A legtöbben, miután lefőzték a feketéjüket, ezt tennék, de te ne kövesd el ezt a hibát.
Sokan úgy vannak, hogy lefőzik a kávéjukat, majd a gépben maradt zaccot kidobják a kukába. Pedig a kávézacc olyan jótékony tápanyagokat tartalmaz, amely rengeteg háziasszony munkáját könnyítheti meg.
A kávézacckomposzt gazdag nitrogénben, káliumban és foszforban, ezért kiválóan hasznosítható műtrágyaként. A zacc emellett nedvesen tartja a talajt, valamint serkenti a növények növekedését is. Azonban arra figyeljünk oda, hogy a friss kávézaccot ne tegyük rá a földre, mert az túl savas a virágoknak.
A kávézacc illatát a kártevők és a különböző bogarak nem tudják elviselni, így ha megszórjuk a virágok, növények környékét vele, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a közelbe sem fognak lenni a korokozók és az egyéb ártalmas állatok.
A komposztba sok mindent bele szoktunk rakni, legyen szó az elszáradt, lehullott falevelekről, a frissen lenyírt fűről, de akár a dinnyehéjról is. Lehet, sokan nem gondolták, de érdemes a kávézaccot is a keverékbe belerakni, ugyanis ezáltal még gazdagabb lesz a komposztunk.
Érdemes mosogatószerként is használni a kávézaccot, hiszen a piszkos edényeket, serpenyőket és fazekakat gyönyörűvé varázsolja.
Ha már mosogatószerként felhasználtuk a kávézaccot, akkor érdemes a konyha környékén maradni vele. Egy jó marék zaccot tegyünk a lefolyóba, hagyjuk ott fél órára, majd utána bő vízzel öblítsük azt ki.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre