napról a másikra végbemenni, előfordulhat, hogy több hétbe is beletelik, mire valaki érzi magán a javulást, ezért kiemelten fontos, akárcsak a diéták esetében is, a türelem – emelte ki a Mindmegette.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás