Egy kutatás szerint a műanyag vágódeszkák potenciálisan jelentős mikroműanyag-forrásai az élelmiszerekben.
Mint kiderült, a műanyag vágódeszkák eddig figyelmen kívül hagyott mikroműanyag-források az élelmiszerekben. Az Environmental Science and Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egy főre eső éves kitettség 7,4-50 gramm lehet: 7 gramm mikroműanyag a polietilén és 49,5 gramm mikroműanyag a polipropilén vágódeszkából.
A szakemberek azokra a mikroműanyagokra összpontosítottak, amelyek a zöldségek aprítása során szabadulhatnak fel a kés által felsértett műanyag vágódeszkákból. Egy korábbi tanulmány szerint pedig a mikroműanyagok akár 30-szor ellenállóbbá tehetik a baktériumokat az antibiotikumokkal szemben. A szakemberek azt javasolják, hogy alaposan tisztítsuk meg a műanyag vágódeszkákat, de jobb, ha inkább kerüljük a használatukat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre