Komoly veszélyt jelent az egészségre ez a konyhai eszköz! Jobb, ha megválsz tőle





Egy kutatás szerint a műanyag vágódeszkák potenciálisan jelentős mikroműanyag-forrásai az élelmiszerekben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.05.
vágódeszka mikroműanyag konyha egészség

Mint kiderült, a műanyag vágódeszkák eddig figyelmen kívül hagyott mikroműanyag-források az élelmiszerekben. Az Environmental Science and Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egy főre eső éves kitettség 7,4-50 gramm lehet: 7 gramm mikroműanyag a polietilén és 49,5 gramm mikroműanyag a polipropilén vágódeszkából. 

A mikroműanyagok életünk minden területén jelen vannak (Fotó: Pixabay)

A szakemberek azokra a mikroműanyagokra összpontosítottak, amelyek a zöldségek aprítása során szabadulhatnak fel a kés által felsértett műanyag vágódeszkákból.  Egy korábbi tanulmány szerint pedig a mikroműanyagok akár 30-szor ellenállóbbá tehetik a baktériumokat az antibiotikumokkal szemben. A szakemberek azt javasolják, hogy alaposan tisztítsuk meg a műanyag vágódeszkákat, de jobb, ha inkább kerüljük a használatukat.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás